Forskarstugan

Släktforska på egen hand i Forskarstugan i Gamla Linköping som är ett samarbete mellan DIS och ÖGF (Östgöta Genealogiska Förening). Vid besök i Forskarstugan har du tillgång till ÖGFs bibliotek, DIS CD/DVD-samling samt några abonnemangstjänster.
Forskarstuga i Gamla Linköping

Syftet med Forskarstugan i Gamla Linköping är att besökare och medemmar ska få se och få tillgång till ett referensbibliotek med olika hjälpmedel inom släktforskning. 

Bibliotek

ÖGF har ett omfattande bibliotek som består av ett par tusen titlar. Tyngdpunkten har naturligtvis östgötsk anknytning med inslag av material som medlemmar har skrivit. De nationella inslagen är uppslagsverk, släktböcker, militaria och utbildning förutom handböcker och matriklar av olika slag.

Forskarstuga-bibliotek.jpg
En av många väggar med bokhyllor

Det som är mest unikt är Mari-Anne Olssons avskrifter av genealogiskt intressanta upgifter från bouppteckningsingresserna. De drygt 40 pärmarna omfattar alla härad och städer (inte de yngsta Mjölby & Motala) i Östergötland från bouppteckningarnas början till en bit in på 1800-talet. Även Tjust härad finns representerat med fem pärmar. Det unika består i att fler personer som förekommer i ingressen kan finnas i registret. Så du kan ibland hitta partner, barn, släktingar och andra personer som bevakar de arvingarnas rätt. 

Datorer med register

Alla datorer är förbundna i ett lokalt nätverk med Internet-anslutning. De har olika operativsystemversioner, Windows XP Pro SP3 och Windows 7. Inget e-postprogram kan används i datorerna så vi rekommenderar att du använder web-mail hos din egen operatör om du vill skicka e-post från lokalen.

Läsversioner av Office-program finns i alla datorer. Det betyder att Microsoft Word, Excel, PowerPoint, och Access finns i alla datorer. Använd webmailen om du behöver dokumentera något eller tag med din egen laptop.

Gemensam skrivare finns i lokalen för utskrift till självkostnad och en virtuell PDF-"skrivare" finns i varje dator.

Senaste versionen av DISGEN finns några datorer (Windows 7) och Disgen 8 i alla datorer. Abonnemang finns hos Arkiv Digital (5), SVAR (1) och Ancestry (1 st World Deluxe) samt hos Genealogiska Föreningen.

Sveriges Släktforskarförbunds och Riksarkivets Befolkningsskivor, Dödboken samt flera andra register finns i datorerna tillsammans med en stor mängd andra register och databaser. Du kan se vad som finns och söka här.

Forskarstuga-DVD.jpg
En handfull av alla 100-tals skivor som finns

Släktforskningstidningar

Dis och ÖGF har 100-talet utbytestidningar från andra släkforskarföreningar som du kan bläddra i.

Öppettider

Forskarstugan är öppen för självservice helgfria vardagar, månd - torsd 9-12, 13-16 och fred 9-12. 

ÖGF (Östgöta Genealogiska Förening) kommer att ha stugvärdar i samband med sitt kvällsöppet (vissa tisdagar) och på helger vid speciella tillfällen när Gamla Linköping har arrangemang samt vid  Släktforskningens dag och Arkivens dag. För mer info, se ÖGF hemsida.  

forskarsal.jpg
Forskarsalen

När du behöver personlig hjälp är du naturligtvis välkommen till DIS-Filbyters forskarverksamhet i Fontänen. I Fontänen kommer DIS-Filbyter att driva forskarverksamhet med stugvärdar och ett flertal datorplatser med abonnemang.  För öppettider och utbud, se DIS-Filbyters hemsida.

Vägbeskrivning

Tänk på att Friluftsmuseet Gamla Linköping med Valla gård är en av kommunens främsta turistmål. Passa på att se dig omkring när du besöker oss.  Du hittar Dis kansli och Forskarstuga i Scoutgården, bakom Värdshuset vid infarten till området. Se vägbeskrivning på Friluftsmuseet Gamla Linköpings webbplats.

gamla_linkoping_vy.jpg.gif
Forskarstugans placering i Gamla Linköping