Nyhetsbrev september 2017

Nyhetsbrev september 2017

Nyhetsbrev från Föreningen DIS

Hej!

Vi hade många besökare i vår monter under Släktforskardagarna i Halmstad 26-27 augusti och vi hoppas att höstsäsongen av din släktforskning tagit fart på allvar.

Du som är ny medlem i Föreningen DIS hälsas varmt välkommen och vi vill gärna tipsa dig om att äldre nummer av Diskulogen finns tillgängliga på vår webbplats (här är exempelvis nummer 117)


Gratis släktforskning!?

I måndags den 18 september 2017 kom nyheten att kulturdepartementet föreslår att avgiften för Riksarkivets digitala information (SVAR) ska tas bort från och med årsskiftet. Detta innebär att det blir gratis att släktforska via Riksarkivets digitala forskarsal om regeringens budgetförslag godkänns av riksdagen i december.

Det positiva med det är att det blir billigare att forska och att nya släktforskningsintresserade söker sig till föreningar för att få stöd och hjälp, framförallt för att komma igång.

Det negativa är att ArkivDigital, som många forskare gillar för den högre bildkvaliteten, utsätts för en snedvriden konkurrens.

Läs mer!

Dis webbshop

Nu när hösten är i antågande och du tar tag i din släktforskning så är det också dags att se över vilka hjälpmedel du saknar.

  • Har du hittat sjömän i släkten? Då är den nya handboken om Sjöfolk kanske något för dig.
  • Flyttar dina släktingar till Stockholm? Då kanske du kan hitta dem i nya Rotemannen 3 där nu alla som bodde i Stockholm perioden 1878 till 1926 finns med.
  • Om du gjorde ett DNA-test på Släktforskardagarna i Halmstad kan du lära dig mer om DNA i den nya reviderade upplagan av handboken Släktforska med DNA.

Shoppen är som vanligt full av kartor, databaser och handböcker för att tillgodose olika behov.

Besök shoppen!

Påfyllning av ArkivDigitals bouppteckningsregister!

I somras lanserade ArkivDigital ett digitalt sökbart bouppteckningsregister.

Nu är registret uppdaterat med mer sökbart material, nu är även många tidigare bouppteckningar från Gävleborgs, Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län sökbara.

Sammanlagt är nu över 750 000 poster sökbara i bouppteckningsregistret, och mycket mer kommer att tillkomma framöver. Information om vilka härads- och rådhusrätter samt vilka tidsperioder som för närvarande är sökbara finns på hemsidan.

Läs mer!

Få hjälp i Anbytarforum

Var föddes egentligen farfars far? Och varför hittar jag inte kyrkoboken för Ilsbo i Hälsingland? Alla släktforskare stöter förr eller senare på en fråga som tycks omöjlig att få svar på. Därför finns Anbytarforum! Välkommen in i Sveriges största diskussionsforum om släktforskning, som drivs av Sveriges Släktforskarförbund och finns på webbplatsen Rötter. Här finns drygt 30 000 registrerade användare och nära en och en halv miljon poster.

Varje dag startas nya trådar om allt som har med släktforskning att göra. Botanisera bland kategorier som läshjälp, namn, yrke eller plats, eller välj att se de senaste inläggen. För att ställa en fråga eller starta en diskussionstråd i forumet skapar du enkelt ett användarkonto, helt kostnadsfritt.

Registrera dig i dag och ställ din fråga! Eller dela med dig av din kunskap genom att hjälpa andra att komma vidare i sin forskning.

Gå till Anbytarforum!

Uppgradera till Disgen 2016

Det finns många goda skäl att uppgradera från Disgen 8 till Disgen 2016. Förutom att du får tillgång till flera nya och bra funktioner så har programmet blivit enklare att arbeta med. Flexibla utskrifter med över 100 olika standardmallar och stora möjligheter att göra egna inställningar. Du kan jobba med ett gemensamt eller flera separata släktträd i din forskning. Det är enkelt att få över allt forskning från Disgen 8 till Disgen 2016. Sist men inte minst finns våra faddrar där för vägledning och hjälp.

I Diskulogen hittar du flera artiklar med tips om Disgen 2016; du hittar dem och det särskilda temanumret här.

Hämta Disgen!

Tips: Tolka rätt

Två medlemmar i Dis, Torbjörn Wahlström och Thorulf Imselius, har släppt en ny bok, Tolka rätt!, med underrubriken "Handledning i tolkning av gamla handskrifter". Den främsta skillnaden författarna lyfter fram mot andra böcker är att bokstäverna presenteras i sitt sammanhang med hela ord istället för en rad med bokstavsexempel.

Boken innehåller många textexempel med tolkningar samt lite paleografi. Boken kostar 275 kr och kan köpas från Dis-Filbyter via Fontänens webbplats; se länk nedan.

Köp Tolka rätt!

Tips: Eniros då- och nukartor

På Eniro kan du se historiska flygfoton från perioden 1955-67, främst över tätorter, tillsammans med dagens flygfoto. Du kan se hur det såg ut i din stad innan miljonprogrammet förändrade landsbygden till dagens ytterområden.

Då och nu!

Tips: Lantmäteriets flygfoton

Lantmäteriet har nu tagit ytterligare ett steg för att släppa sina produkter fria. Flygbildmaterial från cirka 1960 för hela Sverige är nu fria data. För södra delen har också material från cirka 1975 blivit fritt.

Det finns information om hur man gör på Lantmäteriets hemsida. Det finns också en instruktionsfilm som underlättar! Vid en första anblick ser det kanske inte så enkelt ut, men skam den som ger sig.

Flygbilderna är fotograferade med mycket hög upplösning (negativformat 23x23 cm) från 4600 meters höjd, så kallad normalhöjd. Bilderna är fotograferade med 60% övertäckning, för kartering i stereoinstrument. Arbetet med att skanna flygbilderna påbörjades för några år sedan.

Geometrin i flygbilderna har rättats till med modern höjdmodells­teknik till fotokartor, så kallade ortofotokartor. Bladindelningen har anpassats till den gamla ekonomiska kartan, t ex 19G3j.

DIS kommer att följa upp hur också denna karta kan användas i Disgens karthanteringsmodul. Kartan går att koordinatsätta etc enligt den GEK-rutin som har beskrivits i Diskulogen nr 115. Och fotokartorna kan naturligtvis användas vid torpinventering i skogsmark.

Historiska flygbilder

Prissänkt DNA-test hos Family Tree DNA

Family Tree DNA har sänkt priset (troligen tills vidare) på testet "Family Finder". Det kostar nu 69 dollar istället för 89, alltså runt 550 kr. Har du inte DNA-testat dig än är detta ett bra test att börja med.

Family Finder

Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).