Nyhetsbrev april 2018 - Disgen

Nyhetsbrev april 2018

Nyhetsbrev från Föreningen DIS

Hej!

När vi gläds åt vårens inträde här i södra delen av landet har vi också glädjen att släppa ut Disgen 2018 på grönbete.


Disgen 2018 är här!

Nu finns Disgen 2018 att ladda ner med nyheter som en släktöversikt med nio generationer, en X-match-tavla, flera personnamn mm. Du kan även läsa om Disgen 2018 i Diskulogen. Funktionstangenten F1 är den snabba och enkla vägen för att lära dig mer om funktionerna i Disgen.

Mer om Disgen 2018!

Diskulogen april 2018

Under veckan bör årets första Diskulogen ligga i din brevlåda. Du kan förstås också läsa Diskulogen på vår hemsida. Läs t.ex. om salpetersjudare, DISPOS, om ett personarkivs våndor och sist men inte minst om Disgen 2018.

Läs Diskulogen!

I nöd och lust...

Glädje, kärlek och stöd eller en grumlig känsla av fångenskap. Oavsett vad resultatet blev när unga tu förr i tiden sade ja till varandra var bröllopet en av livets viktigaste milstolpar. Bröllop utgör därför temat i det senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum.

Släkthistoriskt Forum är Sveriges Släktforskarförbunds icke vinstdrivna tidning som sedan 1977 har varvat spännande släkthistorier med de senaste nyheterna inom släktforskarvärlden.

Förra året introducerades en ny serie om släktforskning på lokal nivå i tidningen. Först ut var Skåne, i förra numret fick vi veta mer om släktforskning i Dalarna och i det senaste numret, som utkom i början av april, hade turen kommit till Östergötland.

Läs mer!

1900-talet - liten släktforskarguide

Unga som nyligen börjat släktforska har ofta ett par generationer med anor på 1900-talet att börja med. Andra forskare söker nutida ättlingar till sina anor. Men hur gör man i nutid med källor som är omgärdade av sekretess? Denna lilla släktforskarguide för 1900-talet ger dig en rad tips och förslag på källor, som du kanske inte tänkt på.

Till Dis webbshop!

En intressant samling på KB

På KB, Kungliga biblioteket, finns en stor samling av tryckta verser över enskilda. Det anges att samlingen täcker tiden 1562-1899, men storhetstiden för tryckta verser var 1650-1750. I huvudsak är det verser i samband med bröllop och begravningar, men i vissa fall kan det även vara andra jubileer. De tryckta likpredikningarna innehåller ibland personalier - beskrivning av den avlidnes liv och släkt.

Nu har personregistret med över 60 000 handskrivna kort blivit avfotograferade. De tryckta verserna kan antingen beställas fram på KB eller så kan man beställa kopior.

Läs mer!

Fortsätt bota din skrivklåda!

Efter senaste nyhetsbrevet fick vi flera trevliga bidrag vilket vi tackar för. Men både vår tidning Diskulogen och vår webb behöver ändå fler artiklar. Du har säkert också något intressant att skriva om!

Skriv och mejla!

Att tolka gamla handskrifter

Boken Tolka rätt! är en handledning i hur man tolkar gamla handskrifter. Den är framtagen av Dis-Filbyter och kan användas i både kursverksamhet och vid självstudier. Boken beskriver alla bokstäver och de vanligaste bokstavskombinationerna (ss, sk, st, ft och fft) i det sammanhang de förekommer, nämligen i ord. Orden är valda från olika tidsperioder och med de vanligast förekommande bokstavsformerna. I boken finns också ett avsnitt med gamla mynt och mått. Drygt 70 texter med varierande svårighetsgrad är tolkade och där så behövs är texten också förtydligad.

Köp Tolka rätt!

Lämna ett bidrag och få hjälp!

Passa på och dela med dig av din släktforskning och hitta nya släktforskarvänner. Disbyt är databasen som ger dig möjlighet att söka efter dina förfäder. Du får också möjlighet att knyta kontakt och byta uppgifter med andra släktforskare som forskar på samma personer som du!

Gör utdrag till Disbyt!

Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).