Hitta dina begravda på nätet

Långa rader med gravstenar

Sveriges Släktforskarförbund ger i slutet av november 2018 ut en ny databas "Sveriges dödbok nr 7 (den färdiga). Den är  alltså den sjunde versionen i ordningen. Släktforskarförbundet kallar den färdig eller fullständig och omfattar det som är excerperat och klart för perioden 1860-2016, ca 13 miljoner poster. I ljuset av det så skriver vi om olika nätresurser för att hitta uppgifter om våra begravda på kyrkogårdar i Sverige. Där kan du hitta eller verifiera dödsuppgifter eller hitta mer information om din avlidne släkting.

Dessutom finns databasen "Begravda i Sverige 2", som är den senaste versionen av Begravda i Sverige (utgiven 2012). Den är framtagen i ett samarbetsprojekt mellan Sveriges kyrkogårdsförvaltningar och Sveriges Släktforskarförbund. I shoppen har vi skivan som innehåller sammanlagt drygt 6,4 miljoner begravda från cirka 3000 kyrkogårdar, eller 95% av alla digitalt registrerade i Sverige.

Flera sajter finns att välja bland

De olika leverantörerna av IT-system har egna webbplatser till sina kunder. Så du kan bli tvungen att söka på flera platser för att hitta det du söker. 

De mindre landsbygdsförvaltningarna använder ofta gravar.se. De har enligt egen uppgift (nov 2018) närmare 1,8 miljoner gravsatta på drygt 1900 kyrkogårdar i sina register.

Leverantören som använder finngraven.se säger sig vara den ledande leverantören av kyrkogårdssystem. De har enligt egen uppgift (nov 2018) närmare 500 av landets 850 kyrkogårdsförvaltningar som kunder. Enligt uppgifter i november 2018 pågår en avveckling och uppgifterna har börjat flyttas över till gravar.se.

De större kyrkogårdsförvaltningarna och städer använder ofta svenskagravar.se. De säger sig representera 53 kyrkogårdsförvaltningar (nov 2018) med  omkring omkring 2,5 miljoner gravsatta på över 350 kyrkogårdar. Här finns bl.a. Stockholms kyrkogårdsförvaltnings gravar.

I de flesta fall får du också fram en gravkarta så att du kan hitta gravplatsen.

Släktforskarförbundets databas med gravstenar från gravstensinventering är också en naturlig plats att söka i. Den är ett komplement till skivan Begravda i Sverige. Databasen har enligt egen uppgift (nov 2018) över 365.000 gravstenar med drygt 800.000 personer.

Dödsannonser kan också finnas på internet

Begravningsbyrån Fonus har minnessidor där du bl.a. kan finna dödsannonser.

På familjesidan.se visas genom Sveriges Begravningsbyråers Förbunds försorg också dödsannonser.

Genom en unik samverkan publiceras dödsannonser, minnesannonser och tack-annonser från dagstidningar i hela landet på tillminne.se. Samarbetet påbörjades 2008 och idag finns 80-talet tidningar med i samarbetet tillsammans med begravningsbyråer. På sajten kan du söka på län, kommun eller namn.

Svenska kyrkans begravningsplatser och kyrkor

Om du vill lära mer om kyrkans begravningsplatser förr och nu så finns en skrift som bl.a. behandlar medeltidens kyrkogårdar, olika gravrum och begravningsplatsers sociala indelning.

Du kan också gå in på Svenska kyrkans webbplats för att söka på ett församlingsnamn för att få information om kyrkan eller kyrkogården. Eftersom pastoraten är ansvariga så varierar innehållet.

Amerikanska sajter

Det finns två amerikanska sajter med liknande information som helt bygger på att volontärer bidrar med foton och texter, Find A Grave och Billiongraves. Du kan hitta många svenska emigranter i andra delar av världen.