Fördelar med att använda Disgen

Utvecklat av släktforskare för släktforskare.
En positivhalare tar emot ett mynt av en folkdräktsklädd kvinna. Skansens vårfest 1905. Nordiska Museet.
En positivhalare tar emot ett mynt av en folkdräktsklädd kvinna. Skansens vårfest 1905. Nordiska museet.

Översikt

I Disgens olika översikter får du bra överblick över din forskning. Med fyra generationer i familjeöversikten och alla uppgifter om personen i personöversikten. Med en geografisk översikt på kartan över hur personen flyttade. Från Disgen 2018 finns också en släktöversikt, ett dynamiskt timglas med upp till 9 generationer samtidigt, fyra över centrumpersonen och fyra under.

Antavlan och stamtavlan du ser på skärmen är komprimerad så du får en mycket god överblick över många generationer och kan snabbt se anförluster och upprepningar.

Grundläggande nivå

I Disgen finns en grundläggande nivå där du registrera dina släktingar, när och var de föddes, levde och dog. Vem de var gifta med och vilka barn de hade.  Du kan enkelt lägga in bilder. Det kan vara porträtt, gruppbilder, hus, orter, kyrkor, skolbetyg, diplom och mycket mera.

Du kan använda det inbyggda ortsträdet för att tala om var de levde så får du alltid samma stavning på orten.

Du kan notera källorna på ett strukturerat sätt och bara lägga till en ny sidhänvisning i källan när du hittar mer uppgifter i samma källa.

Vill du kunna ta fram statistisk på yrken och dödsorsaker så använder du notiserna för det.

Vill du registrera fosterbarn, adoptivbarn och samkönade relationer så går det utmärkt och du får med uppgifterna i utskrifter.

Med flaggor kan du gruppera dina släktingar på det sätt som passar dig. Flaggorna kan du använda för att enkelt hitta tillbaka till personer du vill återkomma till för att forska mer. Dina personliga behov styr hur du använder dem.

Gör du noteringar i egna dokument allt eftersom du forskar, så kallat arbetsmaterial, är det enkelt att koppla dem till personen och fylla på med mer material när du hittar det. När du är tillräckligt säker på uppgifterna du fått fram för du över dem till andra notistyper i Disgen och får med dem in utskrifter av olika slag.

Sökfunktion

Sökfuntionen är kraftfull. Som nybörjare använder du bara det som är självklart för att söka fram en person eller de som bodde på en ort.

När du hållit på ett tag börjar du använda de mer kraftfulla möjligheterna som att söka fram alla Inga som var gift med Nils.

Fördjupningsnivå

Programmet har utvecklas under 30 år av drivna släktforskare som i sitt släktforskande har sett behov av mer specialicerade funktioner. De har önskat stöd för att kunna kontrollera kvaliteten, så att den är hög på deras data. Att alla personer verkligen har följts från vaggan till graven. De har velat hitta de ställen där de sluntit på tangentbordet och skrivit in orimliga datum för det blev en 9:a istället för en 8:a. Därför finns det många speciella sökningar/analyser inbyggda,

Du bestämmer

Som ny släktforskare använder du de grundläggande funktionerna för att lägga upp dina släktingar. Du bestämmer själv när du vill gå vidare och använda de mer avancerade funktionerna.