Nyhetsbrev mars 2024

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 27 mars.
Brevbäraen kommer med mars månads nyhetsbrev.

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Den här gången har nyhetsbrevet har fått en temainriktning mot militaria och soldatforskning.

Vi vill också passa på både från styrelse och kansli att önska dig en glad påsk!

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


DIS-träff - Släktpresentation för webbläsare med Disgen

Det har blivit dags för en DIS-träff igen, alltså ett föredrag digitalt via Zoom. Det är tisdagen den 23 april kl 19.00-20.30. Föredraget är ca en timme med efterföljande frågestund. Det är gratis men anmälan behövs. Det kommer även att vara en DIS-träff den 21 maj i något annat ämne.

Den 23 april är det Anders Lindman Hjalmarsson som länge varit Disgen-fadder, och bland annat även hållit kurser i Disgen i Dis-Filbyters regi, som berättar hur man utnyttjar Disgens möjligheter att exportera släktdata så att de kan presenteras med en webbläsare. Presentationen kan sparas på ett usb och är ett utmärkt alternativ till utskrifter på papper.

Alla medlemmar i Föreningen DIS (med regionföreningar) är välkomna. Föredraget är gratis.

Anmälan till DIS-träff 23 april


Svensk militärhistoria

Eldsjälen Hans Högman har en fyllig webbsida med det mesta om svensk militärhistoria. Man ser ofta hänvisningar till den när någon frågar om olika saker, såväl värnpliktsnummer som tjänstegrader. Du kan läsa om indelningsverket, uniformer och vapen, hur du kan gå tillväga vid soldatforskningen, med mera. Hans utsågs 2017 till Årets eldsjäl av Släktforskarförbundet och är fortfarande i högsta grad aktiv. Det finns även en sektion med historia på webbsidan.

Svensk militärhistoria - Hans Högmans webbsidor

Intervju med Hans Högman i Diskulogen 2017


Centrala Soldatregistret

Centrala Soldatregistret är en nationell sökdatabas, fritt tillgänglig för alla. All registrering sker ideellt av lokala register som kan bestå av föreningar eller privatpersoner runt om i Sverige. Dessa register slås sedan samman till ett nationellt register vid Centrala Soldatregistret som publiceras online.

Databasen omfattar Yngre indelningsverkets soldater som antagits mellan 1682 och 1901. Databasen är inte komplett utan nya soldater registreras kontinuerligt och nya uppgifter tillkommer om redan registrerade soldater.

Centrala Soldatregistret


Indelningsverket av Grill

Claes Lorentz Grills fyra band om det svenska indelningsverket har en lång historia från första tryckningen 1855, via faksimilutgåvor på 1980-talet och en cd-variant under tidigt 2000-tal, till dagens fritt sökbara register på webben. Registret är resultatet av ett samarbete mellan Riksarkivet och Sveriges Släktforskarförbund.

Hitta snabbt och enkelt uppgifter om boställen, rusthåll, rotar, kompanier och regementen och mycket annat.

Sök i Grill hos Riksarkivet


DIS webbshop

Med anledning av temat i detta nyhetsbrev om soldatforskning så tipsar vi om två böcker i webbshopen.

Soldatforska, en handbok skriven av Lars Ericson Wolke. Det är en handbok i hur du går tillväga i din forskning och vilka uppgifter du hittar i respektive dokument såsom rullor, lönelistor, soldatkontrakt och torpsyneprotokoll.

Soldatforska

Den andra boken är “Uniformen berättar - Från karoliner till kamouflage“ skriven av Mikael Hoffsten. Boken innehåller mycket bilder med förklaringar om vad det är för något. Det kan vara användbart när du har gamla fotografier och vill försöka identifiera vad det är för något du ser på bilden.

Uniformen berättar


Hantera flaggor i Disgen

Ett tips för att hålla ordning på dina soldater och andra kategorier av personer i Disgen är att kategorisera dem med en flagga. Sätt till exempel flagga Soldat för alla dina indelta soldater så kan du sedan snabbt söka reda på dem i Disgen, eller en flagga för ryttare eller för rusthållare. Möjligheterna är många!

Läs mer om hur du hanterar flaggorna i handledningen för Disgen.

Hantera flaggor


“Min släktresa” – berätta din historia

Nordiska museet söker allmänhetens berättelser om den egna släkten. Vad är det mest spännande du har hittat i din släktforskning? Och hur har studierna påverkat din syn på dig själv och historien? Dela din egen berättelse och bli en del av ett nytt stort forskningsprojekt på Södertörns högskola och Mittuniversitetet i samarbete med Nordiska museet.

Du kan bidra med berättelsen om din släktforskningsresa.

Min släktresa – berätta din historia


Militaria i Anbytarforum

Anbytarforum är ett diskussionsforum för släktforskning. Här kan du få hjälp av andra forskare att komma vidare när du stött på problem, att läsa besvärlig handstil, identifiera fotografier och mycket annat. Det är fritt att läsa och skriva inlägg på Anbytarforum, men för att skriva inlägg på Anbytarforum behöver du ett användarkonto.

Anbytarforum är indelat i olika ämnesområden på några nivåer. Ett ämne bland flera ämnen är till exempel Militaria där det finns möjlighet att diskutera och få hjälp kring krig och regementen, uniformer och vapen, fästningar, värnplikt och mycket mer.

Militaria i Anbytarforum


Enkät om åsikter om användning av DNA-data

Ett urval medlemmar kommer inom någon vecka att få en enkät från en student vid Göteborgs Universitet, Michael Chrissos Anestis, som gör sitt mastersarbete där. Vi (Dis) skickar ut den på samma sätt som det här nyhetsbrevet, så om du får den, bli inte förvånad. Det är bra om du kan ta dig tid att svara. Vi tycker själva att frågeställningarna är intressanta.


Databasen “Sveriges dödbok” snart på nätet

Sveriges Släktforskarförbund har meddelat att man räknar med att Sveriges dödbok som webbversion på nätet kommer att vara färdig under april månad.

Webbversionen av databasen kommer att vara ett abonnemang som kan köpas på Rötter, där den sedan nås via en inloggning. I Diskulogen nr 144 som just är på väg ut till er medlemmar (och som finns på webben att läsa redan) kan du i ledaren läsa om den rabattkod (även kallad föreningskod) som du kan använda om du vill köpa abonnemanget billigare.

Läs mer om Sveriges dödbok på nätet

Sveriges dödbok 9 som täcker åren 1815–2022 finns också att köpa från DIS webbshop på usb.

Sveriges dödbok 9 på usb