Ny medlem

Föreningen DIS är en ideell förening som är rikstäckande och som vänder sig till släktforskare med intressen i Sverige och utomlands. Vi har ungefär 18 000 medlemmar i Sverige – och dessutom några hundra medlemmar utomlands.

Informationen på den här sidan är inte fullständig. Det är en sammanställning för dig som ny medlem om vad som finns och var du finner ytterligare information inom respektive område.

Ny på släktforskning - Hur gör man?

En bra hemsida att botanisera på som släktforskare är Sveriges Släktforskarförbunds hemsida som heter Rötter. Här finns bland annat Wiki-Rötter – släktforskarnas encyklopedi med termer och förklaringar som används i Disgen och i släktforskar sammanhang.

På Rötters hemsida finns också något som heter Anbytarforum. Här kan du få hjälp med det mesta inom släktforskning till exempel att tyda gamla texter.

Även på vår egen hemsida kan du få tips på hur du kommer i gång med din forskning.

Wiki-Rötter 
Anbytarforum 
DIS - Hur börjar jag? 

Föreningen för Datorhjälp i Släktforskningen (DIS)

Föreningen DIS är mycket en virtuell organisation. Vi som jobbar i organisationen träffas inte mycket fysiskt, det mesta interagerandet sköts med Zoom eller liknande verktyg. En fördel med det är att du inte behöver bo i Linköping med omnejd för att kunna vara med för att hjälpa till i föreningen. Bland våra c:a 250 funktionärer finns idag alla landsdelar representerade från Seskarö i norr till Ystad i söder.

Funktionärer

Vi önskar alltid nya funktionärer, alltså medlemmar som bidrar ideellt med hjälp för föreningens verksamhet, läs mer om olika funktionärsuppdrag och vilka behov föreningen har just nu.

Funktionärer

Disgen

Släktforskarprogrammet som utvecklas på ideell bas av medlemmar för medlemmar i föreningen DIS. Nu med stöd för appen Släkten!

Om du ännu inte köpt Disgen, passa på att prova gratis i 30 dagar med full funktionalitet. Du har det i din egen dator och har därmed full kontroll över dina data.

Disgen

Släkten

Med appen Släkten finns möjlighet att visa genealogiska data, ditt släktträd, från Disgen i din smarttelefon eller surfplatta, finns både för Android och Apple iOS enheter.

Släkten 

Hur får jag hjälp med Disgenfrågor?

Föreningen DIS erbjuder en rad möjligheter, både för dig som är nybörjare men också för den erfarne användaren av vårt program, i att på bästa sätt få hjälp och ställa frågor som rör användningen av Disgen. Nedan presenteras några olika möjligheter.

Disgen-fadder

Föreningen DIS har en unik funktion som vi kallar ”Disgensupport av fadder” som du som medlem har tillgång till. Det är utsedda erfarna medlemmar och Disgen-användare som hjälper mindre erfarna medlemmar. Du kan när som helst vända dig till en fadder. Det har visat sig i enkät att en majoritet är mycket nöjda med den hjälp de har fått av en fadder.

Disgensupport av fadder 

Handledningen

Vi har lagt mycket tid och möda på att få till en bra ”On-line” handledning till Disgen. Du har säkert besökt den och sett att det finns mycket information där.
Ibland kan det beroende på den stora informationsmängden vara svårt att hitta i den. En bra hjälp då är att använda sig av den avancerade sökningen där du söker med flera ord samtidigt.

Sök i Handledningen Disgen 

Föreningen DIS videokanal - YouTube

Det finns bland annat en serie kortare instruktionsfilmer för Disgen, allt framtaget av någon av våra duktiga funktionärer. Det finns även längre filmade föreläsningar inom diverse områden. Allt finns på vår egen YouTube-kanal.

Föreningen DIS videokanal 

DIS Forum

DIS Forum är ett öppet diskussionsforum för alla om Disgen och våra andra släktforskningsverktyg. Här kan du ställa frågor om funktioner, problem, komma med tips, ha synpunkter med mera.

DIS Forum 

Facebook

Du som gillar Facebook, har du besökt vår grupp Jag gillar Disgen? Här kan du ställa frågor och diskutera om släktforskning med Disgen men också frågeställningar kring Disbyt, Dispos med flera av våra verktyg.

Facebook - Jag gillar Disgen 

Ditt medlemskap innehåller mer än Disgen

Förutom medlemskap i föreningen och verktyget Disgen finns en rad ytterligare verktyg till din hjälp.

Diskulogen

Som medlem får du tidningen Diskulogen med intressanta artiklar om släktforskning med mera. Den utkommer med fyra nr/år. Som medlem har du tillgång till alla nummer av tidningen på webben. Läs de äldre numren! Det finns ett sökbart register.

Disbyt

I Disbyt kan du hitta och byta släktuppgifter. Det är databasen som ger dig möjlighet att söka efter dina släktingar. Utnyttja möjligheten att snabbare komma vidare i din släktforskning. Du får också möjlighet att knyta kontakt och byta uppgifter med andra släktforskare som forskar på samma personer som du!

Den som delar med sig av sin egen forskning har stor nytta av det, så skicka in ett utdrag!

Dispos

Dispos är din genväg till primära och sekundära källor inom släktforsknings-området. Genom att söka på församling eller till och med en specifik ort samt årtal kan du få länkar direkt till lämplig kyrkboksvolym och ungefärlig sida hos Riksarkivet (som är gratis) eller om du har abonnemang hos Ancestry och ArkivDigital.

Historiska kartor

DIS har tagit fram och bearbetat digitala historiska kartor som vi säljer, både för den kartintresserade och för användning i Disgen. Vi kommer att utöka utbudet och erbjuda mer digitalt kartmaterial. Vi arbetar aktivt med att hitta kartskatter för släktforskaren.

Några gratis översiktskartor finns också för direkt nedladdning.

Dis Arkiv

Dis Arkiv är en arkivservice som ingår i ditt medlemskap. Dis Arkiv bevarar släktforskningsmaterial för framtiden. Det är ett arkiv för långtidsbevarande och säker förvaring av medlemmars digitala forskningsresultat. Möjlighet att deponera släktforskningsmaterial till Dis Arkiv är en medlemsförmån.

Discount

Discount är vår databas som visar dig hur vanligt ett för- eller efternamn har varit i gångna tider eller i olika delar av landet

Ännu mer fördjupad information

På vår webbsite – finner du ännu mer information. Men nu vill du nog hellre starta upp med din släktforskning, så vi säger lycka till!

Till sist vill vi också nämna DIS webbshop där du hittar böcker, databaser, historiska kartor och vårt Disgen program till försäljning.