Utvecklare av olika verktyg

Alla utvecklare, förutom en, är ideellt engagerade och är pensionärer eller heltidsarbetande vid sidan om.

Disgen-utveckling

Vill du ha dialog med Disgen-utvecklarna, använd DIS Forum.

utvecklare.jpg
Bakre raden: Patrik Hansson, Björn Johansson. Främre raden: Daniel Berglund, Olle Fåk. Gunnar Öhrn saknas på bilden.
 • Daniel Berglund, Västra Frölunda
 • Olle Fåk, Linköping
 • Patrik Hansson (anställd), Eslöv
 • Björn Johansson, Linköping
 • Gunnar Öhrn, Ängelholm
gunnar.jpg
Gunnar Öhrn

Kort presentation av Disgen-utvecklarna

Olle Fåk bor sen många år i Linköping och har jobbat professionellt med programutveckling på ett antal företag och med ett antal olika system sen 1973.

På nittiotalet fick jag ett antal pärmar med släktforskning av min bror när han flyttade utomlands. Då köpte jag Disgen och registrerade alltihop. Sen har jag själv kompletterat lite grann, men kallar mig inte släktforskare.

Har vidareutvecklat Disgen sen 2002 och är nu pensionär på riktigt.

Patrik Hansson är född och uppväxt på landet utanför Eslöv i Skåne och bor sedan 1991 i Eslöv. Jag har familj med två tonårs söner.

Jag började jobba professionellt som programmerare 1998 och har en naturvetenskaplig kandidat examen i datavetenskap från Lunds universitet. Jag började släktforska 2002 och har använt Disgen sedan jag började med släktforskningen. Mina anor finns (en så länge) enbart i Skåne.

Jag startade att hjälpa till ideellt med utveckling av Disgen 2006 och är sedan 2012 anställd av Föreningen DIS som utvecklare av framförallt Disgen.

Jag är en stolt datornörd som gillar att spela datorspel och läser även en hel del fantasy böcker.

Daniel Berglund, född, uppvuxen och fortfarande bosatt i sydvästra Göteborg. Jag har arbetat med programmering, mest hårdvarunära  (CAN-busskommunikation) och på drivrutinsnivå sedan tidigt 1990-tal, då jag blev utsläppt från Chalmers.

Jag började släktforska i början på 2000-talet. Som i så många andra fall ärvde jag olika typer av material som jag gärna ville bygga vidare på men det var först när Genline fick ut tillräckligt mycket bilder på Kalmar län som jag började på allvar.

Jag gick med i DIS för Disbyts skull och valde egentligen ett annat program än Disgen för egen släktforskning. Eftersom jag inte kunde hålla mig borta från DIS forum blev jag indragen i några Disgen-förstudier kring 2006. Jag tänkte att jag kanske kunde hjälpa till att göra programmet bättre istället för att klaga över dess brister. Något år senare frågade jag i förbigående om jag kunde få vara med och utveckla, och jodå, efter två minuter fick jag en plastpåse i handen med den dåvarande versionen av Delphi.

Jag har i övrigt varit dålig på att gömma mig när valberedningen gått på jakt, och blev följdaktigen indragen i styrelsen och sedermera ordförande 2010.
 

Björn Johansson, född i Herrljunga enligt källorna. Efter lite flyttande kors och tvärs blev det Läroverk i Alingsås, Tekniskt Gymnasium (tele) i Göteborg och Högskola (E-linjen) i Lund. 

Tack vare examensjobb och gratis flygutbildning sommaren 1970 på Datadivisionen på Saab Scania fastnade jag i Linköping. Blev koncernen (Datasaab - EIS - Programatic - Ericsson Radio) trogen som programmerare och systemutvecklare fram till pensionering 2003. 
 
Var med och bildade DIS 1980. Efter de första 20 år i styrelsen med olika uppgifter som ansvarig för Disgen 3.5, redaktör för Diskulogen, mm, har jag på senare år fokuserat på förädlingen av Disgens kartfunktion och tillhörande historiska kartor. 
 

Gunnar Öhrn, född och uppvuxen i Skara, sedan drygt 30 år bosatt i Ängelholm. Utbildad ingenjör och började intressera mig för datorer på gymnasietiden i början av 70-talet, har jobbat med utveckling/drift/support av CAD-system men även en del programmering i Basic och Fortran. Har även jobbat med IT och som IT-säkerhetschef.

Har släktforskat sedan början av 80-talet och varit DISGEN-användare i runt 20 år.

Hjälpte tidigare till med HTML-utvecklingen, varit testledare m.m. under en period och efter några års uppehåll har jag nu hittat tillbaks till HTML-utvecklingen.

Övrig utveckling

För tillfället pågår utveckling av Disbyt och RGD parallellt med ett par nya verktyg.  Vill du ha dialog med utvecklarna, använd DIS Forum under respektive produkt.

 • Anders Ardö, Lund
 • Ulf Arfvidsson, Braås
 • Janåke Gestblom, Stockholm
 • Carl-Johan Gustafsson, Nykvarn
 • Anderz Hellgren, Göteborg
 • Håkan Johansson, Västerås
 • Kalle Lundeberg, Älvsjö