Nyhetsbrev januari 2020 (2)

Nyhetsbrev januari 2020 (2)

Nytt år - nya tips!

Hej!

DIS fyller 40 år och årsmötet närmar sig! Här är en sista möjlighet för anmälan till DNA-workshop respektive jubileumsmiddagen. I övrigt forskningstips och föreningsinformation i en god blandning.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Sista chansen för DNA-workshop

Det finns några få platser på vår DNA-workshop ”Så använder du ditt DNA-resultat” med Peter Sjölund (heldag 8 mars). DNA-workshopen är till för dig som gjort och fått resultatet från någon av de vanligaste testerna.

OBS! Anmälan senast 2 februari.

Läs mer och anmäl dig!


Introduktion i Disgen 2019

Det var många som passade på att uppgradera till senaste Disgenversion under Släktforskningens dag. Utöver att det finns en handledning på webben och många artiklar så finns en kursbok som också lämpar sig för självstudier om du vill det.

Beställ kursboken!


Gratis föredrag men middagen betalar du för

Vid årsmötet den 7 mars som ju är vårt 40-årsjubileum har vi två föredrag under dagen som det är gratis att gå på - Johan Birath pratar kl. 10.30 om "Vad gör jag om mina förfäder var elaka? En resa med sockenstämmoprotokoll, domstolsarkiv och landskapshandlingar." och Olof Cronberg berättar om gamla sjukdomsnamn kl 13.00. Det och årsmötet är gratis.

På kvällen har vi en jubileumsmiddag som det fortfarande finns chans att anmäla sig till. OBS! Anmälan senast 2 februari.

Läs mer och anmäl dig!


Släktskapsbeteckningar på olika dialekter och olika språk

Talesättet ”Kärt barn har många namn” har de flesta hört. Ett släktskap som har många olika namn på svenska är tremänning – nästkusin – småkusin - syssling och så vidare. Det heter ”second cousin” på engelska. Det finns många andra släktingar i ett släktträd. På Wiki-Rötter finns fina uppställningar och bilder på vad de olika begreppen heter på svenska, engelska och några fler språk.

Läs Wiki-Rötter!


Personalnytt

Sedan två veckor finns föreningens nya verksamhetsledare Mikael Winbladh på plats i Gamla Linköping. En presentation av honom kommer i Diskulogen. Avgående verksamhetsledare Christer Gustavsson finns på plats för introduktion under våren. Detta är alltså Christers sista nyhetsbrev! Mikael behöver hjälp med forskningstips för kommande nyhetsbrev. Lämna honom inte i sticket, kom med dina bästa tips!

Mejla dina forskningstips!


Födda-vigda-döda för 1949 i SCB-utdragen

I början av varje år har Riksarkivet släppt de så kallade SCB-utdragen ur födelse-, vigsel- och dödböckerna. Utdragen gjordes som avskrifter från originalboken och skickades in till Statistiska Centralbyrån (SCB). De kan offentliggöras ett år i taget, när 70 år har passerat. De är därför ofta lättare tillgängliga än originalböckerna som kan vara kvar under sekretess tills 70 år har passerat för hela boken när det gäller födelse- och dödböcker.

För några veckor sedan släpptes alltså 1949 års utdrag i Digitala Forskarsalen hos Riksarkivet. ArkivDigital har fotograferat dem fram till och med 1947.

Till Digitala forskarsalen


Vart tog Släkten vägen?

Att döma av frågorna som kommer så är appen Släkten efterlängtad. Den kommer, vi lovar, men vi håller fortfarande på med förberedelser och tester. Håll koll på hemsidan och Facebook-sidan ”Jag gillar Disgen” så ser ni när vi släpper appen.

Gå med i gruppen "Jag gillar Disgen"


Militärer - hemma och ute

Med anledning av årets Släktforskningens dag med tema "Officerare och soldater" kommer här ett tips om en artikel i Diskulogen nr 118 från oktober 2017 som kan ge lite tips och idéer om soldatforskning. Det är inte en helt aktuell artikel men den är läsvärd ändå.

Militärer - hemma och ute


Vill du avstå papperstidningen?!

Att trycka Diskulogen och distribuera den kostar pengar och konsumerar naturresurser. Du kan nu välja om du vill ha Diskulogen som papperstidning eller inte. Om du avstår från pappersupplagan av Diskulogen kan du alltid läsa tidningen på webben!

Läs mer!


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Mikael Winbladh (mikael.winbladh@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).