
Nyheter och tips från Föreningen DIS
Hej!
Sommarnumret av Diskulogen skickas i dagarna till er medlemmar. Det är ca 90 procent som har pappersutgåvan av tidningen och 10 procent som sagt att de kan ta emot den digitalt och avstå den på papper. Vi beskriver sist i nyhetsbrevet hur man gör om man vill avstå Diskulogen på papper. Vi önskar alla medlemmar en trevlig sommar och hoppas att många passar på att delta i olika aktiviteter i släktforskningsväg eller i hembygder. En del kanske kommer till Släktforskardagarna i Västerås i augusti?
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Värva en medlem till DIS – få en gåva tillsammans!
Vi i Föreningen Dis vill växa och sprida glädjen med släktforskning. Därför har vi ett erbjudande för dig som är medlem – och för dina vänner! Värva en ny medlem till Föreningen Dis, så får både du och den nya medlemmen en gåva. Ny medlem får 100 kr i rabatt i DIS webbshop och du som värvare får 100 kr i rabatt på nästa årsavgift.
Erbjudandet gäller vid värvande av en ny medlem och avser 100 kr i rabatt på en ordinarie medlemsavgift 2026 i Föreningen Dis, ej på eventuell regionföreningsavgift. Värvningskampanjen pågår till och med söndag den 16 november 2025.
Så här gör du:
- Tipsa en vän om allt det Föreningen Dis erbjuder – från hjälp med släktforskning till våra unika digitala verktyg.
- När din vän köper medlemskap i DIS webbshop uppger han/hon värvarens namn och medlemsnummer i meddelandefältet som finns i kundvagnen innan betalningen sker i DIS webbshop.
Det går också att skicka ett vanligt e-postmeddelande till kansliet med informationen om värvarens namn och medlemsnummer, men notera semestertiderna nedan. - Den nya medlemmen erhåller en rabattkod som ger denne möjlighet att handla till rabatterat pris i DIS webbshop.
Fördelar med att vara medlem i Föreningen Dis:
- Tillgång till våra släktforskningsverktyg.
- Få hjälp och råd från andra erfarna medlemmar.
- Delta i våra evenemang och utbildningar.
- Stöd och inspiration för att upptäcka din historia.
Tillsammans kan vi bli fler som utforskar våra rötter! Dela din passion för släktforskning och ta chansen att få en bonus på köpet.
Välkommen att värva – och att växa med DIS!
|
Dela med dig till Disbyt!
Du som använder Disbyt för sökning men inte själv skickat in till Disbyt – tänk på att en stor del av värdet för dig med Disbyt är de träfflistor och den kvalitetskontroll som du får tillbaka när du själv skickar in.
Genom att vi delar med oss till Disbyt av vår respektive släktforskning bidrar vi till att någon annan får ökad kunskap om sina släktingar och därmed hjälper denne framåt i sin forskning. Vi främjar också ett allmänt kunskapsutbyte, utveckling och allmän ökad historiekunskap.
I Disbyt får du också dina kontaktuppgifter visade för andra forskare. Om du skickar in din forskning ökar du möjligheten för att få kontakt med andra forskare, vilket kan leda till goda samarbeten om gemensamma anor eller något annat.
Värt att nämna är också den kvalitetskontroll du får på ditt material, dels genom den automatiska kontroll och rättning som Disbyt-ombudet genomför och meddelar dig, men också dels genom eventuella kontakter som tas från andra släktforskare som kan upptäcka något konstigt i ditt material. Du ska naturligtvis också vara kritisk till allt som finns i Disbyt och på ett vänligt vis gärna upplysa andra om eventuella tveksamheter.
|
|
DIS kansli i semestertider
Kansliet är helt stängt för semester från den 14 juli till och med den 25 juli (veckorna 29 och 30). Därefter är det två veckor från den 28 juli till och med den 8 augusti (veckorna 31 och 32) som kansliet endast är öppet på förmiddagarna.
Det är i övrigt semestertider under perioden från den 30 juni fram till den 8 augusti så bemanningen under den tiden är mer sparsam.
Du kan under tiden köpa Disgen 2025 och betala med kort, Swish eller din internetbank (men inte via plusgirokontot mellan den 4 juli och den 8 augusti).
Beställningar i webbshoppen av böcker och databaser gjorda under veckorna 29 och 30 kommer att börja levereras vecka 31, men det kan ta lite tid att komma ifatt.
|
Boktips “Släktforska i Norge”
Släktforskning i Norge har både likheter och olikheter i jämförelse med Sverige. Här finns noggrant förda kyrkböcker för släktforskaren att utgå ifrån, men någon motsvarighet till de svenska husförhörslängderna finns inte. Andra skillnader i administrationshistoria och språk kan också ställa till det för svenska släktforskare som söker efter sina norska släktingar. Men med det sagt är de norska arkiven både stora och innehållsrika. Digitaliseringen går dessutom snabbt framåt.
Den här boken är tänkt att ta dig över tröskeln till det norska arkivlandskapet. Den vägleder dig genom de digitaliserade arkiven i jakten på dina norska släktingar och ger en inblick i norsk historia som hjälper dig att sätta släktingarna i sitt historiska sammanhang.
|
Databasen “Sveriges befolkning 2000”
Databasen “Sveriges befolkning 2000” innehåller alla som var folkbokförda i en svensk församling i slutet av 2000, nästan 8,9 miljoner personer. Dessa redovisas med namn, födelsedatum, födelseförsamling eller land, boendeförsamling, civilstånd med datum och oftast adress (90 %, inklusive en mindre mängd utlandsadresser). Materialet kommer från Försäkringskassans databaser.
Databasen levereras på ett usb-minne som du använder i din egen dator.
|
Släktforskardagarna 2025 i Västerås
Du är välkommen till Västerås och Rocklunda under Släktforskardagarna 23–24 augusti.
Tema för årets dagar är “Med forntiden in i framtiden”. Arrangören skriver “Förr släktforskade vi på plats i kyrkor och arkiv, det var omständligt och tidskrävande.Sedan digitaliserades kyrkböckerna. Nu forskar vi effektivt via nätet. Fler och fler arkiv blir tillgängliga för oss släktforskare. DNA ger oss våra forntida anor! I framtiden bygger AI våra släktträd.”
Det finns föreläsningsschema klart för bägge dagarna samt vilka utställare som kommer till Västerås. Det går också att köpa biljetter till dagarna.
Föreningen DIS med regionföreningar kommer att finnas i en monter med kortare föredrag, demonstrationer av verktyg och försäljning av Disgen och medlemskap.
Var särskilt uppmärksam på våra fina mässerbjudanden under Släktforskardagarna med rabatter på medlemskap, Disgen, böcker och historiska kartor för Disgen.
|
Riddarhusets reviderade stamtavlor
Lagom till sitt 400-årsjubileum i juni 2026 släpper Riddarhuset ett digitalt storverk fritt: De reviderade stamtavlorna för samtliga adliga ätter som introducerats i Sverige. Materialet kommer att bli tillgängligt för alla på nätet.
|
Databasen Minerva från Riddarhuset
Minerva är Riddarhusets Internetbaserade databas. I Minerva kan du söka fram grundläggande information om alla svenska adliga ätter och även se deras vapensköldar. Det rör sig om hela 3829 stycken ätter! Där kan du söka bland alla svenska adliga ätter, både introducerade, ointroducerade och uteslutna.
För varje ätt visas grundläggande information och vapensköldar. För vissa ätter – som Adelswärd, Ankarcrona, Hummerhielm, Kruuse af Verchou och Spens – finns extra mycket digitalt material.
Databasen innehåller dessutom material som inte är knutet till en viss ätt, exempelvis Peringskiölds genealogier, begravningsvapen, sigillstampar och stamtavlor.
|
De 101 bästa släktforskningssidorna?
Den amerikanska släktforskningstidningen Family Tree Magazine publicerar varje år en lista med de 101 bästa släktforskningssidorna enligt dem. Det är både gammalt och nytt i listan jämfört med tidigare år.
FamilySearch gör bilder sökbara med AI, medan MyHeritage använder AI för att animera dina favoritfoton och extrahera information från gamla tidningar. Ancestry.com och FamilySearch har båda AI-assistentverktyg i betaversion, som svarar på frågor och tillhandahåller forskning. Vissa släktforskare vänder sig till och med till ChatGPT:s forskningsagent för att gräva i sin familjehistoria.
Det är några av de sidorna som finns med i listan. Se om du kan hitta något som du kan inspireras av eller ha någon praktisk nytta av i din forskning.
|
Norska Digitalarkivet
Digitalarkivet är hela Norges digitala forskarsal. Den är gratis att använda och i den publiceras källor från alla arkivsektorer i Norge, såväl statliga, kommunala och enskilda arkivinstitutioner inklusive museer och bibliotek.
Släktforskarna i Norge har i stor grad varit involverade i utvecklingen, och många av de källor som finns i Digitalarkivet är efterfrågat av släktforskare.
Det står mer om Digitalarkivet i boken Släktforska i Norge som finns att köpa i vår webbshop.
|
Diskulogen
Vi får material till Diskulogen från er medlemmar. Det är vi mycket tacksamma för. Fortsätt skicka material och du som ännu inte skickat något men känner att du skulle kunna skriva så skicka till redaktören Anna Linder.
Både längre och kortare bidrag är välkomna. Artiklar respektive notiser kan till exempel vara en anmälan av en bok som du läst och som på något sätt anknyter till släktforskning i allmänhet eller något specifikt område. Det kan också handla om ett släktforskarfynd du gjort på ett oväntat ställe eller en kortare berättelse utifrån ett fotografi. Speciellt för vår förening är också om du har något intressant tekniskt tips, som kanske handlar om hur du hanterar din dator eller något användbart program för en släktforskare.
|
Läsa Diskulogen som papper eller digitalt?
Den medlem som vill avstå pappersversion av Diskulogen måste välja det själv. Tidningen läggs alltid ut på webben, de senaste fyra numren bakom lösenord. Så alla medlemmar kan läsa den på webben. Om man då alltid läser den digitalt och vill välja bort att få den på papper, så måste man välja det själv. Det sparar ju föreningen pengar för tryck och porto om fler väljer enbart digital version men vi vet att många föredrar pappersversion av tidningar.
Men om du enbart läser den digitalt så fundera gärna på att välja bort pappersversionen om du inte tillhör de 10 procent som redan gått över till helt digital Diskulogen. Du gör det under Mina sidor.
|