Nyhetsbrev september 2020

Nyhetsbrev september 2020

Nyhetsbrev från DIS

Hej!

Vad händer inom DIS och i släktforskarvärlden för tillfället? Läs nyhetsbrevet och få en överblick över aktuella händelser både internt och externt.

Har du tips på något som du vill förmedla till andra medlemmar inom DIS är du välkommen att höra av dig till oss. Kontaktuppgifter till DIS hittar du på vår webb.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Digitala DIS-träffar

DIS kommer att genomföra en serie med digitala träffar för DIS medlemmar under hösten och vintern. Tanken är att vi till exempel ska ge information om hur du kan använda föreningens produkter och tjänster i din släktforskning. Det kommer att finnas möjlighet till frågor och svar under kvällen.

Mötena genomförs med videokonferenssystemet Zoom, därför krävs anmälan för att delta.

Kommande träff är “Grundläggande om utskrifter i Disgen”, med Bertil Lindqvist (DIS-Filbyter) torsdagen den 1 oktober kl. 18:30.

Nästa träff därefter är “Grundläggande om kartor i Disgen” med Lena Ringbrant Ekelund onsdagen den 21 oktober kl. 18:30.

Övriga teman som planeras är

  • Bilder och upphovsrätt med Hans Bjernevik. Tisdagen den 17 november.
  • En judisk släkthistoria med Bertil Oppenheimer. Tisdagen den 8 december.
  • DNA - fortsättningen - vad gör man med testresultatet, och hur kan jag använda Disgen för det? (datum ej fastställt, preliminärt januari)
  • Emigrantforskning (datum ej fastställt)

Anmäl dig här till träffen (utskrifter) torsdagen den 1 oktober

Anmäl dig här till träffen (kartor) onsdagen den 21 oktober


Två boknyheter i DIS Webbshop

“Uniformen berättar” - I den här boken presenteras i bild och ord de svenska militära uniformerna från karolinernas tid till nutid, med extra fokus på arméns uniformer 1860–1960.

“Kyrkoforska” - Kyrkorna har lämnat efter sig så mycket mer än bara de kyrkböcker som flitigt används i släktforskningen. Det finns många andra användbara källor som tas fram och visas i denna handbok. Har du präster i släkten så kan du kanske hitta material, både om honom själv och hans utbildning, eller en likpredikan efter hans död.

Böcker i Webbshopen


Digital släktforskardag 24 oktober

En gemensam digital släktforskardag arrangeras i oktober av riksföreningarna inom släktforskning. Medarrangörer förutom DIS är Genealogiska Föreningen, Sällskapet Vallonättlingar, Föreningen för Smedsläktforskning, Judiska släktforskningsföreningen i Sverige och Svenska Släktakademien.

Reservera redan nu lördagen den 24 oktober till spännande föreläsningar och workshops med information från de olika föreningarna om deras verksamhet samt försäljning av olika produkter.

Det är gratis att delta men för att få tillgång till de olika möteslänkarna måste man registrera sig i förväg. Mer information om program, tider och anmälan kommer de närmaste veckorna!


Rötter-bloggen tipsar

På Släktforskarförbundets webbplats Rötter finns bland annat bloggar i olika ämnen. Eva Johansson skrev nyligen ett inlägg där om några av de olika bokverk som gavs ut på 1900-talet om gårdar, gods, hus med mera. Det finns flera olika serier där “Svenska gods och gårdar” och “Sveriges bebyggelse” respektive “Svensk bebyggelse” väl är de mest kända. Många av dessa har funnits att köpa på dvd av Old Books Digitally Remastered (ODBR) men nu finns också möjligheten att se dem i ArkivDigital. I blogginlägget tipsar Eva Johansson om vilka som finns och hur du hittar dem hos ArkivDigital.

ArkivDigital har dock inte alla volymer, utan skrev så här på sin blogg i november 2019: “Om du har ett exemplar som ännu inte finns tillgängligt hos oss [=AD], och om du kan tänka dig att sälja eller skänka boken, vill vi gärna att du hör av dig till kundtjanst@arkivdigital.se. Då böckerna ska skannas har vi tyvärr inte möjlighet att återlämna dem i ursprungligt skick, därför kan vi inte låna böcker för digitalisering.”

Rötter-bloggen


Riksarkivet underhåller regelbundet

Under hösten 2020 (med start 31 augusti) genomförs underhållsarbete på Riksarkivets webbplats på måndagar mellan 16.30 och 19.30.

Underhållsarbetet kan påverka såväl webb som formulär och de ber om överseende för de störningar som kan uppkomma till följd av detta arbete.

Driftstörningar hos Riksarkivet


Finlands riksarkiv öppnar en ny söktjänst för test i september

Det finska Riksarkivet öppnade en ny söktjänst för domböcker i början av september 2020. De samlar in synpunkter under testperioden i september på tjänstens tekniska funktioner och dess innehåll. I tjänsten kan man bläddra och söka i restaurerade domböcker från 1800-talets Finland. De digitala dokumenten har försetts med automatisk textigenkänning med hjälp av HTR-teknik (handwritten text recognition) som utnyttjar artificiell intelligens.

Finska riksarkivets söktjänst


YouTube-kanaler om släktforskning

Du har väl inte missat DIS egen YouTube-kanal med videos?

Här är tips om några andra:


Disgen-uppgradering till förmånligt pris

Under helgen för den digitala konferensen Finding Family Together Live den 2 - 4 oktober kan du uppgradera till Disgen 2019 för endast 100 kr. Erbjudandet gäller medlemmar med Disgen 8, Disgen 2016 eller Disgen 2018 under lördag - söndag 3 - 4 okt. Föreningen DIS medverkar på Marknadstorget.

Uppgradera Disgen!


Diskulogen

Känner du till att alla äldre nummer av Diskulogen finns på webben? Du kan lätt hitta äldre artiklar inom olika områden genom den tematiska innehållsförteckningen till Diskulogen.

Vi tipsar om några artiklar här.

Förteckning nr 84 - idag

Förteckning nr 1 - 83


Disgen - säkerhetskopiering

Så fort som du har börjat mata in uppgifter om dina anor i Disgen bör du göra din första säkerhetskopiering om du inte vill börja om från början igen. Därefter bör du säkerhetskopiera ofta och lagra kopian på annan plats än i samma dator där du matar in uppgifterna. Du kan till exempel lagra den på en extern hårddisk eller i någon molnlagring.

Det går fort att säkerhetskopiera och du kommer att vara glad den dagen olyckan är framme. Säkerhetskopian är bra att ha efter en datorkrasch, datorbyte eller annat liknande problem.

Guide om säkerhetskopiering


Disbyt - lästips

Om du vill veta mer om Disbyt kan vi tipsa om denna artikel från förra sommaren.

Disbyt till din hjälp


Disgen 2019

Torsdagen den 17 september har Christer Gustavsson en information om Disgen 2019 på Genealogiska Föreningens (GF) Släktforskarcafé. Det kommer att bli en allmän information om vilka möjligheter som finns med Disgen 2019 men inte någon demonstration.

Caféet är även öppet för gäster som inte är medlemmar i GF, men man måste anmäla deltagande för att få länken till mötet. Mer info finns på både vår och GF:s Facebook-sida, anmälan görs till Michael Lundholm på den adress som står där.

Mer info på Facebook