Nyhetsbrev oktober 2021

Aktuellt nyhetsbrev med en blandning av information och nyheter från föreningen.
Nyhetsbrev från föreningen Dis oktober 2021

Diskulogen + tips om emigranter till USA

Hej!

Här kommer ett färskt nyhetsbrev med intressanta tips om emigrantforskning. Vi har nog alla åtminstone någon släkting som har utvandrat till något annat land. Kanske till något grannland eller längre bort. Många for över till USA, det känner vi alla till. Nedan finns några tips som du säkert kan ha nytta av i din forskning.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Nya numret av Diskulogen

Nya numret av Diskulogen (för oktober) finns på nu hemsidan. Läs till exempel om “Paret med fel födelsedatum”.

Diskulogen


Information om PostNord och DNA-kit

PostNord har under september-oktober 2021 börjat med skarpare tillämpning av tullregelverket för att skicka brev och paket till USA. Det påverkar oss som skickar DNA-kit till USA för analyser hos FamilyTreeDNA (FTDNA) och/eller MyHeritage. Du kan läsa mer om det på Rötter, och hur du ska göra framöver. Det påverkar inte kit som är köpta av Ancestry eller 23andMe.

Nya rutiner för DNA-kit

Emigranternas liv i USA

Vår medlem Ingvar Nore har gjort ett gediget jobb och sammanställt en sida med länkar bland annat om USA-emigranter som beskriver emigranternas liv i det nya landet. De flesta länkarna handlar om tiden från 1850-1930 med det finns några senare också. Det finns även en hel del andra användbara länkar till föreningar, verktyg, portaler och annan släktforskningsrelaterad information. Besök gärna Ingvars sida.

USA-emigranter


Zoom-föredrag - I emigranternas fotspår med Bengt Herrman

Bengt Herrman är vykortssamlare och medlem av Sveriges Filatelist Förening i Göteborg. Han har under många år samlat emigrantvykort skickade från Amerika till Sverige. Han har gjort flera längre resor i emigranternas fotspår över hela kontinenten och även besökt Hull och Liverpool för att på plats studera emigranthistoria.

Föredraget är torsdagen den 25 november 2021 kl 18.30. Detta föredrag spelas inte in.

Anmälan - I emigranternas fotspår


DIS webbshop

Vi tipsa denna gång om en intressant bok i webbshopen med tanke på vårt tema i detta nyhetsbrev om emigrantforskning. “Emigrantforska på nätet” av Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman. Boken tar upp en stor mängd spännande och användbara resurser, som numera finns tillgängliga via internet. Boken går inte igenom självklara saker, som hur man forskar i svenska kyrkböcker, utan fokuserar istället på de källor, databaser och sökvägar som finns på nätet.

Beställ Emigrantforska på nätet


Efterlysning: Översättare

Kan du något språk och gärna med inriktning mot släktforskning eller känner du någon som kan det? Vi söker dig som kan översätta ord och meningar som används i Disgenprogrammet och på utskrifter. Det handlar med andra ord inte om några långa texter. Du kan också få vara med och verifiera översättningarna när det ska testas.

Aktuella språk: Engelska, Suomi, Deutsch, Dansk, Norsk (fd Nynorsk), Norsk (fd Bokmål), Francais, Espanol, Cestina, Italiano, Polski, Nederlands, Portugues.

Det kan även gälla översättningar av Disbyt och Dispos - här är det inte aktuellt med lika många språk.

Kontakta DIS kansli och anmäl ditt intresse med ett mejl (dis@dis.se) eller via telefon (013-14 90 43 må-to).

E-post DIS kansli


Nyheter hos Riksarkivet

Det händer mycket hos Riksarkivet just nu. De har invigt nya lokaler i Täby, eller Arninge, där nu Krigsarkivets samlingar finns. Med lättade restriktioner när det gäller covid-19-pandemin har Riksarkivets läsesalar över landet nu också utökade öppettider. Riksarkivet har också börjat med digitala lunchföredrag med innehåll om historiska händelser och företeelser och vad som finns i arkiven.

Vill du besöka Riksarkivets läsesalar? Då bör du först läsa på deras webbplats om vilka öppettider som gäller när du tänkt resa och vilken plats som har vilket material. Du bör också fundera på om du ska använda deras beställningstjänst för att beställa fram material i förväg.

Riksarkivets verksamhetsplatser

Följ Riksarkivets nyheter på deras nyhetssida


Ellis Island - hamn, museum och databas

Från 1892 till 1954 var hamnen på ön Ellis Island ankomstplatsen för många av de immigranter som kom till USA. Under åren passerade 12 miljoner immigranter här, 2 % fick inte komma in i USA och skickades åter till hemlandet.

Söker du någon som du tror har emigrerat till USA men är osäker på när det skedde? En utgångspunkt skulle kunna vara databasen med 65 miljoner poster över passagerare som anlände till New York från 1820 till 1957. Men om emigranten kom från Sverige så börjar du givetvis i svenska kyrkböcker för att hitta utvandringen!

Du måste registrera ett konto för att kunna läsa detaljerna i sökresultatet men det är gratis. Databasen omfattar alltså även de som ankom till Castle Garden, som var företrädaren till Ellis Island.

Ellis Island - databasen


Databasen EmiWeb

EmiWeb är en ideell förening med syfte att utveckla, driva och tillhandahålla databasen EmiWeb för emigrant- och immigrantforskning. Initiativtagare är ledande organisationer för migrationsforskning i Norden. Föreningen driver en databas som kan kan abonnera på. I databasen finns uppgifter om miljontals utvandrare och invandrare från och till Norden. Databaserna är uppbyggda från kyrkobokföringen, statistiskt material och passagerarlistor. Ett abonnemang kostar 500 kr för ett år.

Just nu har de också en digital utställning om den glömda utvandringen från Sverige till Danmark och Tyskland under slutet av 1800-talet.

EmiWeb


Utförsäljning av kartor på DVD

Passa på att köpa kartor på DVD till utförsäljningspris. Framöver kommer vi endast tillhandahålla kartor på USB-minnen. Därför har vi nu väldigt förmånligt pris på kvarvarande DVD-skivor med kartor.

Följande DVD-kartor finns att beställa för 50 kr styck

Särskilt anpassade för Disgen

  • Generalstabskartor norr om Mälaren för Disgen
  • Generalstabskarta söder om Mälaren för Disgen
  • Häradsekonomisk karta Stockholms län för Disgen
  • Häradsekonomisk karta Södermanlands län för Disgen
  • Häradsekonomisk karta Värmlands län norra delen för Disgen
  • Häradsekonomisk karta Värmlands län södra delen för Disgen
  • Häradsekonomisk karta Västmanlands län för Disgen
  • Häradsekonomisk karta Örebro län med södra Dalarna för Disgen
  • Häradsekonomisk karta Östergötlands län för Disgen

Inte (särskilt) anpassade för Disgen

  • Sveriges Häradsekonomisk karta, alla som är gjorda för Sverige, dessa kartor är inte särskilt anpassade för Disgen

Välj det du vill beställa i listan “Område” i webbshopen.

Kartor på DVD 50 kr styck


Planera för årsmöte 2022

Föreningens ordinarie årsmöte kommer att hållas lördagen den 12 mars. Mer information om arrangemanget kommer att komma i nästa nummer av Diskulogen samt på webben under vintern.

Det är nu dags också att börja fundera på eventuella nomineringar till styrelseuppdrag och motioner att behandla på årsmötet. Har du förslag på någon lämplig kandidat till styrelse och revisor i föreningen är du välkommen med ditt förslag till valberedning2021@dis.se

Sista dag för motioner är den 15 januari 2022 så det finns lite tid för att fundera på förslagen och formulera dem i en motion till årsmötet. Skicka motioner till DIS kansli, epost dis@dis.se


YouTube-filmer om USA

YouTube är en stor källa till information om du gillar att titta på film. Ibland kan det vara lättare att ta till sig information om den också innehåller bilder och särskilt om det är någon intressant och engagerande berättare i filmen.

Vi har sökt på emigrantforskning på YouTube och funnit flera filmer av olika slag. Det här är några enkla exempel. Sök efter det du tror dig ha nytta av.


Disgen och Windows 11

Windows 11 finns nu ute på marknaden och en del nya datorer säljs med Windows 11 och en uppgradering av befintliga Windows 10-datorer kommer att börja rullas ut under slutet av 2021 och en bit in i 2022. Det är inte alla Windows 10-datorer som kommer att klara uppgradering till Windows 11, framförallt om den har några år på nacken. Se mer information hos Microsoft.

Vi testar Disgen 2021 på Windows 11 för tillfället och kan konstatera att det kommer att fungera. Vissa grafiska förändringar har gjort i Windows 11 som påverkar hur vissa kontroller ser ut men det påverkar inte funktionaliteten vad vi kan se. Till exempel så ser rullningslisterna (scroll bars) annorlunda ut i Windows 11, vilket vi troligen inte kommer kunna ändra på något vis.

Läs mer hos Microsoft