Nyhetsbrev Juni 2022

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 22 juni
Brevbärare med nyhetsbrev juni 2022

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

I detta nyhetsbrev tipsar vi bland annat om Disgen. Har du inte uppgraderat till Disgen 2021 ännu, i så fall läs på om fördelarna.

Nyhetsbrevet innehåller också några enkla semestertips om du ännu inte har planerat vad du ska gör i sommar.

Styrelse, kansli och funktionärer önskar er alla också en skön sommar med avkoppling och nöje! Kanske syns vi på släktforskardagarna i augusti för att starta upp höstens aktiviteter.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Nya Diskulogen nu på webben

Nu kan du läsa det nya numret (nummer 137!) av Diskulogen på DIS webb. Läs till exempel om "Vilken kvalitetsnivå befinner sig din släktforskning på?" eller lär dig mer om anförluster. Är du intresserad av programutveckling så kan du läsa om föreningens programmeringsarbete och dess verktyg.

Läs Diskulogen


En enkät om anförluster och endogami

I Diskulogen nr 137 finns en artikel om anförluster och endogami. Det är något som kan försvåra användandet av DNA-tester i ens släktforskning. Det finns inga tydliga definitioner för om, och när, många anförluster kan räknas som endogami. En anförlust innebär att en person finns med mer än en gång i antavlan, medan endogami är seden att gifta sig inom en specifik grupp, generation efter generation.

Hjälp oss att öka kunskapen om anförluster och endogami, när samma anor förekommer flera gånger i ett anträd, genom att svara på denna enkät.

Gå till enkäten


Fördelar med att använda Disgen

Det finns många fördelar med Disgen. Du får en bra överblick över din forskning. Det finns flera olika översikter, såsom familjeöversikten, släktöversikten, den geografiska översikten med kartan i fokus men givetvis också ansedel, antavla och stamtavla. Det finns flera funktioner för dig som håller på med DNA-släktforskning. Det finns också många inbyggda kontrollfunktioner.

Disgen ger dig möjlighet att välja vad du vill göra, från en grundläggande nivå i användandet för att vartefter utnyttja allt mer av funktionaliteten i programmet.

Disgen växer med dig!

Läs mer om Disgens fördelar


DIS semestertider

Kansliet är helt stängt för semester 11 juli till och med 24 juli (vecka 28 och 29). Det är i övrigt semestertider från midsommar fram till mitten på augusti så bemanningen under den tiden är mer sparsam. Du kan under tiden köpa Disgen 2021 och bara betala med kort eller din internetbank (inte plusgiro).

Beställningar i webbshoppen gjorda under vecka 28 och 29 kommer att börja levereras vecka 30, men det kan ta lite tid att komma ifatt!

DIS Kansli


MacFamilyTree filmer

Vår medlem och fadder Hans-Peter Stülten är duktig på Appledatorer och Mac-operativsystem. Han är också inbiten användare av MacFamilyTree, släktforskningsprogram för Mac.

Nu har Hans-Peter gjort en serie med filmer om användandet av MacFamilyTree. Den senaste är en beskrivning av hur man kan använda MacFamilyTree tillsammans med FamilySearch.

Se Hans-Peter Stültens YouTube-kanal


DIS Webbshop

I DIS webbshop finns produkter som stöttar dig i din släktforskning. Det är handböcker, databaser, kartor att använda i Disgen och nu också lite tillbehör, bland annat för dig som fortfarande föredrar att använda penna och papper ibland.

Med andra ord så finns det något för alla som vill passa på med släktforskning under sommaren.

Tänk på att nu närmar vi oss semestertider och leveranserna kan ta lite längre tid. Så passa på att beställa redan nu. DIS kansli är stängt för semester 11 juli-24 juli. Beställningar gjorda under den tiden kommer att börja levereras direkt efter det, men tänk på att det kan ta lite tid för kansliet att komma ikapp!

DIS Webbshop


Släktforskardagarna 2022

Skövde Släktforskarförening hälsar alla välkomna till årets släktforskardagar 20 - 21 augusti i Arena Skövde. Släktforskardagarna är ett årligt återkommande evenemang med över 30 år på nacken.

Nu är det möjligt att köpa biljetter såväl till entrén som till föreläsningarna på Släktforskardagarna. Det finns flera olika föreläsningar att välja på respektive dag och över 60 utställare på mässan så det är ett fullmatat program under dagarna.

Släktforskardagarna 2022


Släktforskarvecka Skåne 2022

Skånes släktforskarförbund tillsammans med lokala släktforskarföreningar arrangerar för fjärde året Släktforskarvecka Skåne under dagarna 4 - 9 juli. Arrangemanget är utspritt över hela Skåne.

De erbjuder en palett med olika aktiviteter under högsommaren för såväl den erfarne släktforskaren som nybörjaren. Veckan har både schemalagda och fria aktiviteter samt tips och guidning på olika besöksmål.

Släktforskarvecka Skåne


DIS-MITT inbjuder till utbildning i handskriftstolkning

Åker du till Jämtland, närmare bestämt till Oviken, under perioden 2 - 10 juli och besöker Ovikenveckan kan du också ta del av DIS-Mitt:s utbildningsprogram under den veckan. Bland annat erbjuds handskriftstolkning med Roland Skoglund i PRO:s lokal Träffpunkten, Myrviken. Anmälan till utbildningen.

Hela utbildningsprogrammet


ArkivDigital

ArkivDigital har nytt utseende på sin webb. De fortsätter också fylla på i sina register och men nya fotograferingar av olika arkiv.

Bland det senaste är att ArkivDigital har påbörjat ett projekt med att indexera 1700-talets dödböcker. Först ut är Blekinge län, men fler indexerade dödböcker utlovas framöver.

ArkivDigitals blogg


Gravstensinventeringen

Du kanske vill prova en annan aktivitet under sommardagarna? Bidra till Sveriges Släktforskarförbunds Gravstensinventering!

I Gravstensinventeringen, som är en sökbar databas, dokumenteras gravstenar med fotografi på gravstenen och i förekommande fall hela gravvården, samt gravstenens text. Du kan hjälpa till genom att registrera enstaka gravstenar eller hela kyrkogårdar.

Naturligtvis går det också att söka i det som redan är registrerat. Du kanske ska ut på en semesterresa för att besöka olika kyrkogårdar. Då kan du ha nytta av Gravstensinventeringen.

Gravstensinventeringen


Hej då, Internet Explorer

Den 15 juni 2022 slutade Microsoft att supporta den gamla webbläsaren Internet Explorer.

Det är troligen inte många som fortfarande använder den men även om Microsoft slutar supporta den så går det naturligtvis att fortsätta att använda den om du inte har något problem med den.

Microsofts tanke är att nya Microsoft Edge ska ta över för den gamla webbläsaren som ett snabbare och säkrare alternativ. Det finns även andra intressanta och säkra alternativ.

Läs mer