Nyhetsbrev September 2022

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 28 september.
Laptop med indikation om att du fått mejl.

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

I detta nyhetsbrev tipsar vi bland annat om våra kommande tematräffar - till exempel den från ArkivDigital om deras register och vad som händer med rättelser man skickar in.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Nya Diskulogen finns nu på webben

I detta nummer hittar du till exempel artiklar om Släktforskardagarna 2022 i Skövde, en jämförelse om hur olika släktforskningsprogram kan hjälpa dig med att räkna ut hur många gånger du är släkt med dig själv, och hur du kan inkludera information om artefakter i din släkthistoria, vilket Kerstin Gynnerstedt belyser genom att beskriva hur hon har studerat textilier i samband med sina kvinnliga släktingar.

Läs Diskulogen nr 138


DIS-träff 18 oktober om Disgen

Se möjligheterna med detaljerade sökningen i Disgen. Erfarne Disgen-användaren Christer Gustavsson berättar om möjligheterna med den detaljerade sökningen i Disgen. Du får tips om hur du söker efter rätt information i din databas. Det ges tillfälle att ställa frågor och diskutera Disgens möjligheter.

Träffen är gratis och genomförs via videokonferenssystemet Zoom, tisdag 18 oktober kl. 18.30 .Mötesinformation med länk samt ID och Passcode sänds ut dagarna innan samt kommer att finnas i Dis webb-kalender dagarna innan träffen.

Anmälan - Disgen


Kommande DIS-träff 10 november om ArkivDigital

ArkivDigital - Hur du använder register i ArkivDigital och hur de underlättar din släktforskning. Cici Löfgren från ArkivDigital informerar om hur ArkivDigitals register underlättar din släktforskning.

Torsdag 10 november kl. 18.30 via videokonferenssystemet Zoom. Träffen är gratis men du måste anmäla dig.

Välkommen!

Anmälan - ArkivDigital


DIS-träff om forskning i domstolsarkiv

Erfarne släktforskaren Torgny Larsson från DIS Syd berättar och visar hur forskning i domstolsarkiv kan gå till. Lär dig om hur du hittar i domstolarnas arkiv. Träffen är gratis.

Onsdag 23 november kl. 18.30 via videokonferenssystemet Zoom.

Anmälan - Domstolsarkiv


Folkbokföringens historia under tre sekler

Det finns en intressant historik över den svenska folkbokföringens historia sammanställt på Skatteverkets webb. Den ger en bra introduktion för den som vill fördjupa sig i bakgrunden i folkbokföringen och lära sig mer. Den skrevs 1982 så det är fram till och med 1900-talet som beskrivs.

Folkbokföringens historia


För dig som använder Disgen 8

DIS Syd har tematräff onsdag 5 oktober kl. 19.00 via videokonferenssystemet Zoom för dig som använder Disgen 8. Du är välkommen även om du inte är medlem i Dis Syd. De hjälper dig som använder Disgen 8. De berättar även om hur Disgen 2021 skiljer sig mot Disgen 8, och vilka nya grundläggande möjligheter som finns, om du väljer att uppgradera till Disgen 2021.

Anmälan


DIS Webbshop

Latin för släkthistoriker är en ny bok inkommen till webbshopen. Ordboken av Urban Sikeborg omfattar runt 10500 ord, nylatinska stavningsvarianter, förkortningar, exempel på fraser och latiniserade namn, som hämtats från handskrivna källor som kyrkböcker och rättegångsprotokoll och från tryckta verk inom skilda ämnen perioden 1520–1800.

Detta är den tredje upplagan har med detta utökats rejält från tidigare upplagors 114 sidor till 424 sidor.

Beställ i webbshopen


Järnvägsarbetare i släkten

Järnvägen byggdes ut under slutet av 1800-talet över hela Sverige. Många var de som kom i kontakt med järnvägen som anställd eller resenär. Många av oss har säkert någon som jobbat på ett eller annat sätt inom järnvägen.

Banvakter var den kategori av järnvägspersonal som ansvarade för att banan hålls i gott skick, så att den kunde trafikeras med betryggande säkerhet. De fullgjorde sin betydelsefulla tjänst från järnvägens barndom till omkring 1960.

Du får en bakgrund i en artikel i Diskulogen nr 130 från oktober 2020 med några länktips.

Banvakter och dess stugor


Gå med i en släktforskarförening

För många av oss är det självklart att engagera sig i föreningslivet, men att gå med i en släktforskarförening har faktiskt många fler fördelar än de man kanske först tänker på.

Här får du 7 goda anledningar som du kan berätta om för din vän om varför denne ska gå med i en släktforskarförening. Filmen är framtagen av Sveriges Släktforskarförbund.

Film med argument


Läs Diskulogen som pdf-fil

Du kan välja om du vill ha Diskulogen som papperstidning eller som pdf-fil.

Det är allt fler som väljer att avstå papperstidningen och läser den i sin dator eller läsplatta istället. Vi ger även dig den möjligheten när det gäller Diskulogen. Alla nummer av Diskulogen finns som pdf-fil på DIS webb. De senaste fyra numren av tidningen ligger bakom lösenordsskydd, de äldre är öppna för alla.

Den som vill ha enbart pdf-utgåva av tidningen (eller kanske välja tillbaka att få papperstidningen) gör ändringarna på medlemssidan, länken finns nedan.

Ändra Diskulogen


Släktträd på Internet

Vi efterfrågade släktträd eller släktberättelse som är publicerad på webben i senaste nyhetsbrevet. Vi fick några tips och har nu valt ut följande.

Stig Lombard med medlemsnummer: 56058 sida Winterbyggets ättlingar.

Informationen på medlemmens sida ansvarar medlemmen för och om du finner något intressant kom ihåg att det är en andrahandskälla som du själv måste verifiera om du ska använda det i din egen släktforskning.

Skicka mig din länk där du har dina anor presenterade så lägger vi kanske med just din sida i kommande nyhetsbrev. Det kanske kan bli en webbsida om det blir många länktips.

Vill helst att du är medlem i DIS naturligtvis för att kunna publicera länken. Det kan vara skapat med hjälp av Disgen eller på något annat vis.


Släktforskardagarna 2022 i Skövde

Du som inte var på plats i Skövde under Släktforskardagarna helgen 20 - 21 augusti kan se på den här videon som är ett bildspel med fotografier från helgen. Även du som var med kan titta och minnas tillbaka till dagarna.

Vi tackar de som arbetade i vår monter och de som kom och besökte oss. Det var några intensiva dagar med många människor som besökte mässan och vår monter.

Läs mer om Släktforskardagarna i senaste numret av Diskulogen som kommer hem till dig vilken dag som helst.

Video om Släktforskardagarna