Discount - historiska namn

I vår databas Discount kan du se hur vanligt ett för- eller efternamn varit i gångna tider eller i vissa delar av landet.
Valt namn är Napoleon och man ser hur vanligt det är i Disbyt under olika år mellan 1810-1900. 1816 och 1880 var det vanligast.

Vad är Discount?

Här kan du se hur vanligt ett för- eller efternamn varit i gångna tider. Du kan se hur vanligt namnet var under olika decennier mellan 1600 och 1913. Du kan också se hur vanligt namnet har varit i olika delar av Sverige.

Hur kommer jag till Discount?

Gå till denna sida (öppnas i nytt fönster).

Hur beräknas namnfrekvenserna?

Eftersom ungefär två tredjedelar av Sveriges historiska befolkning finns i Disbyt, kan namnfrekvens för olika namn beräknas för olika tider och olika delar av Sverige. Utgångspunkten är att varje unik person räknas för det år som personen är född.

De vanligaste namnen är normerade till nutida stavning. Urvalet är personer som finns med i Disbyt. Det innebär att urvalet beror på vilka personer som släktforskare har registrerat och skickat in till Disbyt. Eftersom två tredjedelar av alla födda i Sverige redan finns i Disbyt är täckningen god.

Vad kan man se idag?

Man kan se hur ett namn har växlat över tid och hur ett namn är spritt över landet. Framöver kommer vi förmodligen kunna visa fler funktioner. Har du synpunkter, får du gärna höra av dig till discount@dis.se.

Översikt förnamn.

Du kan få ett diagram som visar hur ett förnamn utvecklats under århundradena. Dessutom visas en Sverigekarta, där man kan se var ett namn är vanligt.

Uppdatering av namn.

Databasen uppdateras då och då med namn från Disbyt-databasen. Totalt sett omfattar Discount nu (januari 2014) mer än 13 miljoner olika individer.