Nyhetsbrev november 2020

Nyhetsbrev november 2020

Stort släktforskningsintresse

Hej!

Släktforskningsintresset är stort just nu. Vi har sett stora protester mot att Sveriges Television ville lägga ned det populära programmet “Det sitter i väggarna”. Det blev så stora så att de tvingades att svänga om och lovar att programmet kommer tillbaka.

Det var också många släktforskare som passade på att lyssna på föredrag under den digitala släktforskardagen som arrangerades av de sex rikstäckande släktforskarföreningarna. Håll utsikt efter de inspelade föredragen från dagen, vissa av dem kommer att offentliggöras senare.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Digitala DIS-träffar

Föreningen DIS genomför en serie med digitala träffar för DIS medlemmar. Vi vill till exempel ge information om hur du kan använda föreningens produkter och tjänster i din släktforskning, samt mer allmänt om släktforskning. Det kommer att finnas möjlighet till frågor och svar under träffen.

Mötena genomförs med videokonferenssystemet Zoom, därför krävs anmälan för att delta.

Kommande träffar är

“Bilder och upphovsrätt” med Hans Bjernevik. Tisdagen den 17 november kl. 18:30. Se Kalendern för mer information.

“En judisk släkthistoria” med Bertil Oppenheimer. Tisdagen den 8 december kl. 18:30. Se Kalendern för mer information.

Övriga teman som planeras är

  • DNA - fortsättningen - vad gör man med testresultatet, och hur kan jag använda Disgen för det? (datum ej fastställt, preliminärt januari)
  • Emigrantforskning (datum ej fastställt)
  • Disbytutdrag från olika släktforskningsprogram (datum ej fastställt)

Har du önskemål om tema på träff, hör av dig till Föreningen DIS och Mikael Winbladh.

Anmälan Bilder och upphovsrätt tisdag 17 november

Anmälan Judisk släkthistoria tisdag 8 december


Projekt Runeberg

Projekt Runeberg har sedan starten 1992 digitaliserat äldre litteratur och gjort den tillgänglig för oss alla att sitta hemma och studera. Både faktaböcker och skönlitteratur från äldre tider kan ge oss en bild av hur det var förr.

Katalogen växer ständigt, så om du är intresserad av äldre litteratur, både för att försöka förstå hur det var för dina släktingar på deras tid eller om du endast är ute för att hitta något annorlunda, så undersök deras katalog.

Projekt Runeberg


Nytt ortnamnsregister på gång

Institutet för språk och folkminnen har släppt en betaversion av ett nytt digitalt ortnamnsregister. Betaversionen utvecklas och uppdateras allt eftersom. Den nya version som nu lanseras innehåller förändringar både på ett ytligt plan och på djupet. Sökfunktionerna är till att börja med begränsade, men de ger tillgång till en mer uppdaterad version av registret än vad som hittills funnits tillgängligt digitalt.

Följ utvecklingen på deras sida.

Ortnamnsregistret beta


Arkivens dag

Lördag 14 november, alltid andra lördagen i november, är det Arkivens dag. Är du intresserad av att lära känna ett arkiv nära dig, kanske de har öppet den dagen. De har dock fått anpassa sig efter rådande omständigheter kring pandemin. En del arrangörer har möjligheter att genomföra arrangemang med besökare medan andra väljer att genomföra sina arrangemang digitalt. Kolla in arrangemangen per län.

Arkivens dag


Kan vi fresta med en julklapp från vår webbshop?

Nu är det dags att beställa dina julklappar från webbshopen, som du vill ge bort till nära och kära eller till dig själv. Passa på och beställ senast 6 december om du vill vara absolut säker på att ha det innan jul.

Du kan bland annat beställa databaser på dvd/usb eller Släktforskarförbundets böcker. Databaserna är mycket användbara för att ta sig förbi 1900-talet och komma ner i kyrkböckerna, eller för att spåra upp nu levande släktingar. DIS rekommenderar särskilt den senaste upplagan av “Dödskivan” (Sveriges dödbok 1860-2017) - den är praktiskt taget oumbärlig vid all släktforskning.

Webbshopen


Billiga kartor i Webbshopen

Det är fortfarande låga priser på historiska kartor på DVD (obs. endast DVD) i webbshopen. Reapriset är 50% av ordinarie pris vilket redan är avdraget på priset i shopen.

Se vad du kan hitta och beställ nu.

Historiska kartor i Webbshopen


Disbyt ökar ständigt - har du lämnat tillskott?

I Disbyt-databasen finns det över 41 miljoner poster vilket innebär att det är över 23 miljoner godkända personer med händelser knutna till respektive person. Senaste månaden tillkom det 185 stycken forskningsresultat av olika storlek från våra medlemmar. Det finns stora möjligheter för dig att finna nya personer eller ny information som du kan använda för att komma vidare i din egen forskning.

Om du själv också bidrar med ett tillskott till databasen hjälper du också andra intresserade släktforskare som vill komma vidare i sin forskning. Även minsta möjliga tillskott är välkomna till databasen. Det finns ingen släktforskning som någonsin kommer bli klar, så ditt bidrag behöver inte vara välfyllt.

Kontakta Disbytombud


Finska Disbyt

Vet du att vi har en särskild Disbyt databas för Finland? Den innehåller bland annat uppgifter från de svensktalande delarna av Finland. Det tillkommer nya tillskott till databasen då och då, så om du är intresserad av att finna finska anor så sök även i den databasen. Den finns på svenska och finska.

Disbyt Finland


Sociala medier-engagerad funktionär efterlyses

Sedan en tid tillbaka har Föreningen DIS ökat sin närvaro på sociala medier, framförallt på Facebook, men även på YouTube. Vi försöker också annonsera aktivt på Google och i Facebook. Däremot har vi dragit ned på annonseringen i tryckt media.

För att hinna med att bland annat utveckla annonseringen, såväl betald som obetald i digitala medier, efterlyser vi nu en “social media-funktionär” som kan bidra med intresse, kunskap och engagemang för föreningens skull.

Kontakta Mikael Winbladh


SeniorNet Sweden

Om du känner dig osäker på din dator men vill lära dig mera om den och hur du hanterar den kan SeniorNet Sweden vara ett alternativ för din kunskapsinhämtning. SeniorNet Sweden är en ideell IT-förening med idén: Seniorer lär seniorer digital kommunikation och internet. De finns över hela Sverige med 45 lokala klubbar, kanske en finns nära dig, och har 9000 medlemmar. Läs mer om dem på deras webbsida.

SeniorNet Sweden


Hallands släktforskarförening

En ny film om Hallands Släktforskarförening, fylld med en härlig mix av gamla och nya bilder samt om deras verksamhet i stort. Missa inte den.

Du kan också anmäla dig till deras nyhetsbrev.

Hallands släktforskarförenings film