Nyhetsbrev april 2021

Nu kan du läsa Nyhetsbrevet från april 2021 med en blandning av information och nyheter.
Nyhetsbrev april 2021

Nyhetsbrev

Hej !

Välkommen till april månads nyhetsbrev från Föreningen DIS. Nu är Disgen 2021 släppt till många släktforskares glädje. Läs om nyheterna här nedan - plus lite andra släktforskningstips!

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Disgen 2021

Nu finns Disgen 2021 för nedladdning och köp på DIS webb och i webbshopen. Priset skiljer beroende på vilken version du har, men det kostar 150 kr för en uppgradering från Disgen 2019. Här är några av nyheterna.

Disgen har fått förnyat utseende och du får nya möjligheter att skräddarsy din “arbetsyta”. Vidare har ikonerna arbetats om till ett enhetligt och stilrent utseende. Men oroa dig inte för att inte hitta i Disgen 2021, alla ikoner har förklarande text som visas när musmarkören hålls över den. Du kommer att känna igen dig!

Förnyelsen innebär ännu större flexibilitet och inbjuder till ett effektivare arbetssätt. Du kan själv anpassa utseendet på Disgen 2021 efter dina önskemål.

Några andra nyheter i punktform:

  • Nytt fönster för att välja person.
  • Släktöversikten kan nu också visas liggande, inte bara stående.
  • Fler möjligheter med kartan.
  • En att-göra-lista som underlättar ditt arbete.

Mer räknar vi inte upp här utan hänvisar istället till sidan med nyheter om Disgen 2021.

Ladda ned Disgen 2021


Digitala DIS-träffar

Vårens sista träff handlar förstås om Disgen 2021 och om några nyheter i programmet. Det finns möjlighet till frågor och svar under träffen. Den är gratis att delta i och genomförs med videokonferensverktyget Zoom, därför krävs anmälan senast den 4 maj för att delta.

Disgen 2021 fönsterhantering med Kristina Andersson. Torsdag den 6 maj kl. 18:30.

Anmälan Disgen 2021


DIS webbshop har nya kartor

Har du upptäckt de nya historiska kartorna över Danmark anpassade för användning i Disgen?

Kartorna är uppdelade i fyra geografiska områden: Nordjylland, Mittjylland, Sydjylland med Fyn samt Själland och Lolland med Bornholm.

Inom varje område finns moderna kartor från 1900-talet i skalorna 1:1 000 000, 1:250 000 och 1:100 000 samt en karta från 1800-talet i skalan 1:20 000, förutom Sönderjylland där skalan är 1:100 000.

Det finns också en samlings-usb med alla ovanstående områden.

Kartor över Danmark för Disgen


Lämna in ett Disbyt-bidrag oavsett program!

Du vet väl att du kan lämna in bidrag till vår stora släktdatabas Disbyt oavsett vilket släktforskningsprogram du använder? Nu finns det steg-för-steg-instruktioner på DIS webb som beskriver hur du gör från några olika släktforskningsprogram, som MinSläkt, Holger, Genney med flera. Instruktionerna finns även som nedladdningsbara filer att spara i din dator.

Kom också ihåg att du kan lämna in bidrag ofta - inte bara “när du är klar”. Databasen har vuxit mycket de senaste två åren. När du lämnar in ett utdrag får du sedan hösten 2020 också resultatfiler som du lättare kan använda i ett kalkylprogram för olika jämförelser.

Skapa Disbyt-utdrag


Har du båtsmän i släkten?

Om båtsmännen kommer från Blekinge så finns mycket matnyttigt att läsa i registret Båtsmän i Blekinge. Det är både ett personregister och en samling med artiklar att fördjupa sig i. Artiklarna är allmängiltiga för alla med intresse av båtsmän.

Båtsmän i Blekinge


Handledning för Disgen 2021

En ny handledning med ett flertal guider och instruktioner om hur du använder Disgen 2021 finns nu på webben. Den innehåller till exempel beskrivningar av olika fönster, hur du kan använda strukturerade källor, tips för DNA- och kartintresserade men också mycket mera.

Du når den lätt från hjälp-menyn i ditt Disgen 2021-program. Använd den när du är osäker på en funktion.

Handledning för Disgen 2021


Sök smart hos ArkivDigital

På en digital träff med DIS ställdes det frågor om hur man söker bredare hos ArkivDigital för att få träff i till exempel deras register Befolkningen i Sverige. Här är ett tips som kom då - ett blogginlägg där olika specialmöjligheter till sökning finns listade och förklarade.

Specialsök hos ArkivDigital


Skräppost i din e-post

Har du fått skräppost? Misstänker du att du saknar viktig information, exempelvis från DIS?

Läs den nya artikeln om skräppost som finns på DIS webb.

Glöm inte att kolla din skräppostmapp med jämna mellanrum!

Skräppost i din e-post


Fördelar med att använda Disgen

Om du har någon i din omgivning som känner sig osäker på vilket släktforskningsprogram som den ska använda - då kan du tipsa om den följande artikeln som beskriver fördelar med att använda Disgen.

Fördelar med Disgen


Norska DIStreff-databasen har stängts

Vår systerförening Slekt og Data i Norge har bestämt sig för att tills vidare stänga den gamla DIStreff-databasen, deras motsvarighet till Disbyt. Vi får se om det kommer någon efterföljare med tiden.

DIStreff nedlagt


Filmer om Disgen 2021

Det finns nu några filmer på Föreningen DIS videokanal på YouTube om Disgen 2021 att titta på om du är nyfiken på nyheterna i programmet. Det är några kortare som mer översiktligt tittar på nyheterna i gränssnittet och de som är längre och mer ingående går igenom de flesta nyheterna. Det finns också en film som beskriver kartfunktionens nyheter. I den lär du dig och får inspiration om hur du kan arbeta med kartorna i Disgen 2021.

Disgen 2021 - nyheter