Disgen

Disgen

Släktforskarprogrammet som utvecklas på ideell bas av medlemmar och för medlemmar i föreningen DIS. Nu med stöd för appen Släkten!
Aktuell version är Disgen 2021.2
Mindre än 100 MB diskutrymme behövs för programmet. Därtill kommer dina släktforskningsdata som kan ta hur mycket plats som helst, särskilt om du har bilder. Windows 7 eller senare krävs.

Ta en titt på Disgen!


Disgen2021-4002-1.JPG
 • Familjeöversikten, personöversikten, relationsöversikten och släktöversikten ger dig en bra bild av familjen, personen, relationen och släkten.
 • En ny och flexibel fönsterhantering med flera valbara standardmodeller som passar det stora flertalet användare. Ju mer du kan om fönsterhantering desto mer får du ut av Disgen
 • Har nu stöd för appen Släkten med möjlighet att visa genealogiska data från Disgen, dina personer och släktträd, i din smarttelefon eller surfplatta.
 • Välj person erbjuder fyra olika möjligheter att snabbt välja personer i ett fönster som du kan ha i en standardmodell, flytande vid sidan av Disgen eller ovanpå de andra fönstren.
 • Lägg till person. Du lägger enkelt till en person med namn och några notiser som t.ex. född och död. Du väljer själv vilka notiser och flaggor du vill registrera. Samtidigt visas möjliga dubbletter, dvs personer som har samma förnamn och efternamn som den du registrerar. Lägg till person – fältens betydelse.
 • Med en klickbar ikon på notisen i levnadsbeskrivning och relationshistoria kan du direkt få se en kopplad källa hos Arkiv Digital eller Riksarkivet. Men också visa en bild, lyssna på en ljudfil eller se en video.
 • Släktöversikt.  Ett dynamiskt timglas med upp till 9 generationer samtidigt, fyra över centrumpersonen och fyra under. Läs mer i guiden Släktöversikt.
 • Fler namn i personöversikten.  Du kan dölja de du inte vill visa men de finns där så du kan söka på dem. Läs mer i guiden Utökade namn.
 • Utökade notiskontroller hjälper dig att höja kvaliteten på dina data och hitta personer du kan forska mer på. Läs i guiden Analysera notiser och relationer.
 • "Dra och släpp"-funktioner för att hantera faddrar, flera föräldrar och flytta om i levnadsbeskrivningen.  Läs mer i Sammankoppla personer med dra och släpp.
 • En släktpresentation för webbläsare går att använda till mycket. Du kan ha den i din dator och få en annan typ av överblick över din forskning. Du kan välja ut en begränsad del av din forskning och lägga på en USB-sticka och ge till en släkting. Eller helt enkelt lägga den på din webbplats. Läs mer i guiden Släktpresentation för webbläsare.
 • Hjälpmedel i DNA-forskningen.  Bland annat Ahnentafel och en Antavla för DNA X-match.
 • I kartfunktionen kan du visa spåren av dina släktingar. Välj en person eller hela släkten och se hur de flyttar omkring. Med historiska underlagskartor kan du sedan ge aktuella bakgrunder som speglar tidstrogna miljöer. Ett klick till så kan du göra en släktresa på Google Earth Pro där pratbubblor berättar om släktens registrerade händelser inkl. lagrade bilder och multimediainslag. Läs mer i guiden Introduktion till Disgens karta.
 • Rutin för att lägg till en person där du själv bestämmer vilka notiser du vill registrera samtidigt. Läs i guiden

Uppgradera till Disgen 2021 så får du del av alla nyheter. Det kostar inte mycket, se priserna.

Köp licens här eller med "Köp Disgen..." i Disgens hjälpmeny.

Innan du startar uppgraderingen så ta gärna en titt i ​installationsanvisningen för Disgen.


 

Prova Disgen


 

Har du aldrig använt Disgen så kan du ladda ner och prova Disgen gratis en månad. Du får tillgång till alla Disgens funktioner. När du sen köper Disgen får du en licensnyckel och kan fortsätta med det material du redan matat in. Du förlorar inga data.

Disgen är lätt att använda för nybörjaren. Disgen innehåller också åtskilliga finesser som du har användning för om du är en erfaren släktforskare. Disgen växer med dig!

Medlemmarna styr utvecklingen genom att deras önskemål samlas in, bearbetas i produktrådet och vidareförs till utvecklarna. Disgen har funnits sedan mitten på 80-talet och är nu uppe i sin 12:e version som fått namnet Disgen 2021. Programmet utvecklas ständigt efter medlemmarnas önskemål. 

Prova Släkten

Obs! Släkten är ett separat köp som du gör i respektive appstore för din telefon/platta.

Släkten är ett verktyg som presenterar släktdata, dina personer och släktträd, från Disgen. Du kan visa men inte uppdatera dina släktdata i Släkten. Du kan ta med dig din släktforskning i din smarttelefon eller surfplatta med Android operativsystem (dock inte för iOS ännu).

Släkten har tre huvudvyer: personvyn samt de grafiska vyerna i form av träd och cirkel. När du byter vy så visas nästa vy i den nämnda ordningen och efter cirkelvyn kommer du tillbaka till personvyn. 

Släkten kan också visa två vyer samtidigt genom att skärmen delas i två halvor. Om du befinner dig i trädvyn eller cirkelvyn visas denna i den ena halvan av skärmen och personvyn i den andra.
 

Slakten-delad.jpg
Exempel på delad vy i Släkten

 

Kolla vad kan du göra i Disgen

De första fyra generationerna

Disgen har flera olika typer av fönster som familjeöversikt, personöversikt, relationsöversikt och släktöversikt. I familjeöversikten ser du fyra generationer. Du fyller på med mer uppgifter om varje person i Personöversikten. För att organisera eller arrangera fönstren finns fem fördefinierade standardmodeller som används för att placera fönstren i olika områden.

Disgen2021-1000-1.JPG

Välj person

Välj person är en funktion som du kommer åt ifrån alla fönster. Det är den snabbaste vägen att hitta personerna som du arbetar med mycket. Fyra varianter finns. Kom ihåg, Favoriter, Sökning på personid eller Snabbsökning på namn. De är samlade i ett fönster som du kan ha i en standardmodell (se bilden nedan), flytande vid sidan av Disgen eller ovanpå de andra fönstren. 

Disgen2021-1050-2.JPG

Utskrifter

Disgen innehåller många former av utskrifter, både i textform och i grafisk form. Du kan påverka dem på många olika sätt både vad de ska innehålla och hur de ska se ut. Till din hjälp har du ett hundratal mallar med färdiga varianter. 

För DNA-entusiasterna finns en komprimerad antavla anpassad för DNA X-match.

Disgem2019-1020.jpg

Dubblettkontroll när du lägger in en ny person

Parallellt med att du registrerar förnamn och efternamn presenteras en lista med personer med samma namn som redan finns i din databas. Finns där en du tror är samma person, kan du titta närmare på den utan att avbryta registreringen. Är det samma person så är det bara att välja den och gå vidare. Är det inte samma person så fortsätter du att registrera den du påbörjat. Enkelt och överskådligt.

Disgem2019-1030.jpg

När du hållit på ett tag

När du lagt in många personer i Disgen så kommer du behöva söka fram just de du vill uppdatera. Då är det bra att också kunna se antavlan eller stamtavlan och en söklista för att snabbt kunna hoppa mellan personerna du vill jobba mer med.

Du kan skapa egna flaggor som du kan sätta på personerna för att gruppera dem och enkelt söka fram dem. Vanliga flaggor är "Mormors släkt", "Farfars släkt" osv. Sen kan du använda flaggorna för att märka personer du vill söka mer på eller om de är färdigforskade. Du kan märka dem som kan vara intressant att söka i domboken eller de du ska prata med kusinen om. Det är du som bestämmer vilka flaggor du behöver för att ha kontroll på din forskning. Flaggorna är enkla att sätta även för en hel grupp. Det gör du i söklistan.

Det finns en detaljerad sökning där du kan söka på ort, datum för olika händelser du lagt in på personerna, och självklart kan du kombinera dina sökningar med att de ska ha en eller flera flaggor. Du kan också söka fram personer som är relaterade till varandra. Exempelvis alla Anders som har en partner som heter Anna. Väldigt effektivt när du har många personer i din forskning.

Disgen2021-1050-2.JPG

Ortsträdet med landets församlingar

Självklart använder du Disgens medsända ortsträd med landets församlingar. Du fyller enkelt på med byar och gårdar och får en bra struktur. Du får samma stavning på alla ställen du använder gårdsnamnet. Har du stavat fel så ändrar du på ett ställe. Snabbt och smidigt.

Disgen2018-1100.jpg

Källorna bygger du din egen struktur för

Du kan själv bygga ett strukturerat källträd. Du måste inte. Det går bra att skriva dem som fritext också men fördelarna med att ta jobbet att bygga sitt träd är många. Samma stavning överallt. Det är bara på lägsta nivån - hänvisningen - dvs sidan i boken du behöver lägga in något på när du väl lagt in källan första gången. Smidigt om du har många av dina släktingar i samma församling. Det finns bra handledningar som beskriver hur du ska tänka när du bygger strukturen. Läs mer i guiden Källor.

Disgen2018-1150.jpg

Håll koll på ditt arbetsmaterial

Om du har samlat dina hypoteser om en person i ett dokument men inte vill publicera dem än för de behöver kontrolleras mer så kan du länka in dokumentet som arbetsmaterial. Det hjälper dig att hålla ordning. Dokumentet öppnar du enkelt inifrån personöversikten och fyller på med mer allt eftersom du arbetar.

Disgen2021-1200-2.JPG

Alternativa familjer

Du har säkert familjer i din släkt på 1800-talet, som hade fosterbarn. En del kom till familjen en kort tid. Andra stannade för gott och när man kollar bouppteckningen står de upptagna som arvtagare. Adoptioner talar vi om idag för det är lagligt skyddat på ett annat sätt än då. 

Moderna relationer innehåller många blandade relationer. Inte bara gemensamma barn utan också barn som partnern har med in i giftet från en tidigare relation. Förr kallade vi dem styvbarn idag säger vi hellre bonusbarn.

Samkönade relationer är numera accepterade och officiellt registrerade. En del gifter sig i kyrkan, andra går till borgmästaren och ytterligare andra lever ihop som sambos.

Självklart vill du kunna registrera alla dessa olika typer av familjer i din forskning och det går utmärkt i Disgen. Du kan till och med göra det synligt att ett barn kom till familjen som bonusbarn och därefter adopterades av den andre partnern. Läs mer i guiden Fler föräldrar och Fosterförälder blir adoptivförälder.

Läs gärna ...