Disgen

Disgen

Släktforskarprogrammet som utvecklas på ideell bas av medlemmar och för medlemmar i föreningen DIS. 
Aktuell version är Disgen 2023.3
Mindre än 100 MB diskutrymme behövs för programmet. Därtill kommer dina släktforskningsdata som kan ta hur mycket plats som helst, särskilt om du har bilder. Windows 7 eller senare krävs.

Disgen 2023!


Disgen2021-4002-1.JPG
 

Nyheter i Disgen 2023

 • Släktskapsträdet ger möjligt att se alla olika vägar som två personer är släkt. Du kan enkelt välja vilka gemensamma anor som ska visas. 
 • Bygg källträdet automatiskt direkt i Disgen. Disgen kan bygga ditt källträd från start.
 • Med Byrålådan kan du enkelt hitta vilka filer som finns i Disgen. Du kan se om de används på mer än ett ställe. Du kan se i vilket sammanhang de finns - i levnadsbeskrivningen, i relationshistorien, i ortsträdet eller som arbetsmaterial.
 • Lista över männingar till en valfri person i valfria nivåer. Bra lista inte bara för att fixa kusinträffen utan också för att arbeta med dina DNA-träffar.
 • Redigera orter i ny modernare tappning.
 • Flaggrupper - I Disgen 2023 introduceras en mer flexibel hantering av flaggor som ger nya möjligheter genom att erbjuda enkel växling mellan 4 olika uppsättningar av flaggor att visa i Familjeöversikten. 

Lite om en del andra befintliga funktioner

 • Familjeöversikten, personöversikten, relationsöversikten och släktöversikten ger dig en bra bild av familjen, personen, relationen och släkten.
 • Flexibel fönsterhantering med flera valbara standardmodeller som passar flertalet användare.
 • Har stöd för appen Släkten med möjlighet att visa genealogiska data så som dina personer och släktträd från Disgen, i din smarttelefon eller surfplatta.
 • Du lägger enkelt till en person med namn och några notiser som t.ex. född och död. Du väljer själv vilka notiser och flaggor du vill registrera. Samtidigt visas möjliga dubbletter, dvs personer som har samma förnamn och efternamn som den du registrerar. Lägg till person – fältens betydelse.
 • Med en klickbar ikon på notisen i levnadsbeskrivningen eller relationsöversikten kan du direkt få se en kopplad källa hos ArkivDigital eller Riksarkivet. Men också visa en bild, lyssna på en ljudfil eller se en video.
 • Släktöversikt är ett dynamiskt timglas med upp till 9 generationer samtidigt. Läs mer i guiden Släktöversikt.
 • Fler namn i personöversikten. Du kan dölja de du inte vill visa men de finns där så du kan söka på dem. Läs mer i guiden Utökade namn.
 • Utökade notiskontroller hjälper dig att höja kvaliteten på dina data och hitta personer du kan forska mer på. Läs i guiden Analysera notiser och relationer.
 • "Dra och släpp"-funktioner för att hantera faddrar, flera föräldrar och flytta om i levnadsbeskrivningen.  Läs mer i Sammankoppla personer med dra och släpp.
 • En släktpresentation för webbläsare går att använda till mycket. Du kan ha den i din dator och få en annan typ av överblick över din forskning. Du kan välja ut en begränsad del av din forskning och lägga på en USB-sticka och ge till en släkting. Eller helt enkelt lägga den på din webbplats. Läs mer i guiden Släktpresentation för webbläsare.
 • Hjälpmedel i DNA-forskningen. Bland annat Ahnentafel och en Antavla för DNA X-match.
 • I kartfunktionen kan du visa spåren av dina släktingar. Välj en person eller hela släkten och se hur de flyttar omkring. Med historiska underlagskartor kan du sedan ge aktuella bakgrunder som speglar tidstrogna miljöer. Ett klick till så kan du göra en släktresa på Google Earth Pro där pratbubblor berättar om släktens registrerade händelser inklusive lagrade bilder och multimediainslag. Läs mer i guiden Introduktion till Disgens karta.
 • Titta på några andra funktioner i Disgen.

Uppgradera

Uppgradera till Disgen 2023 så får du del av alla nyheter. Det kostar inte mycket, se priserna.

Köp licens här eller med "Köp Disgen..." i Disgens hjälpmeny.

Innan du startar uppgraderingen så ta gärna en titt i ​installationsanvisningen för Disgen.


 

Prova Disgen


 

Har du aldrig använt Disgen så kan du ladda ner och prova Disgen gratis en månad. Du får tillgång till alla Disgens funktioner. När du sen köper Disgen får du en licensnyckel och kan fortsätta med det material du redan matat in. Du förlorar inga data.

Disgen är lätt att använda för nybörjaren. Disgen innehåller också åtskilliga finesser som du har användning för om du är en erfaren släktforskare. Disgen växer med dig!

Medlemmarna styr utvecklingen genom att deras önskemål samlas in, bearbetas i produktrådet och vidareförs till utvecklarna. Disgen har funnits sedan mitten på 80-talet och är nu uppe i sin 13:e version som fått namnet Disgen 2023. Programmet utvecklas ständigt efter medlemmarnas önskemål. 


Läs gärna ...