Tekniska krav

Bra att veta om tekniska krav.

Om du har en dator av senare modell kan du använda Disgen 2016 och Disgen 2018 utan några problem. Men för att få ut mesta möjliga bör du känna till några saker. 

  • Operativsystem: Windows 7, Windows 8 eller Windows 10. 32-bit eller 64-bit spelar ingen roll.
  • Processor: ingen nedre gräns i hastighet; en "vanlig pc" går bra.
  • Primärminne: Disgen använder normalt runt 50 MB i drift. Kartanvändning och stora databaser kan kräva betydligt mer.
  • Diskutrymme: Själva programmet tar 75 MB på disken. Därtill kommer dina släktforskningsdata som kan ta hur mycket plats som helst, särskilt om du har bilder.
  • Mus. Disgen går att köra enbart med tangentbord men i vissa situationer underlättar det att ha en mus.
  • Upplösningen och storleken på bildskärmen påverkar hur du upplever Disgen. Disgen passar bra för en upplösning på 1366 x 768 pixlar men bör vara minst 1280x800. Om din skärm är mindre än sidan på en webbplats dyker det upp rullister i kanterna. Disgen kan hantera mer än en bildskärm, om din dator har flera. Vi har ändrat Disgen mellan versionerna 2016 och 2018 så förstoring hanteras på ett nytt sätt av Windows. Förstoring vid användning av två skärmar kan kräva manuella insatser.

Disgen levereras endast via internet från DIS webb. Handledning finns på DIS webb. Uppdateringar distribueras via internet.

Använd inte molnlösning!!

Följande är inte en begränsning i Disgen utan ligger i molnlösningens natur.

Vi rekommenderar starkt att inte använda molntjänster för lagring av Disgens aktiva datamappar. Anledningen är att lösningarna oftast bygger på att lokala filer, t.ex i din Dropbox, synkas med molnet som därefter synkar med alla andra lokala dropboxmappar. Konsekvensen blir att de olika förekomsterna av datamappen inte har samma status eller innehåll. Det gäller för molnlösningar som Dropbox, Google Drive, OneDrive, Elgigantens cloud eller liknande.

Molnlösningar fungerar däremot alldeles utmärkt för lagring av säkerhetskopior.

Fungerar Disgen 2016 och senare i Windows Vista?

Några Windows-funktioner som används i Disgen stöds inte av Vista. Supporten för Vista upphörde under 2017 vilket innebär att din dator kan var sårbar för säkerhetsrisker och virus.

Fungerar Disgen 2016 i Linux?

Vi har haft testare som haft framgång med Disgen 2016 under betatesterna. Vänd dig till en Linux-faddrar som kan bistå med råd och dåd.

Fungerar Disgen på Mac?

Disgen är skrivet för Microsoft Windows och fungerar därför inte rakt av på en Mac. Det finns olika lösningar, Parallels är en, CrossOver är en annan, men vi har inte testat någon särskild lösning under utvecklingen av Disgen. Winebottler är en annan typ som används för att paketera Windows-program.
Vi har haft testare som kört Disgen 2016 och Disgen 2018 under betatesterna. Vänd dig till en Apple/Mac-faddrar som kan bistå med råd och dåd.