Tekniska krav

Bra att veta om tekniska krav på din dator när du använder Disgen.

Om du har en dator av senare modell kan du använda Disgen 2016 och nyare versioner utan några problem. Men för att få ut mesta möjliga bör du känna till några saker. 

 

  • Operativsystem: Windows 7, 8, 10 eller Windows 11. 32-bit eller 64-bit spelar ingen roll.
  • Processor: ingen nedre gräns i hastighet; en "vanlig pc" går bra.
  • RAM-minne: Disgen använder normalt runt 50 MB i drift. Kartanvändning och stora databaser kan kräva betydligt mer.
  • Diskutrymme: Själva programmet tar runt 85 MB på disken. Därtill kommer dina släktforskningsdata som kan ta hur mycket plats som helst, särskilt om du har bilder.
  • Mus. Disgen går att köra enbart med tangentbord men i vissa situationer underlättar det att ha en mus.
  • Upplösningen och storleken på bildskärmen påverkar hur du upplever Disgen. Vanligaste upplösning på dagens bildskärmar är 1920 x 1080 vilket ger bra upplösning för Disgen.
    Vi rekommenderar minsta upplösning på bildskärmen 1280 x 800. Om din skärm är mindre än de fönster som Disgen visar dyker det upp rullningslister i kanterna. Programmet går att använda fullt ut men det blir mer arbete för dig med rullningslisterna.
  • Flera bildskärmar. Disgen kan hantera mer än en bildskärm, om din dator har flera. Vi har ändrat Disgen från version 2016 så förstoring hanteras på ett nytt sätt av Windows. Förstoring vid användning av två skärmar kan kräva manuella insatser.

Disgen levereras endast via internet från DIS webb. Handledning finns på DIS webb. Uppdateringar distribueras via internet.

Windows 10 eller Windows 11 i S-läge

"Windows 10 eller Windows 11 i S-läge är en version av Windows 10 eller 11 som är anpassad för säkerhet och prestanda samtidigt som den ger den välbekanta Windows-upplevelsen. För att öka säkerheten tillåter den endast appar från Microsoft Store och kräver Microsoft Edge för säker surfning." (saxat från Microsoft hemsida) 

Detta innebär att Disgen och liknande program inte kan köras på en dator med Windows i S-läge. Det går att ta datorn ur S-läget men då går det inte att gå tillbaka igen. Läs mer på Microsoft hemsida.

Använd inte molntjänster!!

Följande är inte en begränsning i Disgen utan ligger i molntjänsternas natur.

Vi rekommenderar starkt att inte använda molntjänster för lagring av Disgens aktiva datamappar. Anledningen är att lösningarna oftast bygger på att lokala filer, t.ex. i din Dropbox, synkas med molnet som därefter synkar med alla andra lokala dropbox-mappar. Konsekvensen blir kan bli att de olika förekomsterna av datamappen inte har samma status eller innehåll. Det gäller för molnlösningar som Dropbox, Google Drive, OneDrive, Elgigantens cloud eller liknande.

Molnlösningar fungerar däremot alldeles utmärkt för lagring av säkerhetskopior.

Fungerar Disgen 2016 och senare i Windows Vista?

Några Windows-funktioner som används i Disgen stöds inte av Vista. Supporten för Vista upphörde under 2017 vilket innebär att din dator kan var sårbar för säkerhetsrisker och virus.

Fungerar Disgen 2016 i Linux?

Vi har haft testare som haft framgång med Disgen 2016 under betatesterna. Vänd dig till en Linux-faddrar som kan bistå med råd och dåd.

Fungerar Disgen på Mac?

Disgen är skrivet för Microsoft Windows och fungerar därför inte rakt av på en Mac. Man kan välja mellan en Windows-emulator eller att paketera Disgen i skal. Det finns olika lösningar med emulator, Parallels är en, CrossOver och Wineskin är andra, men vi har inte testat någon särskild lösning under utvecklingen av Disgen. Vissa funktioner, exempelvis säkerhetskopiering, kanske inte fungerar.

Vänd dig till en Apple/Mac-faddrar som kan bistå med råd och dåd.