Att köpa Disgen

Disgen är fritt att prova och utvärdera, men för att kunna använda Disgen någon längre tid behöver du en licensnyckel. Här ser du hur du köper en licens eller hämtar en betald licens och vad du ska göra med den.
Introduktionsbild

När du installerar Disgen för första gången på en ny dator kan du testa och utvärdera det i 30 dagar utan att köpa något. Om du är nöjd med programmet och vill använda det efter att utvärderingstiden har gått ut, måste du köpa en licensnyckel till programmet för den version du installerat, vanligtvis den senaste. Denna låser upp programmet så att du kan använda det utan inskränkning.

Vad kostar Disgen?

Priset är 150 kr för en uppgradering från Disgen 2021 som inkluderar program (nedladdning från DIS webb) med handledning (läses på DIS webb) med gratis uppdateringar av Disgen 2023 tills nästa betalversion av Disgen kommer. En förutsättning är som tidigare att du har ett obrutet medlemskap.

Det finns två olika specialerbjudanden till dig som tidigare köpt Disgen. En förutsättning är som tidigare oavbrutet medlemskap:

  • För dig som har Disgen 8, Disgen 2016, Disgen 2018 eller Disgen 2019 är priset 350 kr att gå direkt till Disgen 2023.
  • Du som köpt Disgen 2021 från den 1 november 2022 behöver inte betala något extra för uppgraderingen.

För dig som ännu inte har köpt Disgen eller har Disgen 7 (eller äldre) är priset 750 kr. Samma gäller för dig som avbrutit ditt medlemskap.

Ditt pris visas på nedanstående sida när du köper licensnyckel.

Så här köper du en licensnyckel som medlem

Välj Hjälp - Köp Disgen från huvudmenyn i Disgen.

 

 

  • Du kan betala med kort (betal- eller kontokort), via din internetbank (åtminstone de "stora") eller med Swish på din mobiltelefon samt med Plusgiro.  
  • Om du har köpt Disgen 2021 sedan 1 november 2022 får du uppgradera till Disgen 2023 gratis. Detta gör du också från den nyss nämnda sidan.

Du behöver alltså inte hämta någon särskild "riktig" version av Disgen eller installera om något. Det enda du behöver göra är att skaffa en licensnyckel för den version du installerat och kopiera in den i Disgen.

För att köpa en licensnyckel måste du först vara medlem i DIS. Disgen säljs enbart till medlemmar i föreningen. Du behöver ha ditt medlemsnummer och lösenord i DIS till hands när du köper nyckeln.

Om du inte är medlem köper du både medlemskap och Disgen via vår webbshop. Din beställning hanteras manuellt och information om hur du hämtar nyckeln skickas till din email normalt inom 1-2 arbetsdagar. När du fått licensnyckeln kan du läsa vidare i texten om hur du aktiverar din licens.

Licensen kan hämtas gratis flera gånger när den väl är betald. Gå till Disgens hjälpmeny och välj Köp Disgen för att hämta licensnyckeln.

Hur får jag min licensnyckel levererad?

Från och med Disgen 2021 finns möjlighet att kopiera licensen med en knapp från sidorna du kommer till. Välj alternativet "Visa licensnyckel direkt på skärmen" och klicka på Kopiera!.

Disgen2021-4100.JPG
 

Köper du nyckeln via länken ovan eller via Disgen och betalar med kort, internetbank eller Swish skickas nyckeln omgående med email till dig. Vi använder den adress vi har i medlemsregistret.
Du bör få mailet ganska snart efter genomfört köp. Normalt tar det ett par minuter – men det kan ta upp till en timme.  Kommer det inget email, så titta bland din skräppost. Se också nedan om glömd nyckel!

Väljer du att betala via vårt Plusgiro-konto hanterar vi din betalning manuellt. Inom normalt 1-2 arbetsdagar får du ett email med info om hur du hämtar licensnyckeln.

licensMailDisgen2023.jpg
Ett email liknande detta ska komma till dig. Det innehåller licensnyckeln.

Vad ska jag göra med licensnyckeln?

Licensnyckeln är en lång följd av siffror och bokstäver. Från och med Disgen 2021 finns möjlighet att klistra in licensen med en knapp från sidan du når med Hjälp > Aktivera licens, se nedan. Knappen Klistra in är aktiv när du kopierat licensnyckeln med knappen Kopiera! (se bild nedan).

Du kan också kopiera den från emailet - det gör inte något om det följer med mer text, så enklast är att kopiera hela innehållet i emailet - och klistra in den i Disgen i det fönster som kommer fram när du väljer Hjälp > Aktivera licens från menyn i Disgen. Klicka på OK (om det inte går, beror det på att hela nyckeln inte kommit med när du kopierade den).

Problem med att kopiera? Vi beskriver två olika möjligheter för dig.

Första alternativet:

Ställ markören på första tecknet i licensnyckeln och håll ner vänster musknapp och dra markören över hela nyckeln tills allt blir blåmarkerat.
OBS! Viktigt att du får med alla tecken i början/slutet av nyckeln.

Klicka sedan på höger musknapp och i listan som kommer fram klickar du på Kopiera

I Disgen under Hjälp och Aktivera licens klistrar du in nyckeln genom att i rutan klicka på höger musknapp och välja Klistra in.

Andra alternativet:

Ställ markören i licensnyckelns text och använd tangentkombinationen Ctrl + A för att markera all text samt tangentkombinationen Ctrl + C för att kopiera den markerade texten.

I Disgen under Hjälp och Aktivera licens klistrar du in nyckeln genom att placera markören i rutan och använda tangentkombinationen Ctrl + V för att klistra in den kopierade texten.

license-menu-2021.png
Menyval i Disgen för att mata in din licensnyckel
license-dialog-2021_0.jpg
Klistra in din licensnyckel här (Disgen 2021)

Efter att du klistrat in nyckeln behöver du starta om Disgen för att den ska verka. Gör så! Titta sedan i Hjälp - Om Disgen. Där står Programmet tillhör namn (medlem NNNNN i DIS) om allt har fungerat.

Hur många gånger kan jag använda min licensnyckel?

Du kan använda nyckeln på hur många datorer du vill i ditt hushåll.  Den fungerar hur många gånger som helst. Men den är din egen, så du får inte dela den med någon. Ditt namn och medlemsnummer är inkodat i nyckeln.

Gäller min nyckel för kommande versioner av Disgen?

Nyckeln gäller för Disgen 2023 och de gratis uppdateringar som kommer till den versionen av Disgen.

Vad gör jag om jag har glömt min nyckel?

Välj Hjälp - Köp Disgen  från menyn i Disgen eller gå till sida För medlemmar: hämta Disgen. Logga in med ditt medlemsnummer och DIS-lösenord, och hämta en ny nyckel. Det kan du göra hur många gånger som helst utan att betala något extra. 

Vad händer om jag installerar om Disgen?

Din nyckel ligger normalt kvar på datorn efter en avinstallation eller ominstallation av Disgen. Du behöver alltså inte mata in den på nytt.