Dispos

Dispos

Dispos är din genväg till primära och sekundära källor inom släktforskningsområdet.

Vad finns just nu?

Dispos utvecklas hela tiden och här följer exempel på källor som finns länkade. 

  • Genom att ange årtal och församling får du reda på vilken kyrkoboksvolym och ungefärlig sida som du ska slå upp.
  • Klickbara hänvisningar direkt till kyrkoboksvolymer och sidor hos ArkivDigital, Ancestry och Digitala forskarsalen (f.d. Svar). (För att få tillgång till kyrkoboksidor krävs abonnemang på alla förutom Digitala forskarsalen.)
  • Sidhänvisningar till husförshörslängderna, om församlingen är ortnamnsindexerad inom ramen för GIDx-projektet. 
  • Information om personregister finns tillgängliga för församlingen.
  • Länkar till Lantmäteriets historiska kartor (Gratis).
  • Länkar till dagens karta hos hitta.se.

Hur kan jag komma åt Dispos?

Det finns idag flera vägar in: via Disbyt, via Disgen eller via Dispos eget sökformulär från Dis webb. Du kan således komma åt Dispos oavsett vilket släktforskningsprogram du använder. Läs vår beskrivning med steg-för-steg för att hitta in i husförhörslängderna.

Kan jag hjälpa till att göra Dispos bättre?

Tanken är att vi tillsammans skall göra Dispos bättre. Det skall därför vara enkelt att lägga till uppgifter som saknas. Enstaka uppgifter ska man kunna lägga till direkt i Dispos-formuläret. Vill du hjälpa till på ett mer systematiskt sätt, så söker vi Dispos-ombud som kan hjälpa till på länsnivå. I så fall får du hjälpa till att plocka fram tabeller över olika typer av register och källor, som vi sedan lägger in på ett smidigt sätt. Är du intresserad av att hjälpa till kan du skicka ett mejl till dispos@dis.se.

Har du ett eget material som är tillgängligt på webben eller på annat datamedia, så kan du höra av dig så skall vi se om vi kan lägga till det på något lämpligt sätt. Sänd i så fall också ett mejl till dispos@dis.se. Vi hoppas att efterhand kunna bygga på med olika typer av spännande tjänster.