Nyhetsbrev maj 2022

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 25 maj.
Brevbärare med nyhetsbrev maj 2022

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Nu kommer det ett välfyllt nyhetsbrev från föreningen med ett blandat innehåll. Läs bland annat lite tips om hur du kan släktforska i utlandet men också om var du hittar listan med faddrar som kan hjälpa dig om du kör fast i Disgen eller något annat verktyg för släktforskning.

Passa också på att anmäla dig till Lena Ringbrant Ekelunds populära bild- och kartkurs.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


DIS webbshop

Har du sett den nya kategorin Tillbehör som nu finns i DIS webbshop? Du kan bland annat hitta USB-minne, antavlor och ansedlar att köpa som hjälpmedel för dig i ditt släktforskningskontor hemma. USB-minnet är bland annat användbart att lagra Disgen säkerhetskopior på.

DIS webbshop - Tillbehör


Data- och IT-kurser

Bättra på dina datakunskaper i en studiecirkel eller kurs hos till exempel Studieförbundet Vuxenskolan. Med klick på knappen nedan hittar du Studieförbundet Vuxenskolans datakurser för nybörjare och kurser i hur du använder din surfplatta eller smartphone. De har kurser i Excel och Word men också kurser och studiecirklar i till exempel Photoshop och hur du bygger en egen hemsida.

Det här ett exempel från ett studieförbund, det finns även andra studieförbund med liknande kursutbud. Sök hos det studieförbund som du vill använda.

Studieförbundet Vuxenskolans Data & IT kurser


Porträttfynd

Har du kabinettfotografier i byrålådan - identifierade eller oidentifierade?

I Släktforskarförbundets databas Porträttfynd samlas scannade kopior av visitkorts- och kabinettsfotografier. Identifierade och oidentifierade porträtt med uppgifter om fotografens namn och hemort. Syftet är att identifiera och rädda fler bilder åt eftervärlden samtidigt som denna bildskatt görs mer lättillgänglig.

Läs artikel på Rötter om hur du gör för att bevara dina porträtt i databasen Porträttfynd.

Porträttfynd


Disgentips

Har du provat att göra en Google-resa, det vill säga lagt ut någon eller några av dina förfäders platser som de befunnit sig på i en Disgenkarta och sedan exporterat det till Google Earth för att visualisera ett livsöde på Googlekartan.

Informationen för Google Earth Pro kan paketeras på olika sätt, beroende på innehåll, användning och lagringsplats.

Se mer om det i Disgen 2021-handledningen.

Mer om Google-export


Prenumerera på Släkthistoriskt Forum med mera

Som medlem i Föreningen DIS får du 100 kronor rabatt på prenumerationer och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår. Koden nedan använder du när du vill beställa eller förnya en prenumeration – när som helst under året.

Det finns fyra olika paket som heter Premium Bas, Brons, Silver respektive Guld. Där får du sådant digitalt material som tidigare låg i det som hette Rötters Vänner, till exempel nationalitetsmatriklar och skannade äldre utgåvor av Släktforskarnas årsbok. Paketen kostar 199-549 kronor, före rabatt.

Använd denna rabattkod som gäller för DIS medlemmar: FDM522

Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till den 31/12 2022 (alltså hela året, men det är samma kod som i nov/dec 2021 så använde du den då är den förbrukad).

Släktforskarförbundets prenumerationer


Disgen-faddrar

Du känner väl till våra duktiga och erfarna faddrar? Våra faddrar är en underskattad resurs som står till ditt förfogande. Om du vill ha något fixat hemma som du själv inte klarar av, kanske ett elarbete eller rörmokeri, då tar du hjälp av en hantverkare med kunskap och erfarenhet inom området som hjälper dig. En ”Disgen-fadder” är din hjälpreda, hantverkare fast det nu gäller Disgen och släktforskning istället för rörmokeri.

De svarar på frågor, t.ex. om hur du kommer igång med Disgen, hur du bäst gör en säkerhetskopiering, hur du använder flaggorna i Disgen, med mera. De kan också hjälpa dig med nyinstallation och flytt av datamapp om du till exempel har bytt dator eller andra liknande praktiska problem.

Tveka inte att ta hjälp av en fadder om du behöver, de finns alltid till din hjälp!

Fadderlistan


Riksarkivets Hitta i-foldrar

Riksarkivet innehåller många olika arkiv. Det kan vara svårt att både orientera sig och hitta det man söker. Till din hjälp har Riksarkivet publicerat en serie korta beskrivningar som ska hjälpa dig att lättare hitta vad du söker i arkiven.

En del foldrar är lite äldre, andra lite yngre, men de ska nog kunna hjälpa dig i vilket fall som helst.

Hitta i-foldrar


Bilder och kartor i Disgen – enkel grundkurs i lugnt tempo

Du får lära dig grunderna om hur du kan använda bilder och kartor i Disgen.

Varje kurs består av fyra tillfällen. Den är kostnadsfri och går via Zoom. Du kan välja mellan på onsdagsförmiddagar eller torsdagskvällar.

Kursinnehåll:

BILDER: Olika bilder i Disgen, lägga bilder i DgPic, hämta bilder till orter och personer, lite om bildstorlek och utskrifter med bilder

KARTOR: Lägga till koordinater till egna orter, visa levnadsbanor, en resa på Google Earth, lägga in kartor och att visa kartor

Kurs 1 tid: ons 31/8, 7/9, 14/9 och 28/9 kl. 9.30 – 11.00

Kurs 2 tid: tors 1/9, 8/9, 22/9 och 29/9 kl. 18.30 – 20.00

Anmälan till kursledare Lena Ringbrant Ekelund: lena@dis-syd.se eller 070-232 00 79. Begränsat antal på respektive kurs.


Släktforska utanför Sverige

Det kan vara knepigt att hitta rätt arkiv och källor om du har dina anor utanför Sverige. Det finns böcker och webbsidor som tipsar om hur du kan gå tillväga. Vi har även kunskap om det inom vår egen organisation och framförallt om hur du kan utnyttja Disgen som stöd i forskningen.

Många länkar finns på sidan Släktforskning i andra länder som finns på Wiki-Rötter. Nu finns det också inledningen på en egen DIS sida på vår webb om forskning i utlandet som visar på en del av våra egna resurser.

Forska i utlandet


Släktforskardagarna 2022

Släktforskardagarna är ett årligt återkommande evenemang med över 30 år på nacken.

Det är Sveriges största sammankomst för släktforskare, med mässa (det vill säga utställningar), föreläsningar och bankett.

Nu är det möjligt att köpa biljetter såväl till entrén som till föreläsningarna på Släktforskardagarna 20 - 21 augusti i Skövde. Det finns 15 olika föreläsningar att välja på respektive dag och över 60 utställare på mässan så det är ett fullmatat program under dagarna.

Föreningen DIS med DIS-Väst kommer att finnas i en monter under bägge dagarna. Välkommen på ett besök.

Släktforskardagarna Skövde 2022


Kan du tänka dig att bidra?

Föreningens verksamhet med att utveckla verktyg för släktforskare bygger på engagemang från andra släktforskare som är beredda på att hjälpa till med bland annat utvecklingen av dem. Vi har alltid ett intresse av att få kontakt med dig som är intresserad av att hjälpa till med föreningens verksamhet.

Utvecklaruppdrag


Buggfix till “Sveriges befolkning 2000”

Om du har köpt databasen “Sveriges befolkning 2000” så kan det vara bra att veta att Släktforskarförbundet nyligen lade ut en buggfix till databasen. Databasen finns för övrigt i vår webbshop, den säljs enbart på usb.

Buggfix