Nyhetsbrev December 2022

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 22 december.
Du har mail.

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Dags för årets sista nyhetsbrev med lite släktforskningstips inför jul- och nyårshelgen. Du kanske vill titta på någon av filmerna i vår YouTubekanal? Du kan kika i vår webbshop om du vill handla något till din forskning. Vi har också fått en ny rabattkod för Släktforskarförbundets premiepaket för 2023, du hittar den i detta nyhetsbrev.

Föreningens styrelse, kansliet och funktionärer önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Känner du till Palmskiöldska samlingen?

Olof Cronberg har skrivit en kort artikel på vår webb om Palmskiöldska samlingen, en imponerande samling texter där originalet finns på Uppsala Universitetsbibliotek. Det är huvudsakligen 1600-talstexter. Nu finns delar av samlingen att läsa via ArkivDigital. I Olofs artikel hittar du även en länk till hans egen blogg och en artikel om hur han använt materialet i sin släktforskning.

Palmskiöldska samlingen


INDIKO – kyrkböcker på nätet

Indiko är en databas med ett sökverktyg skapad på Umeå universitet. Församlingar från följande områden är sökbara: församlingar i norra inlandet, Skellefteåområdet, Sundsvallsområdet, Linköpingsområdet samt församlingar i svenska Sápmi.

Nu är det några av våra medlemmar i DIS-Nord som har testat och fått igång sökverktyget. Om du är intresserad och vill veta mer så kontakta Lars Hällstig larshallstig@gmail.com eller läs om det på Indikos webbsida INDIKO — kyrkböcker på nätet.

Indiko


Levnadsöden i mellersta Norrland

En lokalhistorisk sida med spännande livsöden i mellersta Norrland och de tre länen Gävleborg, Jämtland och Västernorrland. Det är avskrifter till största delen hämtad från Svea Hovrätts förkunnade domar samt domböcker och fångrullor som finns tillgängligt på ArkivDigital.

Det finns också beskrivet ett påbörjat större projekt i att registrera fångarna i våra fängelser samt de som blev skickade till någon av Kronans fästningar.

Levnadsöden


Prenumerera på Släkthistoriskt Forum med mera

Som medlem i Föreningen DIS får du 100 kronor rabatt på prenumeration och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår.

Koden nedan använder du när du vill beställa eller förnya en prenumeration – när som helst under året.

Det finns tre olika paket; Premium Brons, Silver respektive Guld. Där får du digitalt material som till exempel nationalitetsmatriklar och skannade äldre utgåvor av Släktforskarnas årsbok. Paketen kostar 199-549 kronor, före rabatt.

Koden gäller också om du enbart vill ha prenumeration på Släkthistoriskt Forum.

Använd denna rabattkod som gäller för DIS medlemmar: PWE823

Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till den 31/12 2023. Se mer på Sveriges Släktforskarförbunds informationssida.

Släktforskarförbundets prenumerationer


DIS webbshop

Har du gjort ett DNA test nyligen så kanske du vill lära dig mer om hur du går vidare efter att du fått ditt resultat. I DIS webbshop finns två böcker med anknytning till släktforskning med DNA. Det finns även andra intressanta böcker med tips och råd om mer traditionell släktforskning. Du kan beställa nu men leverans görs först från och med den 9 januari 2023 när kansliet öppnar igen.

Böcker i DIS webbshop


Släktforska i Finland

Vi nämnde i förra månadens nyhetsbrev om sökbara databaser i Danmark och Norge. Det finns även diverse sökbara databaser i Finland.

Vi kan nämna HisKi eller Historieböcker-databasen som är en av Genealogiska Samfundet i Finlands nättjänster och ett oersättligt hjälpmedel för många släktforskare när det gäller forskning i församlingarnas historieböcker, det vill säga. dop-, vigsel- och begravningslängderna. Vi kan också nämna att Ålands kyrkböcker finns på ArkivDigital.

Dessutom finns förstås Riksarkivet i Finland som har diverse webbtjänster och databaser. Den största är webbtjänsten Astia, i vilken du kan granska digitalt material, beställa dokument till forskarsalar eller boka fjärrlån, med mera.

ASTIA - Finska Riksarkivets e-tjänst


Riksföreningarnas Släktforskardag 11 februari 2023

Lördagen den 11 februari har de rikstäckande släktforskarföreningarna en avgiftsfri föreläsningsdag med flera olika föredrag från respektive förening. Tema under dagen är industrialiseringen. Omvandlingen från jordbrukssamhälle till industrisamhälle kom igång i Sverige i mitten av 1800-talet. Med släktforskningsglasögon på sig finns här under dagen flera berättelser och människoöden att upptäcka.

Boka in dagen i din kalender. Detaljerat program kommer under januari.


Köp & Sälj på Anbytarforum

Har du upptäckt Köp & Sälj-avdelningen i Rötters Anbytarforum? Där kan du köpa och sälja diverse böcker och prylar med anknytning till släktforskning. Det är visserligen ingen större marknad men det kan dyka upp en bok som du just saknat om din hembygd eller en släktkrönika som du absolut vill läsa.

Kolla in den och andra forum på Rötters Anbytarforum.

Köp & Sälj


Föreningen DIS videokanal

Vi har en videokanal på YouTube med både allmänna föredrag till exempel om DNA och instruktionsfilmer om Disgen och om kartor.

Föreningen DIS videokanal

Föredrag om okänd far med DNA-släktforskning


ArkivDigitals föreläsningar

ArkivDigital har genomfört flera föreläsningar under hösten. Naturligtvis i ämnen som berör oss släktforskare. De har bland annat haft följande teman: Sökingångar till handlingarna. Oäkta barn, Fader okänd och Släktforska i Stockholm. Du finner dem och flera andra inspelade föredrag på deras YouTube-videokanal.

ArkivDigital video

DIS vice ordförande Eva Dahlberg höll ett föredrag hos ArkivDigital hösten 2021 på ett ständigt aktuellt tema - kvalitet i släktforskningen, saker att tänka på i din egen forskning.

Dags att besiktiga din släktforskning


Släktträd på Internet

Dick Wåhlin med medlemsnummer 10004 har sidan: Dick Wåhlin bloggar om släktforskning och även lite annat. Dick har inga publicerade släktträd på traditionellt vis, istället är det listor med länkar till inlägg i hans blogg som innehåller berättelser över Dicks anor.

Informationen på medlemmens sida ansvarar medlemmen för och om du finner något intressant kom ihåg att det är en andrahandskälla som du själv måste verifiera om du ska använda det i din egen släktforskning.

Har du dina anor publicerade och vill att fler ska titta på din sida? Skicka mig i så fall ett tips om din sida. Vi vill helst att du är medlem i DIS naturligtvis för att kunna publicera länken. Det kan vara skapat med hjälp av Disgen eller på något annat vis.

Tips om publicerat släktträd