Nyhetsbrev oktober 2018 - Disgen

Nyhetsbrev oktober 2018 - Disgen

Tips och information från Föreningen DIS

Hej!

Vinn en handbok! Norska tips! Och danska! Sveriges dödbok 7! Karta med fastighetsgränser! Hösten är här, dags att släktforska. Vi gör din släktforskning enklare.


Diskulogens oktobernummer

Även om du ännu inte fått senaste numret av Diskulogen i brevlådan så finns den på webben att läsa nu. Läs om Släktforskardagarna i Växjö, "Släktforska i Finland", DNA-forskning och liknande artiklar. Sist men inte minst lite mer om Dis.

Läs Diskulogen

Vinn en handbok!

Nu är det dags! Om du aldrig har skickat in bidrag till Disbyt har du chans att vinna en bok.

Du som skickar in ditt allra första bidrag till Disbyt under november månad 2018 deltar i en utlottning av en valfri bok ur Släktforskarförbundets handboksserie. Använd knappen nedan för att läsa hur du gör för att skicka in ett bidrag för att delta i utlottningen. Du vet väl att du kan skicka in oavsett vilket släktforskningsprogram du använder - du gör bara en så kallad gedcom-fil från ditt program.

Passa på att få hjälp från Disbyt innan du blir klar med din släktforskning!

Gör ett Disbyt-bidrag!

Nyhet i webbshoppen

Kursboken för Disgen 2018 finns åter i lager. Den är anpassad för självstudier så du kan ta lite i taget för att lära dig det viktigaste.

Köp i webshoppen!

Sveriges dödbok 7 kommer i november

Sveriges dödbok, Sveriges Släktforskarförbunds kanske mest framgångsrika projekt genom tiderna, har hittills utkommit i sju upplagor. På grund av en stor efterfrågan gav man i november 2017 ut en förhandsversion innehållande ungefär två tredjedelar av det totala materialet för perioden 1860-1900.

Nu i november kommer den slutliga versionen av Sveriges dödbok 7 med kompletta uppgifter för perioden 1860 till nutid.

Sveriges dödbok är en sökbar databas som ges ut på USB-minne och DVD-skiva. Den sjunde och senaste versionen innehåller alla som avlidit i Sverige från 1860-2016, med uppgifter ur myndighetsdatabaser och genom projektet "Namn åt de döda".

Sveriges dödbok är ett oumbärligt redskap för släktforskaren!

Läs om dödboken!

Norska tips

(Ett forskningstips från vår norska systerförening Slekt og Data, tidigare DIS-Norge)

De fleste slektsforskere vil før eller senere måtte innom utlandet når de leter etter røttene sine. Da kan det være greit å vite hvordan du skal gå frem om du skal slektsforske i andre land. I dette nyhetsbrevet har vi samlet våre guider til slektsforskning i blant annet USA, Sverige, Danmark, Tyskland og Frankrike.

Läs mer på Slekt og Data!

Danska tips

Danske Slægtsforskere (vår danska systerförening, tidigare DIS-Danmark) har gjort en samling tips till din hjälp, likt den Slekt og Data har gjort i Norge.

Danska tips

Uppgradera till Disgen 2018

Använder du fortfarande Disgen 2016 eller äldre? Uppgradera dig till Disgen 2018 med till exempel den nya släktöversikten! Våra faddrar finns alltid till din hjälp när du behöver.

Uppgradera till Disgen 2018!

Fastighetskarta

Letar du efter orter, platser och fastighetsgränser? Många släktforskare använder Riksantikvarieämbetets Fornsök för detta ändamål. Fornsök är under avveckling och ska ersättas av det nya Kulturmiljöregistret.

Ett annat intressant alternativ är att gå till kartan på hitta.se och söka en plats. Välj sedan karttypen Tomter för att se fastighetsgränserna. När du klickar på fastighetens yta visas fastighetsbeteckning mm i en ruta till höger. Testa!

Testa hitta.se-kartan!

Sök effektivare i ArkivDigitals register

Du som använder ArkivDigital i din släktforskning kanske redan läser deras blogg? Annars vill vi gärna tipsa om den. Nyligen hade de en bloggpost om hur du söker mer avancerat, eller effektivt, i deras register. Tipsen gäller oavsett om du har basversionen och bara tillgång till Sveriges befolkning 1950 eller om du har allt-i-ett-abonnemanget med till exempel registret Befolkningen i Sverige 1860-1930, det vill säga registret till husförhörslängder / församlingsböcker de åren.

Läs bloggen

Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).