Nyhetsbrev april 2019

Nyhetsbrev april 2019

Finns din mormors mor i Disbyt?

Hej!

Nu finns aprilnumret av Diskulogen att läsa med många olika slags artiklar! Disbyt växer ytterligare! Disgen 2019 är på gång!

Här kommer ett nyhetsbrev med tips från Föreningen Dis - vi gör din släktforskning enklare.

Vi önskar alla en glad påsk!


Diskulogens vårnummer

Nu finns årets första nummer av Diskulogen att läsa på webben. Läs om Disgen 2019, DNA, hembygdsforskning, torpinventering, omstart på släktforskningen, DISPOS, att skriva en bok med släkthistoria, insändare, regionföreningarna Dis Syd och Dis-Filbyter och lite annat. Vi hoppas att du finner flera intressanta artiklar. Pappersupplagan kommer i din brevlåda inom kort.

Läs Diskulogen


Vill du läsa äldre Diskulogen-nummer?

På webben har vi alla äldre nummer av Diskulogen tillgängliga. Det kan ju vara trevligt att ta sig en liten stund och läsa om olika källor eller några släktberättelser. Ett innehållsregister som är indelat efter teman hittar du här:

Läs äldre Diskulogen


Disbyt har passerat 39 miljoner poster!

När bidragen som kom under mars månad lades in i Disbyt-databasen så passerade vi hela 39 miljoner poster. Ett stort tack till de ca 7000 medlemmarna som bidragit! Men det finns utrymme för fler av föreningens 22 000 medlemmar att lämna in till Disbyt. Det är ju en del av förmånerna som ingår i medlemsavgiften - både att söka och att bidra.

När du skickar in ett bidrag så får du nämligen en förteckning över alla forskare som lämnat in samma personer som du. Det är också en matchlista, och den växer förhoppningsvis varje gång! Och du vet väl att du kan skicka in en gedcom-fil till Disbyt oavsett vilket program du använder.

Databasen Disbyt har vuxit med 30 % på 5 år – det innebär många nya personer! Men 2014 var ju inte så länge sedan … Om du har lämnat in till Disbyt men inte kommer ihåg när du gjorde det – sök på en person som du har i din databas. Vi föreslår att alla som läser detta går in i Disbyt och söker på sin mormors mor. Finns hon i databasen? Är det du själv som har lämnat in det så står det i dina uppgifter överst på sidan vilket datum du gjorde det – kan det vara dags att göra ett nytt utdrag? Är det någon annan som har lämnat in hennes uppgifter så har du förmodligen hittat en ny släkting!

Sök i Disbyt!


Köp Disgen 2019!

Disgen 2019 kommer under denna månad. Vi uppdaterar handledningen efterhand som de olika delarna blir klara. Det ger dig möjlighet att stilla nyfikenheten på vad som kommer. Titta efter Disgen 2019 på Dis webb under slutet av april.

Disgen är enkelt att använda för nybörjaren. Disgen är unikt tack vare att du enkelt kan arbeta med flera familjer eller släktträd parallellt vilket du har glädje av om du t.ex. använder DNA-tester i din forskning. Satsa på ett modernt svenskt släktforskningsprogram för att enkelt registrera, analysera och presentera din forskning. Disgen kommer nu ut i en tredje version sedan omarbetade Disgen släpptes 2016.

Köp Disgen!

Tänk på att föreningens faddrar alltid finns till din hjälp när du bäst behöver dem.

Faddrar till din hjälp!


Shoppa loss!

Lär dig tolka gammal text

Vill du bli bättre på att tolka gamla texter, ord och bokstäver? Nu finns boken Tolka rätt! i Dis webbshop. På de 140 sidorna finns lite grundläggande om paleografi, bokstavsexempel (både enskilda och i kombinationer) och flera övningsexempel med facit.

Köp Tolka rätt!

Fördjupa dig i texttolkning

Vill du bli ännu bättre på att tolka gamla texter? Nu finns boken Tolka rätt! Fördjupning i Dis webbshop. Här finner du ytterligare fler övningsexempel med lösningsförslag, fler bokstavsexempel samt ordningstal och latinska ord. Allt på 59 sidor.

Köp Tolka rätt! Fördjupning


Tips om forskning i Norden

Släktforskarförbundet har lagt ut artiklar från 2015 års Släkthistoriskt Forum om hur du forskar i våra nordiska grannländer. Läs och bli inspirerad!

Tema Norden!


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).