Nyhetsbrev februari 2020

Nyhetsbrev februari 2020

Tips för din forskning

Hej!

När det är så här gråmulet väder, åtminstone här i södra Sverige, så passar det bra att sitta inne och släktforska. Här följer lite tips som kan underlätta!

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Nya Disbyt

Vi har under en längre period arbetat med att modernisera Disbyt på webben. Nu har vi kommit så långt att det finns en uppdaterad version som du når via länken nedan. Det är dock den klassiska Disbyt som fortfarande gäller om du går direkt från Disgen.

Nya Disbyt introducerar en ny design men den viktigaste skillnaden är ändå att efternamnet inte längre måste vara en del av sökvillkoren. Dessutom erbjuder nya Disbyt några nya sökresultat som är intressanta. Om du ännu inte provat Disbyt så passa på nu! På sidan för nya Disbyt finns uppe till höger “Min sida”. Öppna den och du kan göra personliga inställningar. På “Min sida” kan du också om du klickar på ditt namn se när du senast lämnade in ett bidrag.

Nya Disbyt


ArkivDigital har uppdaterat "Befolkningen i Sverige"

ArkivDigital har uppdaterat personregistret "Befolkningen i Sverige" med 19 nya år, nu från 1840, och drygt 21 miljoner poster. Mer information finns på ArkivDigitals blogg (som också innehåller rätt mycket annat läsvärt).

Läs om Befolkningen i Sverige!


Hitta DNA-kopplingar med Disbyt

Johanna Lindh, givetvis medlem i DIS, har gjort en film på Youtube om hur du kan använda Disbyt när du arbetar med ditt DNA-resultat. Du kan till exempel använda det för att matcha e-postadresser från resultatfilen du får tillbaka när du skickat in Disbyt-utdrag, med e-postadresser från testföretaget FamilyTreeDNA för att hitta kopplingar som du kan använda i din forskning.

Det här är ett litet exempel på hur du kan använda resultatet från Disbyt i din släktforskning. Har du något annat intressant exempel är du välkommen att skicka in det DIS på adressen dis@dis.se så vi kan sprida det till flera.

YouTube film


Nu har vi fyllt på lagret i webbshopen!

Skånska rekognoseringskartan - Kartan har en skala på 1:20 000 och är mycket detaljerad med vägar, vattendrag, broar, gårdar, bruk, vattenkvarnar samt väderkvarnar. Rekognoseringen startade 1812 fortsatte fram till 1820. Vi har lagt de 106 jpeg-bilderna på en usb-pinne.

Släktforska med DNA av Peter Sjölund - Upptäck DNA-släktforskningens spännande värld! Den här boken lär dig hur DNA ärvs och hur du kan använda DNA-tester för att verifiera din "pappersforskning", identifiera okända fäder, kartlägga släktskap i tiden långt före de skriftliga källorna och mycket annat.

Grundkurs i Disgen 2019 - Kompendiet för Disgen 2019 går på ett systematiskt och pedagogiskt sätt igenom alla stegen i registreringen av släktforskardata. Alltifrån skapande av ny datamapp för de data man vill registrera och presentera för den släktforskning man gjort. Stor vikt läggs på registrering och hantering av källor respektive orter och platser

Under årsmötet kommer det att reas ut ett begränsat antal böcker från shopen, på plats i Linköping.

DIS Webbshop


Hur söker du efter värnpliktiga?

Här är ett tips på temat “Officerare och soldater”. Söker du efter värnpliktiga soldater under 1900-talet finns det en sida tillhörande Hans Högman (givetvis medlem i DIS) som handlar om “Hur man söker värnpliktiga”.

Sidorna innehåller även mycket annat som kan vara av intresse.

Militaria


Dispos - hitta i källorna

Visste du att i Dispos finns ortregister till husförhörslängderna för 85 % av Sveriges församlingar?

Dispos är en smidig ingång för DIS-medlemmar till olika källor som finns tillgängliga för släktforskningen via Internet eller andra digitala register.

Det finns flera artiklar om Dispos på vår hemsida. Använd filtreringsfunktionen på Artikelsidan för att hitta artiklar om Dispos. Eller testa Dispos direkt.

Dispos


Har du sett vår självservicesida?

Har du betalt medlemsavgiften i DIS för 2020? De allra flesta har gjort det - så detta är inte en personligt riktad fråga! På sidan för självservice kan du kontrollera det, om du inte minns om eller när du har betalat (det tar några dagar att registrera det på kansliet, så har du betalt senaste veckan kanske det inte syns ännu). Du kan även se andra uppgifter som hör till ditt medlemskap på sidan för Självservice för medlemmar - kontrollera om dina adressuppgifter är korrekta, många byter ju e-postadress, eller glömmer att eftersändning av post är tidsbegränsad.

Självservice


Årsmöte 2020

Föreningen DIS årsmöte hålls lördagen den 7 mars 2020 kl 13.00 på Valla Folkhögskola, Linköping. Arrangemanget sker i samarbete med DIS-Filbyter.

Hållpunkter under årsmötet

09.30 Jubileumsutställningen öppnar

10.30 Jubileumsföredrag av Johan Birath: Vad gör jag om mina förfäder var elaka? En resa med sockenstämmoprotokoll, domstolsarkiv och landskapshandlingar.

13:00 Årsmötesföredrag av Olof Cronberg: Gyllenåder, saltfluss och moderpassion - Gamla tiders sjukdomsnamn.

14:15 Kaffe och kaka

14:45 Årsmötesförhandlingar

16:15 ca. Efter årsmötet: information om pågående och planerad DIS-utveckling.

Årsmöteshandlingar finns på vår hemsida. Läs dem där eller spara ned dem. Ett begränsat antal pappersdokument kommer att finnas på plats.

Årsmötesinformation


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Mikael Winbladh (mikael.winbladh@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).