Nyhetsbrev april 2020 (2)

Nyhetsbrev april 2020 (2)

Släktforskning i vårens tid

Hej!

Det är en ovanlig vår, med coronaviruset som påverkar livet på många sätt, t ex genom att aktiviteter av alla slag ställs in och vi ofta får övergå till det digitala rummet. Du kanske har läst redan att Släktforskardagarna 2020 ställs in! Oavsett ambitionen på din släktforskning hoppas vi att du ska kunna hitta något matnyttigt i nyhetsbreven samt få lite nytt från föreningen. Hör gärna av dig med synpunkter på innehållet. Du kanske har tips om en databas eller ett register du använder?

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Status för appen Släkten

Vi har fått många positiva ord om appen Släkten, men även en del förslag inför kommande utveckling. Just nu försöker vi få ut iOS-versionen för Apple-användare. Apple anser att det är någon typ av köp/abonnemang i appen, och då har de särskilda regler för detta; men vi anser att det inte är fallet. Diskussionen fortsätter. Vi har alltså idag inget klart besked om när den kan komma för iOS.

Android-användare kan dock använda appen fullt ut. Läs mer om appen på länken nedan.

Släkten - Läs mer!


Nya Disbyt blir snart standardval

Nya Disbyt, som vi provat en längre tid i föreningen, är nu flygfärdigt och kommer att bli standardvalet på webben och från Disgen under maj.

Förutom en ny design medför nya Disbyt att efternamnet inte längre måste vara en del av sökvillkoren. Dessutom erbjuder nya Disbyt flera nya intressanta sökmöjligheter. Prova själv om du inte redan har gjort det!

På sidan för nya Disbyt finns uppe till höger “Min sida”. Öppna den och du kan göra personliga inställningar. Du kan också, om du klickar på ditt namn, se när du senast lämnade in ett bidrag.

Och kom ihåg - alla släktforskningsprogram kan leverera material till Disbyt!

Disbyt


Centrala soldatregistret

Har du hittat en indelt soldat bland dina anor? Du kanske kan verifiera den via Centrala soldatregistret, som är en databas med indelta soldater. Personerna som finns med i databasen är antagna som soldater under perioden 1682–1901. Databasen gör inte anspråk på att vara fullständig! Forskning pågår hela tiden och nya soldater förs till de tidigare registrerade samt nya uppgifter om soldaterna och den närmaste familjen.

Centrala soldatregistret


Nekrologer och släktartiklar i svensk-amerikanska källor

ArkivDigital har svensk-amerikanska kyrkböcker för flera stater i USA, men främst i Mellanvästern. En samling att nämna är Trade Lake Swedish Mission Church i Trade Lake i Burnett County, Wisconsin. De typer av poster du hittar i detta arkiv inkluderar de typiska kyrkböckerna som församlingsböcker, dödsregister, bilagor till migrationsregister och jubileumsbroschyrer. Läs mer på ArkivDigitals blogg!

ArkivDigitals blog


Dis webbshopp

Dis kansli är stängt för besökare för tillfället men webbshoppen är öppen som vanligt. Är det någon handbok du vill köpa eller en karta kanske?

Webbshoppen


Utskrifter i Disgen

Behöver du hjälp att komma igång med utskrifter i Disgen? Då är det här kompendiet för dig! Det innehåller exempel på ett 25-tal väl beskrivna lösningar.

Ansedel: Ansedel; Antavla: Tabell, Grafisk, Livslinjer, Sidindelad, Ny sidindelad, Komprimerad, Ansedel för alla; Stamtavla: Tabell, Träd, Grafisk, Livslinjer, En rad per person; Släktmatrikel: Träd och tabell; Söklista: innehåll, Ansedlar för alla; Släktskapstavla: Grafisk; Appen: Släkten

Bland Disgens 150 standardmallar kan du hitta din favorit. Du hittar även information om de DNA-anpassade utskrifterna. Alla mallar kan ändras så du får med den information du önskar. Du kan skriva ut i A4 på alla standardskrivare - eller som pdf att skicka i ett mejl.

Beskrivningarna är för Disgen 2019 men fungerar även för Disgen 2016 och 2018 (dock inte DNA-delarna).

Utskrifter för Disgen 2019


Utforska platser i Bygdeband

Sveriges Hembygdsförbund har förnyat Bygdeband. Bygdeband är en del av Hembygdsportalen och innehåller texter, bilder och filer med koppling till platser runt om i landet, men också aktiviteter som hembygdsföreningarna anordnar. Källor till materialet är Sveriges Hembygdsförbunds medlemsföreningar, men här finns också information från Wikipedia.

Sök på din favoritort och se vad du får för resultat!

Bygdeband


Rötterbloggen

På Sveriges Släktforskarförbunds webbsidor, det vill säga Rötter, finns det en bloggportal som innehåller flera intressanta inlägg från olika författare. Här kan du läsa ett varierat utbud av artiklar inom historia och släktforskning. Innehållet är uppmärkt med olika ämnesområden och det finns även en sökfunktion.

Rötterbloggen


Gratis föreläsningar i repris

Vill du se föredrag hemma vid datorn eller läsplattan? Vid Släktforskardagarna 2015 (Nyköping) och 2016 (Umeå) filmade Utbildningsradion ganska många av föredragen. De filmade föredragen finns tillgängliga att se via webben och ger inspiration och ny kunskap.

Släktforskarförbundet filmade också en föreläsning 2018 (Växjö) och en 2019 (Borås).

Thomas Fürths föreläsning 2018 "En resa från Haga Norra till Centraleuropas byar och metropoler"

Michael Lundholms föreläsning 2019 “Källkritik” där han bland annat går genom den berättelse han fick när han intervjuade sin farfar.

Länk till filmer från Släktforskardagarna 2015

Länk till filmer från Släktforskardagarna 2016


Årsboken 2020

Lite kort varsel kanske, men nu på torsdag 30/4 är det sista chansen att beställa Släktforskarnas årsbok 2020 till förköpspris, 295 kr inklusive frakt.

Läs mer om årsboken


Din e-postadress!

Har du en e-postadress hos Comhem eller Tele2? Då behöver du kanske skaffa en ny - och anmäla den nya till Dis! Tele2 stänger sin e-posttjänst i slutet av april, och Comhem stänger sin tjänst “delvis”. Gratis alternativ är exempelvis Googles Gmail eller Microsofts Outlook.

Ändra e-postadress


Anmäl ändrade personuppgifter - om du flyttar eller byter e-postadress

En liten uppmaning till dig! Kom ihåg att anmäla ändrade personuppgifter vid behov. Antingen via “Självservice för medlemmar” på dis.se eller genom att kontakta DIS kansli.

Du kan se dina personliga uppgifter som hör till ditt medlemskap på sidan för “Självservice för medlemmar” - kontrollera om dina adressuppgifter är korrekta, många byter ju e-postadress när de byter internetleverantör, eller glömmer att eftersändning av post är tidsbegränsad.

Självservice


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Mikael Winbladh (mikael.winbladh@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).