Nyhetsbrev oktober 2020

Nyhetsbrev oktober 2020

Föredragshöst

Hej!

Höstmörkret lägger sig nu så sakta över landet, och varför då inte passa på och förkovra sig i ditt intresse, släktforskning? Ett sätt kan vara genom att delta på diverse föredrag, till exempel på den digitala släktforskardagen eller på våra DIS-träffar.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Digitala släktforskardagen 24 oktober

Alla släktforskare är varmt välkomna till digitala släktforskardagen lördagen den 24 oktober. En nätbaserad släktforskarmässa full med direktsända föredrag och flera inspelade videosessioner. Det kommer finnas något för alla intresserade släktforskare oavsett förkunskaper.

Programmet är nu fastställt i sin helhet och finns att läsa på DIS-webben.

Att delta är gratis men du måste anmäla ditt deltagande i förväg.

Anmälan öppnar nu på fredag den 16 oktober.

Program och anmälan


Digitala DIS-träffar

Föreningen DIS genomför en serie med digitala träffar för DIS medlemmar. Vi vill till exempel ge information om hur du kan använda föreningens produkter och tjänster i din släktforskning, samt mer allmänt om släktforskning. Det kommer att finnas möjlighet till frågor och svar under träffen.

Mötena genomförs med videokonferenssystemet Zoom, därför krävs anmälan för att delta.

Kommande träffar är

“Bilder och upphovsrätt” med Hans Bjernevik. Tisdagen den 17 november kl. 18:30. Se Kalendern för mer information.

“En judisk släkthistoria” med Bertil Oppenheimer. Tisdagen den 8 december kl. 18:30. Se Kalendern för mer information.

Övriga teman som planeras är

  • DNA - fortsättningen - vad gör man med testresultatet, och hur kan jag använda Disgen för det? (datum ej fastställt, preliminärt januari)
  • Emigrantforskning (datum ej fastställt)
  • Disbytutdrag från olika släktforskningsprogram (datum ej fastställt)

Har du önskemål om tema på träff, hör av dig till Föreningen DIS och Mikael Winbladh.

Anmäl dig till Bilder och upphovsrätt tisdag 17 november

Anmäl dig till Judisk släkthistoria tisdag 8 december


ArkivDigital

Det har genomförts flera spännande uppdateringar hos ArkivDigital sedan senast. Under september-oktober har flera uppdateringar släppts av registret “Födda, delar av Sverige”. Det gäller åren 1800-1840 för församlingar i Blekinge, Skåne och Norrbotten. Läs mer om detaljerna om dessa uppdateringar och andra nyheter från ArkivDigital i deras egen blogg.

ArkivDigitals blogg


De obesuttnas arkeologi

Den nya kulturmiljölagen innebär att alla lämningar innan 1850 kan klassas som bevarandevärda. Därför utvecklas nu ny forskning i historisk arkeologi med flera ämnen, det finns många utmaningar. Ett av dessa nya forskningsområden har synliggjort en grupp, de obesuttna, som annars ofta hamnat i skymundan i historieskrivningen.

Riksantikvarieämbetet har gett ut en bok, De obesuttnas arkeologi, om forskningen och resultatet.

Läs boken De obesuttnas arkeologi


Skräppost - och tips för att undvika det

Skräppost i e-posten är ett besvärande elände vi har fått i och med det allt mer utbredda användandet av e-post. Det finns alltifrån harmlösa meddelanden som är enbart ett rent reklamutskick till sådana som sprider virus eller rent av låser åtkomsten till dina filer i din dator och kräver en lösensumma av dig för att låsa upp dem.

Det gäller att vara varsam och hellre låta bli att klicka på någonting i meddelandet än att aningslöst undersöka alla länkar på en gång. Det är oftast genom klick på en länk som du utlöser ett virus eller liknande i din dator. Läs på om problemet och öppna dina mejl med försiktighet.

Tips från Råd & Rön om spam


Nyhet i DIS Webbshop

Vi har en ny bok i webbshopen som heter “Inlåsta - Släktforska i polis-, fängelse- och anstaltsarkiv”. Den är skriven av Roddy Nilsson för Släktforskarförbundets handboksserie.

Fängelser, hospital, sinnessjukhus, barnhem och alkoholistanstalter är exempel på institutioner där tusentals människor under de senaste århundradena tillbringat längre eller kortare perioder i sina liv. Arkiven som dessa inrättningar har lämnat efter sig en guldgruva som i många fall kan hjälpa till att rekonstruera förfädernas levnadsförlopp.

Köp "Inlåsta" från Webbshopen


Rea i Webbshopen

Rea på historiska kartor på DVD (obs. endast DVD) i webbshopen. Reapriset är 50% av ordinarie pris vilket redan är avdraget på priset i shopen.

Se vad du kan hitta och beställ.

Historiska kartor i Webbshopen


Digital forskaringång till Nordiska museets arkiv

Nordiska museet lanserar en ny webbplats där forskare och allmänhet kan ta del av digitaliserade dokument ur museets arkiv hemifrån.

I Nordiska museets läse- och forskarsal finns sedan tidigare omkring 5 500 hyllmeter arkivhandlingar såsom brev, uppteckningar och svar på frågelistor att ta del av.

I ett samarbete med KulturIT lanseras nu även webbplatsen dokument.nordiskamuseet.se, där allmänheten kan ta del av ett urval av museets digitaliserade dokument och handlingar direkt på webben.

Läs mer hos Nordiska museet!


Emigranternas hus i Göteborg läggs ner

Emigranternas hus har sedan 2003 hållit till vid Packhuskajen i Göteborg. Just från samma kaj som omkring en miljon svenskar klev på båten västerut vid tiden för den stora emigrationen. På senare år har museet drivits mer eller mindre ideellt, med ett årligt bidrag från Kulturnämnden i Göteborgs kommun. Men nu har lokalerna sagts upp och verksamheten upphör från och med årsskiftet.

Läs mer på Rötter!