Nyhetsbrev januari 2021

Nyhetsbrev januari 2021

Nyhetsbrev från DIS

Hej!

Nytt år och nytt verksamhetsår. En viktigt händelse under året är årsmötet då du som medlem har möjlighet att påverka föreningens inriktning och verksamhet. I år blir det dock en annorlunda tillställning - det kommer att genomföras helt på distans via det digitala mötesverktyget Zoom. Nu behöver du inte resa till platsen för årsmötet utan du kan stanna hemma och ändå delta på årsmötet. Passa på i år och delta om du inte har gjort det någon gång tidigare.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Årsmöte den 13 mars 2021

Som framgår av Diskulogen nr 131 (december 2020) så är det årsmöte i Föreningen Dis lördagen den 13 mars 2021 kl 10.00 via Zoom. Mötet hålls alltså som distansmöte. I Diskulogen hittar du kallelsen och dagordningen.

På grund av rådande coronapandemin och med hänsyn till Folkhälsomyndighetens råd, har styrelsen beslutat att årsmötet genomförs på distans och att ingen fysisk närvaro är möjlig.

Vi kommer att använda videomötesverktyget Zoom. För att delta på årsmötet behöver du en internetförbindelse och en webbläsare, men inget mer.

Närmare detaljer inklusive länkar till anmälan och handlingar kommer att meddelas via Dis hemsida längre fram och i separata e-postutskick.

Årsmöte 2021


Digitala DIS-träffar fortsätter

Föreningen DIS genomför en serie med digitala träffar för DIS medlemmar. Vi vill till exempel ge information om hur du kan använda föreningens produkter och tjänster i din släktforskning, men också mer allmänt om släktforskning. Det kommer att finnas möjlighet till frågor och svar under träffen.

Mötena genomförs med videomötesverktyget Zoom, därför krävs anmälan för att delta.

Våra DIS-träffar är gratis att delta i.

Kommande träffar är

Emigrantforskning med Anna-Lena Hultman. Tisdagen den 16 februari kl. 18:30

Disbytutdrag från olika släktprogram med Charlotte Börjesson. Torsdagen den 18 mars kl. 18:30

Längre fram i vår planeras det DIS-träffar om kommande version av Disgen och dess olika nyheter och funktioner. Även andra teman kan dyka upp. Har du några önskemål, hör av dig till Föreningen DIS och Mikael Winbladh.

Anmälan till DIS-träff Emigrantforskning


ArkivDigitals register fylls på

ArkivDigital fyller på i sina register ständigt och jämnt. Senast har bouppteckningsregistret uppdaterats och fyllts på med nya sökbara poster för bouppteckningar från följande fem län: Gotland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland.

Läs mer om detaljerna om dessa uppdateringar och andra nyheter från ArkivDigital i deras egen blogg.

PS: En nyhet som precis dök upp i Befolkningen i Sverige är att det nu täcker perioden från 1820!

ArkivDigitals blogg


Registrerare sökes - Sveriges befolkning 1940

Ett nytt projekt som Släktforskarförbundet genomför i samarbete med Riksarkivet är att registrera folkräkningen år 1940. Det är en del av forskningsinfrastrukturen SwedPop som samordnar de viktigaste historiska befolkningsdatabaserna i Sverige. Där ingår sedan tidigare till exempel folkräkningarna 1880, 1890, 1900, 1910 och delar av 1930.

Nu söker Släktforskarförbundet intresserade som vill delta i denna fullständiga registrering av alla uppgifter i folkräkningen 1940.

Läs mer - Sveriges befolkning 1940


Får vi bjuda på en Kringla?

Har du hittat till Riksantikvarieämbetets samlingar? De har en digital sökbar tjänst med diverse historiskt material som heter Kringla.

I Kringla kan du söka i flera av Sveriges museers och arkivs samlingar. Här hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och fotografier. Här kan du säkert hitta någon bakgrundsinformation eller intressant bild som har anknytning till din släktforskning.

Sök i Kringla.nu


Sveriges befolkning 2000

Sveriges befolkning 2000 innehåller alla som var folkbokförda i en svensk församling i slutet av 2000, nästan 8,9 miljoner personer på ett usb-minne. Nu finns databasen Sveriges befolkning 2000 åter i DIS webbshop. Passa på att handla innan den tar slut igen!

DIS webbshop - Sveriges befolkning 2000


Rötters Anbytarforum

Vi som forskar efter våra släktingar stöter förr eller senare på en fråga som tycks omöjlig att få svar på. Därför finns Anbytarforum, Sveriges största diskussionsforum om släktforskning som drivs av Sveriges Släktforskarförbund och finns på Rötter. I Anbytarforum finns drygt 30000 registrerade användare och nära 1,5 miljoner inlägg.

Det du inte kan hitta svar på genom att söka bland tidigare inlägg kan du ställa en ny fråga om så kommer du att få ett svar inom kort. Det är gratis att registrera ett konto där.

Prova Rötters Anbytarforum


Bidrag till Diskulogen, webben och träffar

Har du något intressant att berätta som du upptäckt i din släktforskning?

Sprid det gärna t.ex. via vår medlemstidning Diskulogen. En artikel om dina anor eller en specifik händelse är intressant för oss andra att läsa. Tips om spännande källmaterial eller tekniska tips är förstås också intressant att sprida! Det kan också vara något bra tips om hur du använder Disgen.

Se manusstopp då ditt bidrag ska vara inne hos redaktören för att kanske komma med i nästa nummer.

Du kan också skicka din artikel med e-post till Mikael Winbladh för publicering på DIS webb om du vill. Om du är en person som hellre uttrycker dig muntligt kan du kanske medverka på en DIS-träff lokalt eller nationellt och berätta om din upptäckt.

Manusstopp Diskulogen


Årets medlemsavgift

Har du betalt medlemsavgiften i Föreningen Dis för 2021? Inbetalningskort för medlemsavgiften skickades ut med Diskulogen i december eller via e-post.

På webbens sidor för självservice kan du slå upp det, om du inte minns om eller när du har betalat. Du kan även se och ändra uppgifter som hör till ditt medlemskap via länkarna. Kontrollera gärna om dina adressuppgifter är korrekta, många byter ju e-postadress eller glömmer att eftersändning av den vanliga posten är tidsbegränsad. Både vi, din e-postleverantör och PostNord uppskattar om du håller dina uppgifter aktuella!

Vid årsskiftet var vi i föreningen cirka 20 500 medlemmar, och vi är fortsatt Sveriges största släktforskarförening!

Kolla dina uppgifter på Mina sidor