Nyhetsbrev maj 2021

Nu kan du läsa Nyhetsbrevet från maj 2021 med en blandning av information från föreningen DIS och nyheter inom släktforskningen.
Nyhetsbrev maj 2021

Nyhetsbrev

Hej!

Välkommen till maj månads nyhetsbrev från Föreningen DIS. Du kan denna gång läsa om Släktforskardagarna 2021, få tips om några webbsidor och om filmer på vår YouTube-kanal, om allt ifrån gårdsforskning till Disgen 2021 och Disbyt.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Disgen 2021

Försäljningen av Disgen 2021 går framåt, över 2000 medlemmar har laddat ned och köpt programmet sedan mitten på april. Vi har de senaste veckorna fått flera positiva kommentar i Facebook-gruppen “Jag gillar Disgen”. Det finns flera informationsfilmer om olika funktioner i Disgen 2021 på Föreningen Dis YouTube-kanal. Du hittar också förteckningen i handledningen.

 

Videor om Disgen 2021

Digitala distans DIS-träffar

Föreningen DIS har genomfört flera digitala träffar för DIS medlemmar, liksom regionföreningarna också har gjort under året. Mötena har genomförs med videokonferensverktyget Zoom, vilket har gett möjlighet till många att delta runt omkring i vårt avlånga land.

Vid träffarna har vi till exempel gett information om hur du kan använda föreningens verktyg i din släktforskning, men också mer allmänt om släktforskning och inte minst intressanta berättelser om olika människoöden. Många av föredragen finns filmade och utlagda i Dis videokanal på YouTube.

Har du några synpunkter på träffarna? Vad vill du se för innehåll framöver? Fungerar det bra med videokonferensverktyg? Hör av dig till Föreningen DIS med dina tankar, skicka ett meddelande till verksamhetsledaren Mikael Winbladh.

 

Mikael Winbladh

DIS webbshop

Vi har nya utgåvor av den populära kursboken för Disgen 2021 i webbshopen. Den kan användas både som studiematerial i grupp eller för enskilda studier. Boken går igenom det grundläggande du behöver veta om Disgen och hur du använder programmet.

Om du vill delta i organiserad utbildning så kolla med din regionförening om de har någon kurs på gång eller läs den som en distansutbildning med stöd från erfaren utbildare.

 

Grundkurs i Disgen 2021

Riksarkivets databas Folkräkningen 1930 har utökats

Nära 55 000 personer har tillkommit i Riksarkivets databas Folkräkningen 1930. Du söker i den i Digitala forskarsalen hos Riksarkivet.Databasen är långt ifrån komplett för detta år, men det är ett intressant material att söka i.

Riksarkivet har uppdaterat databasen med 54 884 sökbara personer som den 31 december 1930 bodde i någon av 26 församlingar i följande nio län: Blekinge, Kristianstad, Kronoberg, Skaraborg, Södermanland, Värmland, Västernorrland, Älvsborg och Östergötland.

 

Läs mer om databasen

Boka Släktforskardagarna den 11-12 september 2021

Normalt är de årliga Släktforskardagarna en stor begivenhet för oss släktforskare. Det är en mässa med föredrag, utställningar och bokbord som anordnas av någon släktforskarförening tillsammans med Släktforskarförbundet och sponsorer (huvudsponsor de senaste åren har varit ArkivDigital). Förra året när de skulle gå av stapeln i Skövde ställdes de in till följd av pandemin. Under våren har vi fått veta att Släktforskardagarna 2021 i Göteborg blir helt digitala och kommer att hållas den 11-12 september.

Huvudtemat för årets Släktforskardagar är Bygga Broar, och programmet kommer att delas in i fyra ämnesgrupper: DNA, Migration – emigration och immigration, Göteborg 400 år samt Språk. Detaljprogrammet är inte klart ännu, man räknar med att biljettbokningen öppnar kring midsommar, och all information kommer att finnas på deras webbplats nedan.

 

Information om årets Släktforskardagar

Videor från digitala släktforskardagen 17 april

Nu finns de videor som gjordes i Föreningen Dis regi vid vårens digitala släktforskardag tillgängliga även för dig som inte var anmäld till dagen. Dagen arrangerades av de rikstäckande föreningarna.


När vaccinationerna utrotade smittkopporna

Pandemier har kommit och gått under historiens lopp. En av de värre smittorna var smittkopporna, som man har lyckats att utrota enligt WHO.

Statistiska Centralbyrån SCB har sammanställt hur utvecklingen av vaccinationen mot smittkoppor lyckades i Sverige.

 

Statistik om smittkoppsvaccination

Nordiska namn

Upptäck webbsidan med förklaringar och statistik till över 48 000 nordiska namn. Kan vara användbart för att förstå vad som står i kyrkboken eller för att försöka uttyda varför de döpte barnen som de gjorde.

 

Nordic Names

Få ut mer av din släktforskning!

Våra faddrar är en underskattad resurs som står till medlemmarnas förfogande. Uppgradera till Disgen 2021 och få tillgång till nyheterna. I och med att det är en del nyheter i Disgen 2021 så uppstår det gärna lite frågor. Tveka inte att ta hjälp av faddrarna om du behöver, de finns alltid till din hjälp.

 

Faddrar till din hjälp

En diger länksamling har fyllt 25 år

En av de största och bästa länksamlingarna som finns på internet för oss släktforskare är amerikanska “Cyndi’s List of Genealogy Sites on the Internet”. Släktforskaren bakom detta enorma arbete som påbörjades i mars 1996 heter Cyndi Ingle och hon har arbetat ensam med detta hela tiden, och lägger ut det helt gratis. Det är lite reklam på sidan och hon tar gärna emot donationer för webbhotell och underhåll, men det är frivilligt. Du kan surfa runt bland de 229 kategorierna och se om du hittar något användbart. Bland kategorierna finns såväl “Cowboys, Ranchers & The Wild West” som länkar till släktforskningssidor för olika länder.

 

Sök i Cyndi’s List

Disbyt fortsätter växa - har du bidragit?

Under årets första fyra månader skickade 82 medlemmar in bidrag in till Disbyt för första gången, och totalt kom 555 bidrag in. Vi har information med olika filmer om hur du söker i Disbyt i vår YouTube-kanals Disbyt-spellista. Där finns också en film om användning av Disbyt för DNA-släktforskning om du har testat dig hos FTDNA eller fört över dit.

Du vet väl att du kan skicka in Disbyt-bidrag flera gånger per år? Det föregående bidraget tas då bort och ersätts av det nya, och ditt material jämförs mot alla andra som tillkommit sedan du lämnade in senast.

Läs om Disbyt i Diskulogen nr 125, sidorna 28-33.

Läs om hur du gör en fil från Disgen 2021 eller andra släktforskningsprogram och skickar in till Disbyt. Det är en gratis medlemsförmån - använd den!

 

Se filmer om Disbyt