Nyhetsbrev juni 2021

Nyhetsbrev med sommarhälsning från juni 2021 med en blandning av information från föreningen DIS och nyheter inom släktforskningen.
Nyhetsbrev juni 2021

Nyhetsbrev

Hej!

Sommaren är här! Som släktforskare finns det dock alltid mycket att göra och besöka om man har möjlighet. Styrelse, kansli och funktionärer önskar er alla en skön sommar med avkoppling och nöje!

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


DIS semestertider

Kansliet är helt stängt för semester 19 juli-1 augusti (vecka 29-30). Det är i övrigt semestertider från midsommar fram till mitten på augusti så bemanningen under den tiden är mer sparsam. Du kan under tiden köpa Disgen 2021 och bara betala med kort eller din internetbank (inte plusgiro).

Beställningar i webbshoppen gjorda under vecka 29-30 kommer att börja levereras vecka 31, men det tar lite tid att komma ifatt!


Släktforskardagarna 2021

GöteborgsRegionens Släktforskare har den stora glädjen att välkomna alla till Släktforskardagarna 2021 – men det blir digitalt!

Nu kan du köpa biljett till Släktforskardagarna 2021. Biljetter finnas i tre nivåer: en dag (100 kr), båda dagarna (150 kr) eller båda dagarna med tillgång till de flesta föreläsningarna under två månader (250 kr).

Programmet med alla föreläsare finns presenterade på Släktforskardagarnas webbplats.

Mer information


Digitala DIS-träffar även i höst

Föreningen Dis har nu i snart ett år haft digitala träffar för våra medlemmar. Vi vill till exempel ge information om hur du kan använda föreningens verktyg i din släktforskning, men också mer allmänt om släktforskning. Våra DIS-träffar är gratis att delta i men kräver anmälan för att delta, ibland spelas de in och finns tillgängliga efteråt.

Planerade ämnen och föredragshållare hösten 2021:

  • Bilder och kartor i Disgen med Lena Ringbrant Ekelund.
  • DNA med Christer Carmevik
  • Emigranthistoria med Bengt Herman

Mer information i kommande nyhetsbrev.


DIS webbshop - nyinkommet

Nu är det semestertider och leveranserna kan ta lite längre tid. DIS kansli är stängt för semester 19 juli-1 augusti. Beställningar gjorda under den tiden kommer att börja levereras direkt efter det. Men beställ direkt så hinner du få dina inköp!

Nytt i DIS webbshop - Släktforskning i Norden. Finns i tre separata delar om hur du släktforskar i Norden – Finland, Danmark och Norge, alla skrivna av erfarna släktforskare som redogör för grundprinciperna och källanvändningen i respektive land.

Släktforskning i Norden


Semestertips

Appen “Kyrkguiden” - en app att ta med sig ut på sommarens utflykter i släktens spår. Appen innehåller karta med information om vilka kyrkor som finns i närheten av dig.

Du kan se information om kyrkorna, öppettider, aktiviteter och vägbeskrivningar. Du har även tillgång till alla församlingars kontaktuppgifter, bra både om du vill fråga om släktens gravar eller titta in i förfädernas kyrka.

Svenska kyrkans appar


Torpinventering

Om du vill söka reda på ett gammalt torp så finns tyvärr ingen gemensam samling över alla torp i Sverige. Ett sätt att börja för att hitta en gjord torpinventering är genom att söka på Google efter torpinventering och kanske en socken eller helt landskap.

Ofta är det hembygdsföreningen som har genomfört en inventering. Den kan du troligen finna på Sveriges Hembygdsförbunds webbsidor. Sök efter “Torpinventering” på sidorna så får du upp en lång lista med olika redovisade torpinventeringar som du kan använda som utgångspunkt i undersökande av dina släktingars boställen.

Hembygd


Disgen 2021 - har du sett filmerna?

Det finns flera informationsfilmer om olika funktioner i Disgen 2021 på Föreningen Dis YouTube-kanal. Du hittar också listan med filmerna i handledningen på webben. Oavsett om du jobbat med nya versionen av Disgen ett tag eller just har installerat den - eller bara vill se hur du till exempel kan jobba med din DNA-släktforskning i Disgen 2021.

Videofilmer om Disgen 2021


Boktips från DIS-Filbyter

DIS-Filbyters bokcirkel består av sju läslystna släktforskare som har sammanställt en lista med sju böcker som läses nöjsamt med en släktforskares ögon under sommarens lata dagar. Det är böcker i lite olika genrer men med historieperspektiv som kan bidra till förståelse av andra tiders levnadsvillkor. Du kan kanske placera in dina egna anors historia i sammanhanget, åtminstone från någon bok eller så ser du det bara som god sommarläsning.

Boktips hos DIS-Filbyter


Namn åt de döda (NÅDD)

Sveriges dödbok 7 är den senaste versionen som täcker åren 1860-2017 och innehåller cirka 13 miljoner poster och är till närmare 100% fullständig avseende namn, födelse- och dödsdatum, civilstånd, dödsförsamling och adress.

Den stora delen av arbetet med Sveriges dödbok utförs i Släktforskarförbundets regi av många frivilliga som hjälper till med att registrera dödböcker landet runt. Fler intresserade är välkomna att vara med! Nu gäller arbetet version 9 (version 8 planeras till senhösten 2021).

Vill du hjälpa till med version 9? På www.rotter.se/forbundet/nadd finns mer om projektet och vilka församlingar Släktforskarförbundet fortfarande behöver hjälp med. Anmäl intresse direkt på på sidan eller kontakta projektledaren på dodbok@rotter.se.

Namn åt de döda


Använd openRGD

Ur ett tidigare nummer av Diskulogen plockar vi en artikel om openRGD och hur du kan kontrollera ditt forskningsmaterial för att hitta eventuella felaktigheter i det.

Du vet väl att det finns många äldre intressanta och användbara artiklar i tidningsarkivet för Diskulogen? Alla nummer finns som pdf-filer på DIS webb. För att hitta rätt finns en tematisk innehållsförteckning för Diskulogen.

Om openRGD i Diskulogen nr 116


Släktforskarvecka Skåne

Skånes släktforskarförbund tillsammans med lokala släktforskarföreningar arrangerar för andra året Släktforskarvecka Skåne under dagarna 5-10 juli. Arrangemanget är utspritt över hela Skåne, men delar av programmet genomförs digitalt så det går utmärkt att delta på distans.

Program


ArkivDigitals register

ArkivDigital strävar på som alltid, och nu senast har födelseregistret för Jönköpings och Kalmar län uppdaterats. Ett annat exempel är uppdateringar av bouppteckningsregister från olika delar av landet. Bouppteckningar är ett mycket användbart källmaterial i släktforskningen. Följ händelser i ArkivDigitals register med mera på deras blogg.

Till ArkivDigitals blogg


Glöm inte bort att lämna bidrag till Disbyt

Du är välkommen att inte bara söka i Disbyt utan även lämna in ett bidrag, förnyat eller för första gången. Våra funktionärer ska ju också njuta av sommaren, så det kan ta lite längre tid med svarstiden, men med de utökade möjligheter du får att använda Disbyt sedan så är det förhoppningsvis värt besväret. Gör ett Disbytutdrag - oavsett vilket program du använder!

Så här bidrar du till Disbyt


Släktforskning på radion

I år är en av P1:s sommarpratare DNA-släktforskaren Peter Sjölund, det är den 7 juli. Men det finns redan otroligt mycket om släktforskning att lyssna på hos Sveriges Radio. Det populära programmet Släktband har gått 14 säsonger och alla avsnitten finns att lyssna på och inspireras av. Det kom en avknoppning häromåret som heter Familjehemligheten som består av 10 avsnitt. Alla programmen finns att lyssna på direkt på webben eller “där poddar finns”. Avsnitten är ca 20-30 minuter långa och väl värda att lyssna på eftersom de täcker många olika aspekter inom släktforskningen.

Släktband

Familjehemligheten