Nyhetsbrev september 2021

September månads nyhetsbrev med en blandning av information och nyheter från föreningen.
Nyhetsbrev från föreningen Dis september 2021

Nyhetsbrev

Hej!

Välkommen till september månads nyhetsbrev från Föreningen DIS. Har du kommit igång med släktforskningen igen nu efter sommaren? I så fall kanske det är läge att använda Disbyt - den stora släktdatabasen som byggs upp av alla medlemmar. Har du bidragit med något nyligen?

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Disbyt - läs, sök och bidra själv

Passade du på att prova Disbyt under Släktforskardagarna? Upptäckte du fördelarna med att använda Disbyt med full tillgång? Då kanske du inte har skickat in något utdrag från Disbyt ännu. I så fall ska du försöka göra det för att få tillgång till de fylligare resultaten i Disbyt.

Kom ihåg, även om du inte använder Disgen kan du ändå skicka in utdrag till Disbyt. Det är alltså inte endast Disgenanvändare som kan bidra till Disbyts utökning, alla som har ett program som kan exportera innehållet i GEDCOM-format kan bidra.

Och till sist, det finns inga utdrag som är för små eller att du måste känna att du är färdig med din forskning. Istället kan du ha turen och få bra tips tillbaka som du kan ha nytta av för att komma vidare.

På Dis Youtube-kanal har vi flera filmer om hur du använder Disbyt

Film om Disbyt

På webbsidan skriver vi om hur du gör utdrag, vart du skickar dem och vilka policys vi har runt Disbyt, se även vänstermenyn på sidan!

Läs om Disbyt på webben

Det finns flera artiklar om både Disbyt i “sak” (nr 125 sidan 28 och nr 128 sidan 12) och i användarberättelser (till exempel i nr 105 sidan 8).

Läs om Disbyt i Diskulogen


Zoom-föredrag - Hantera bilder i Disgen 2021

Hantera bilder i Disgen 2021 - en introduktion med Lena Ringbrant Ekelund.

Lena är en engagerad funktionär och DIS-medlem med stort intresse av att lära ut nya färdigheter till den intresserade. Denna kväll berättar Lena om hur roligt det är att använda bilder i Disgen 2021. Det kommer att handla om vilka olika sorters bilder man kan lägga in, mappen DgPic - en plats för bilderna, bildstorlek, lite om bildbehandling och hur man skriver ut olika presentationer med bilder. Föredraget är tisdagen den 12 oktober 2021 kl 18.30.

Anmälan - Bilder i Disgen 2021


Zoom-föredrag - I emigranternas fotspår med Bengt Herrman

Bengt Herrman är vykortssamlare och medlem av Sveriges Filatelist Förening i Göteborg. Han har under många år samlat emigrantvykort skickade från Amerika till Sverige. Han har gjort flera längre resor i emigranternas fotspår över hela kontinenten och även besökt Hull och Liverpool för att på plats studera emigranthistoria.

Föredraget är torsdagen den 25 november 2021 kl 18.30.

Anmälan - I emigranternas fotspår


DIS webbshop

Har du uppgraderat till Disgen 2021 nyligen eller kanske du är helt ny med Disgen? Kanske känner du dig lite vilsen i programmet, även om det är lätt att känna igen sig från äldre versioner.

Det finns en del nyheter som det kan vara värt att gå igenom med hjälp av stöd från en kursbok. Kompendiet för Disgen 2021 går på ett systematiskt och pedagogiskt sätt igenom alla stegen i registreringen av släktforskardata. Alltifrån skapande av ny datamapp för de data man vill registrera och presentera till registrering och hantering av källor respektive orter och platser, två viktiga delar som Disgen har kraftfulla rutiner för.

Köp - Grundkurs i Disgen 2021


Digitala DIS-träffar på distans

Föreningen DIS genomför flera digitala träffar för DIS medlemmar. Vi vill till exempel ge information om hur du kan använda föreningens produkter och tjänster i din släktforskning, men också mer allmänt om släktforskning. Det finns möjlighet till frågor och svar under träffen. Mötena genomförs med videokonferensverktyget Zoom, därför krävs anmälan för att delta. Våra DIS-träffar är gratis att delta i. Se mer om anmälan under respektive rubrik nedan. Sista anmälningsdag framgår på respektive sida.

Föreningens planerade aktiviteter inklusive en del av DIS regionföreningarnas kommande aktiviteter finns i vår gemensamma kalender på Dis webb, men kolla också i respektive regionförenings kalender över deras aktiviteter. Några av regionföreningarna kräver medlemskap i deras förening för att du ska kunna delta, andra gör det inte.

Har du förslag eller önskemål om tema på någon kommande DIS-träff i vår regi?

Lämna förslag här


Europeana - en webbresurs

Är du intresserad av det europeiska kulturarvet ur många olika aspekter. På webbplatsen Europeana finns det ett brett spektrum av texter och bilder att studera. Det är en samlande webbresurs för hela Europa. I deras sökindex finns runt 52 miljoner digitala objekt från arkiv, bibliotek och museer från ett stort antal europeiska länder.

I skrivande stund kan du utforska sportens historia i Europa.

Europeana


Släktforskardagarna 2021 fortsätter

Årets Släktforskardagar har precis genomförts, fast de fortgår ett tag till, åtminstone till 14 november. Fram till dess kan du se föreläsningarna och besöka montrarna. Biljetter till föreläsningarna går fortfarande bra att köpa. Det kan även dyka upp nya föreläsningar och träffar via Zoom, så titta in på Släktforskardagarnas webbplats ibland under kommande månader.

Släktforskardagarna 2021


Planera för Släktforskardagarna 2022

Boka redan nu helgen 20 - 21 augusti 2022 för nästa års Släktforskardagar som hålls i Skövde. De skulle hållits där förra året, men då blev det helt inställt på grund av pandemin. Släktforskarförbundet har redan meddelat att Släktforskardagarna 2023 blir i Östersund.

Släktforskardagarna 2022


Så här börjar du släktforska!

Du som är ny inom släktforskningen har många tips på webben om hur du börjar släktforska.

Viktigaste första stegen är

  • Fråga dina släktingar
  • Leta efter släkten på vinden
  • Lär dig lite grundläggande begrepp
  • Börja bekanta dig med kyrkböcker
  • Hitta verktygen som du kan använda
  • Gå med i en släktforskarförening och ta hjälp av andra släktforskare

På vår sida om hur du börjar finns det länkar till fylligare beskrivningar.

Hur börjar jag?


Fler tips om hur du släktforskar

Både nya och erfarna släktforskare kan ha behållning av DIS vice ordförande Eva Dahlbergs föredrag nyligen hos ArkivDigital om att besiktiga sin släktforskning.

Se föredraget här


Nyhetstidningar från USA

Söker du dina anor i USA ska du söka i tidningar från USA. De kan ha förekommit i något sammanhang, om inte, så i alla fall kan en minnesruna (obituary) finnas.

Ett av de största arkiven som finns på webben är Newspapers.com

De har över 21 600 tidningar från 1700-talet till 2000 talet. Det utökas med många nya inskannade sidor varje månad. Det är tidningar från hela USA men även från några andra engelskspråkiga länder. Det är visserligen en betaltjänst, du kan dock testa det i 7 dagar gratis innan du bestämmer dig. Det finns två versioner, en med mindre innehåll, en med mer (Publisher Extra).

Newspapers.com

På vår webbplats kan du läsa om flera gratisresurser för amerikanska och svenskamerikanska tidningar.

Artikel om digitala tidningar


Mera historiska bilder

Topotek är ett ”online-­arkiv” för lokalhistoria som drivs av användarna som nu även finns i Sverige. Det är en webbaserad plattform för användargenererat innehåll med kunskap, bilder och dokument.

I Sverige finns sedan en tid tillbaka sex topotek. Det finns för Gotland, Blekinge, Östergötland, Jämtland, Estlandssvensk och Svenskbyborna i Ukraina.

Det finns mycket att titta på i respektive topotek. Det finns en artikel som förklarar tanken med Topotek och länkar till de svenska topoteken hos temaarkiv.se

Läs om topotek