Hur börjar jag?

Du är lyckligt lottad om ditt intresse för släktforskning väcks i unga år. Då har du nämligen goda chanser att intervjua dina äldre släktingar. Vi ger här några tips om bra självstudiematerial som du kan ha glädje av när du börjar.
självstudier

Intervjua äldre släktingar

Man hör ofta "jag väntar tills jag blir pensionär" men det tycker jag inte är en bra idé. För då förlorar du chansen att intervjua dina äldre släktningar. Även om de kanske inte minns när du ställer öppna frågor så väcks minnet när du berättar och frågar om konkreta saker du hittat i din forskning. Dialogen är viktig för att  få lite mer "kött på benen" i din forskning. 

Familjealbumen kan inte prioriteras högt nog. Glöm inte se till att ha namn på alla personer på bilderna.  Men helst då inte av typen "mormors kusin Ida" som jag själv stött på utan att ha minsta aning om vem bildens ägare var.

Nybörjarkurser i släktforskning

Det finns mycket tips och information för nybörjare på webben. Prova själv och välj de du tycker ger dig mest för tillfället.

Släktforskning för noviser

Jan Granath driver en blogg om släktforskning som bland annat har en intressant nybörjarkurs i 15 kapitel. Du hittar kursen här.

Släktforskar-guider

Daniel Johnsson driver också en blogg som innehåller flera intressanta guider. I dagsläget finns guider om att släktforska på 1900-talet samt om dopboken, dödboken, vigselboken, husförhörslängden och om oäkta barn. Han har kommit med andra utgåvan av sin handbok Introduktion till släktforskning som i första hand vänder sig till nybörjare inom släktforskning. Men även de som har hållit på en längre tid kan hitta guldkorn. 

Så börjar du släktforska

"Att börja släktforska innebär inte att rusa i väg till första bästa arkiv för att lusläsa gamla luntor. Arkiven står där de står, och dit är det inte bråttom."

"I stället gäller det att få fram så mycket uppgifter som möjligt om släkten innan du gör ditt första arkivbesök."

Släktforskarförbundet har på Rötter nio delar under samlingsnamnet "Så börjar du släktforska" som också är väl värd att titta på. De olika stegen börjar med dig själv och fortsätter med vad dina släktingar vet. Därefter behandlas en hel andra frågor som är viktiga att känna till innan du närmar dig själva arkiven.

 

Nybörjarhandbok

Arkiv Digital, som är en av de viktigaste leverantörerna av källmaterial,  har en intressant nybörjarhandbok bestående av 56 sidor. Den hjälper dig komma igång med din släktforskning.

Om släkt- och personforskning

Riksarkivet svarar för att förvalta vårt kulturarv. På deras hemsida berättar de om det mest grundläggande för att du ska komma igång med din släktforskning. De skriver också lite om kyrkoarkiven och andra arkiv för att du ska komma vidare.