Forska i utlandet

En enkel sammanställning över egna och andras resurser för hur du kan få tips för din släktforskning om du misstänker eller känner till att du har anor utom Sverige.
Ordmoln

DIS webbsidor

Läs om hur Disbyt kan hantera orter i utlandet.
Läs om Användning av utländska orter, källor och kartor i Disgen med danskt exempel.
Se tips om hur du lägger upp Danska källor i Disgen:s källträd.
Läs en artikel om hur du kan få Hjälp med emigranter till USA.

Video

Se video om användning av utländska orter, källor och kartor i Disgen med danskt exempel. Ett föredrag från Riksföreningarnas släktforskardag 5 feb. 2022 med Christer Gustavsson och Hans-Peter Stülten.

DIS Webbshop

Utbudet av böcker i webbshopen förändras med tiden.
Det här är vad som finns aktuellt i Maj 2022.

Emigrantforska på nätet av Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman.
Släktforska utanför Norden av Thomas Fürth.
Släktforska i Tyskland av Christian Kirchner, Mikael Hoffsten, m.fl.

Kolla också på Rötter bokhandeln

Diskulogen

Diskulogen innehåller många artiklar om utländsk släktforskning och olika släkthistorier som forskare har skrivit. Se innehållsförteckningen under rubriken Utrikes på sidan Tematisk innehållsförteckning Diskulogen nr 84-131.

Externt

USA:s Census 1950 website

Som vi skriver i Diskulogen 136 finns nu den amerikanska folkräkningen från 1950 utlagd på Internet av National Archives (NARA), vilket är det amerikanska riksarkivet. De amerikanska folkräkningarna genomfördes vart tionde år från 1790 och de är kanske den viktigaste källan om du söker din amerikanska släkt. Sekretessen för dem är 72 år, och nu har alltså sekretessen kring 1950 års folkräkning släppt. Den är gratis tillgänglig hos NARA men också hos bland annat FamilySearch, Ancestry och MyHeritage. NARA gjorde redan inför släppet ett personregister med hjälp av OCR-tolkning, så det finns ett rudimentärt register för hela USA.

På NARA:s sida för 1950 års census klickar du på Begin Search för att komma till ett formulär där du kan välja bland annat delstat och County. Du kan också söka på namn men det kan ge många träffar. Sedan är det bara att börja leta! 

 

Släktforskning i andra länder - släktforskning på etniciteter som härstammar från andra länder. Sida på Wiki-Rötter som innehåller många länkar till utländska släktforskarföreningar, information om olika länder, med mera