Hoppa till huvudinnehåll

Utbildning inom föreningen

Flera av våra regionföreningar erbjuder kurser i släktforskning, ofta med Disgen.
Texten Lerning is fun skriven med plastpluttar
Att lära är roligt

Utbildning i regionföreningarnas regi

Våra regionföreningar arrangerar kurser både i släktforskning och hur du använder olika släktforskningsprogram som t.ex. Disgen. En del av föreningarna använder kursboken som DIS gemensamt tagit fram och en del utbildar på annat sätt. Vår kursbok kan användas för självstudier och kan köpas i DIS webbshop. DIS-Filbyter har själva tagit fram en egen kursmanual för Disgen 2016 som också kan användas för självstudier. Du hittar länkar till regionföreningarnas hemsidor på vår startsida.

Kursbok för Disgen 2016

DIS-Bergslagen har tagit fram kursböcker till Disgen och har nu lagt sista handen på boken för Disgen 2016. Utbildningssamordnarna i regionerna kom vid ett möte i maj ifjol överens som att det var smidigare att använda ett och samma utbildningsmaterial istället för att var och en skulle ta fram sitt egna. DIS-Bergslagen fick därför i uppdrag att uppdatera kursboken och DIS stöder deras arbete.

Gun Utterström och Göran Thomasson har gjort hela uppdateringsarbetet och kursboken kommer att finns att köpa i vår butik. Läs mer om kursboken.

Kartkurser för Disgen 

Björn Johansson har tagit fram kartkurser för kartfunktionen i Disgen 2016 samt i Disgen 2018. Läs mer om kartkurserna.

  • Släkten på kartan och på Google Earth,  Del 1 av Kartfunktionen i Disgen 
  • Underlagskartor, Del 2 av Kartfunktionen i Disgen 

Att göra en släktbok med Disgen

Brage Lundström har tagit fram många släktböcker under årens lopp och delar här med sig av sina erfarenheter. Handledningen utgår från Disgen 2016 men stora delar går att tillämpa i senare Disgen-versioner. På Bergslagsrötter finns flera exempel på korta släktböcker med  inriktning på bergsmän.

Självstudier i släktforskning

På annan plats på webbplatsen har vi skrivit om vart du kan vända dig för att hitta självstudiematerial och hur du kommer igång att släktforska.