Hoppa till huvudinnehåll

Utbildning inom föreningen

Flera av våra regionföreningar erbjuder kurser i släktforskning, ofta med Disgen.
Texten Lerning is fun skriven med plastpluttar
Att lära är roligt

Utbildning i regionföreningarna

Våra regionföreningar genomför olika typer av utbildningar i ämnen som rör släktforskning och släktforskningsprogram som Disgen. Utbud och utbildningsformer varierar från region till region beroende på olika förutsättningar som t.ex. geografi och utbildningslokaler. Och ditt intresse förståss. Ta kontakt eller titta på deras hemsida och se vad som erbjuds.

Kursbok för Disgen 2016

DIS-Bergslagen har tagit fram kursböcker till Disgen och har nu lagt sista handen på boken för Disgen 2016. Utbildningssamordnarna i regionerna kom vid ett möte i maj ifjol överens som att det var smidigare att använda ett och samma utbildningsmaterial istället för att var och en skulle ta fram sitt egna. DIS-Bergslagen fick därför i uppdrag att uppdatera kursboken och DIS stöder deras arbete.

Gun Utterström och Göran Thomasson har gjort hela uppdateringsarbetet och kursboken kommer att finnas att köpa i vår butik senare i vår.

Om Disgen 2016 och DIS-Bergslagens nya kursbok

Kursboken "Disgen Grundkurs" är i första hand tänkt att användas vid en lärarledd kurs med åtta kurstillfällen om ca 3 timmar per gång. Men den fungera också bra för självstudier hemma i egen kammare. Du beställer kursboken i DIS webbshop. En praktisk finess med upplägget av kursmaterialet är att det, förutom kursboken, finns backupfiler att ladda ner, en för varje kapitel. Backupfilerna består av "lärarlösningen" av Avsnitt 0 – Avsnitt 8. Du kan läsa mer och hämta dem här.

Kursboken är inte en handledning utan riktar in sig på grunderna och hur du kommer igång. Komplett handledningen finns att läsa på vår webbplats och nås från Hjälpmenyn i Disgen eller här.

Kursbokens upplägg och innehåll

De åtta avsnitten lär från grunden ut hur man registrerar. Man arbetar med fiktiva personer i en särskild datamapp som skapas i kursen.

Orts- och källregistret får en hel del utrymme. Hur man hanterar notiser och faddrar övar man på. Åt sökning ägnas ett helt avsnitt. Det finns utökade möjligheter till sökning i det nya programmet. Att hantera utskrifter får man prova på. Det finns nu flera bra utskriftsmallar, och det är nu lättare att spara egna justeringar av mallarna. Bilder och porträtt kan man också vilja ha med i sina utskrifter.

Utöver dessa åtta avsnitt finns det en fördjupningsdel. Där hittar man andra nyttigheter, t.ex. grunderna i karthantering och dubblettsökning. Hur man sätter flaggor på en hel släktgren, i stället för att skapa en flock, kan vara praktiskt att veta. Likaså lite datateknik för att hantera lagring av säkerhetskopior på externa medier.

På en kurs kan läraren med hjälp av backupfilerna se till att alla deltagares datamappar är identiska inför varje lektion. Alla deltagare har samma uppgifter att arbeta vidare med. Dessutom kan man själv hemma öva flera gånger på avsnitt som man upplever som krångliga. Man återställer bara sin datamapp till hur den såg ut före det aktuella avsnittet och gör om övningen.

Du kan prova Disgen 2016 innan du bestämmer dig för att köpa licens eller ej. Programmet är en tidsbegränsad fullständig version som du kan använda gratis under 30 dagar och utan att vara medlem i Dis.

Tillägg och ändringar till kursbok Disgen Grundkurs

Efterhand, som Disgen 2016 används, uppstår behov av uppdateringar av programmet för rättningar och funktionella tillägg.
 
För att undvika frekventa uppdateringar av kursboken kommer under denna rubrik att anslås dokument, som beskriver ändringar av betydelse för utbildningen i Disgen. Du kan hämta dem här.