Utskrifter för Disgen

Behöver du hjälp att komma igång med utskrifter i Disgen? Det här kompendiet innehåller exempel på ett 25-tal väl beskrivna lösningar du kan använda.
Då är det här kompendiet för dig, kan också användas som kursmaterial. Kontakta din regionförening om kursutbud eller studera hemma.
Utskriftsdialog i Disgen
Nästan alla utskrifter i Disgen startar med Utskriftsdialogen.
  • Ansedel: Ansedel 
  • Antavla: Tabell, Grafisk, Livslinjer, Sidindelad, Ny sidindelad, Komprimerad, Ansedel för alla,
  • Stamtavla: Tabell, Träd, Grafisk, Livslinjer, En rad per person
  • Släktmatrikel: Träd och tabell
  • Söklista:  innehåll, Ansedlar för alla
  • Släktskapstavla: Grafisk
  • Appen: Släkten

Disgens utskriftsmöjligheter är nära nog oändliga. Bland 150 standardmallar kan du hitta din favorit. Du hittar även information om de DNA-anpassade utskrifterna. Alla mallar kan ändras så du får med den informationen du önskar. Du kan skriva ut i A4 på alla standardskrivare. Vill du ha lite större utskrifter behöver du en lämplig skrivare för det.

För de riktigt stora grafiska utskrifterna är det lämpligt att ha en PDF skrivare installerad i datorn. Det finns många som är gratis att hämta på nätet. Använd till exempel PDF995 som bland annat i A-serien klarar upp till A0 = 1189 * 841 mm. Spara filen på ett minne, USB eller motsvarande och gå till ett tryckeri nära dig som kan skriva ut den.

RTF (Rich Text Format) utskrift ger dig möjligheten att läsa in filen i exempelvis MS-Word eller annan ord- respektive layout-behandlare. Där har du alla de möjligheter som ett ordbehandlingsprogram har, med stilar och fonter, lägga till fler bilder och diagram med text runt. Det är endast din fantasi som sätter gränserna.

Det är ett 44-sidigt häfte. Utgår från Disgen 2021 (men fungerar även för Disgen 2016, 2018 och 2019. I Disgen 2016 och 2018 fungera dock inte DNA-utskrifterna). Finns att köpa i Webbshopen.

Som komplement till kompendiet har författaren också producerat en antal videofilmer till olika avsnitt av boken. Se dem på Föreningen DIS videokanal i spellistan om utskrifter.