Kartfunktionen i Disgen 2023 & 2021

Björn Johansson medlem i Föreningen DIS och DIS-Filbyter, har tagit fram studiehandledning för kartfunktionen i Disgen.

Kartfunktionen i Disgen 2023, Del 1

Denna kurs har målet att på olika sätt visa var släkten bott och hur denna flyttat runt, inklusive export av levnadsbanor till Google Earth. Exempel på DIS underlagskartor och hur dessa hanteras tas också upp.

Till kursen följer en övningsdatabas och kartmaterial.

Markera länken till filerna, vänsterklicka för att ladda ner eller högerklicka och välj "Spara länk som...." Välj Skrivbordet som lagringsplats.
 


Kartfunktionen i Disgen 2023, Del 2

Denna kurs riktar in sig på hantering och presentation av underlagskartor i olika lager, tillämpligt för både släkt- och hembygdsforskning. Grundläggande kunskaper om hanteringen av kartan motsvarande Kartfunktionen, Del 1 förutsätts.

Till kursen hör en övningsdatabas med övningskartor och ett gratis bildprogram.

Vänsterklicka på länken för att ladda ner eller högerklicka och välj "Spara länk som...". Välj Skrivbordet som lagringsplats.


Kartfunktionen i Disgen 2021, Del 1

Denna kurs har målet att på olika sätt visa var släkten bott och hur denna flyttat runt, inkl export av levnadsbanor till Google Earth. Exempel på DIS underlagskartor och hur dessa hanteras tas också upp.

Till kursen följer en övningsdatabas och kartmaterial.

Markera länken till filerna, klicka för att ladda ner eller högerklicka och välj "Spara mål som...." Välj Skrivbordet som lagringsplats.

Högerklicka på namnen, välj "Spara länk som..." och placera dem på skrivbordet.

Titta på denna exempelsida med Kalle Test där en KMZ-fil är skapad och laddad på servern. KMZ-filen hämtas genom att högerklicka på länken och sedan klicka på filen i egna datorn för att visa den i Google Earth Pro.


Kartfunktionen i Disgen 2021, Del 2

Denna kurs riktar in sig på hantering och presentation av underlagskartor i olika lager, tillämpligt för både släkt- och hembygdsforskning.

Markera länken för handledningen, klicka för att ladda ner eller högerklicka och välj "Spara mål som...".

Markera också länkarna till zipfilerna och välj "Spara mål som...". Placera zipfilerna på ditt skrivbord och extrahera sedan innehållet på plats. Ytterligare anvisningar finns i kurshandledningen.

Till kursen följer en övningsdatabas och kartmaterial.