Nyhetsbrev december 2021

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter samt med önskan om en god jul och gott nytt år från föreningen.
Nyhetsbrev från föreningen Dis december 2021

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

I detta nyhetsbrev finns det information med länkar till anmälningsformulär till tre kommande DIS-träffar under januari - februari. Passa också på att beställa nyaste utgåvan av Sveriges dödbok. Vidare är det olika tips om bland annat Filmarkivet där du kan hitta många små roliga filmsnuttar.

Vi önskar er alla en god jul och ett gott nytt år 2022!

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Diskulogen är försenad

Kommande nummer av Diskulogen är försenat på grund av envisa förkylningar. Vi hoppas att pappersupplagan (som också innehåller inbetalningskortet för medlemsavgiften 2022) kommer till er i brevlådorna mellan jul och trettondagen. På webben kommer pdf-upplagan lite tidigare som vanligt.


DIS-träff - Släktplatser 12 januari

Anna-Lena Hultman håller föredrag onsdag 12 januari kl. 18.30 via videokonferenssystemet Zoom, med tema "Släktplatser" och hur man genomför en gårdsforskning för att få en annan dimension på släktforskningen. Föredraget är som vanligt gratis.

Temat för Släktforskningens dag den 15 januari 2022 kommer att vara ”släktplatser”, det vill säga gårdar, orter och andra släktrelaterade platser.

Du kan söka upp en lokal släktforskarförening och delta i deras aktiviteter den dagen. På Rötter finns en del artiklar att läsa inför detta, gratis från äldre nummer av tidskriften Släkthistoriskt Forum och lite olika länktips.

Artiklar om släktplatser

Anmälan DIS föredrag - Släktplatser

DIS-träff - ArkivDigital - onsdag 26 januari

Niklas Hertzman, innehållsansvarig på ArkivDigital presenterar ArkivDigitals verksamhet och dess släktforskartjänster, onsdag 26 januari kl. 18.30 via Zoom.

ArkivDigital är Sveriges främsta tjänst för släktforskning. Här kan du bläddra i 90 miljoner färgbilder från kyrkböcker och annat inskannat material samt söka i Sveriges största och mest användbara personregister. Du får även tillgång till mycket annat som till exempel flygbilder från hela Sverige.

Anmälan - ArkivDigital


DIS-träff - DNA med FamilyTreeDNA - tisdag 22 feb

Vår medlem och fadder Tomas GH Johansson berättar om sina erfarenheter från sin DNA- forskning och hur han har använt FamilyTreeDNA, tisdag den 22 februari kl. 18.30 via Zoom.

Tomas har släktforskat sedan 1978. Han har hållit släktforskningskurser och kurser i paleografi, samt senast föreläsningar om den spännande DNA-tekniken i släktforskningen.

FamilyTreeDNA grundades 2000 och var pionjär inom området genetisk genealogi. De har en stor databas med över 2 miljoner tester i sin databas med en bra utbredning inom Skandinavien. Föredraget är som vanligt gratis.

DNA i släktforskningen är vår egen sida med samlat material inom området.

Anmälan - DNA med FamilyTreeDNA


Prenumerera på Släkthistoriskt Forum med mera

Som medlem i Föreningen DIS får du nu 100 kronor rabatt på prenumerationer och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår. Det finns flera olika paket, se mer nedan. I de som heter Premium får du sådant digitalt material som tidigare låg i det som hette Rötters Vänner, till exempel nationalitetsmatriklar och skannade äldre utgåvor av Släktforskarnas årsbok.

Använd denna rabattkod som gäller för DIS medlemmar: FDM522

Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till den 31/12 2022 (alltså hela nästa år).

Koden används av dig när du vill beställa eller förnya en prenumeration – när som helst under året.

Så använder du rabattkoden:

  1. Gå till Rötters prenumerationssida rotter.se/prenumerationer och välj den prenumeration du vill ha (förnya eller köp ny)
  2. Vid betalningsinformation: fyll i rabattkoden och slutför ditt köp, nu med 100 kr rabatt
  3. Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till och med den 31/12 2022

Rabatten gäller för:

  • Släkthistoriskt forum 5 nr – ett år med tidskriften i pappersformat
  • Premium Brons 1 år – 5 nr av tidskriften digitalt plus digitala extra resurser på Rötter
  • Premium Silver 1 år – 5 nr av tidskriften i pappers- och digitalformat tillsammans med digitala extra resurser på Rötter
  • Premium Guld 1 år – 5 nr av tidskriften i pappers- och digitalformat, digitala extra resurser på Rötter samt Släktforskarnas årsbok i brevlådan före midsommar

Släktforskarförbundets prenumerationer


DIS webbshop

Sveriges dödbok 8 täcker åren 1830–2020 och innehåller namn, födelse- och dödsdatum, civilstånd, dödsförsamling och adress till i stort sett alla svenskar som dog mellan dessa år, totalt mer än 15 miljoner människor. Den levereras på usb och fungerar bara på PC.

Sveriges dödbok tas fram av Släktforskarförbundet med frivilliga krafter i projektet Namn åt de döda (NÅDD) som har pågått sedan 2002.

Efterfrågan har varit stor och leveranserna små, så tyvärr har de hunnit ta slut i shopen. Vi räknar dock med att få in ny leverans i mitten - slutet på januari. Håll ögonen öppna på DIS webbshop.

Sveriges dödbok 8


Buggfix till Sveriges dödbok 8

Efter att försäljningen av Sveriges dödbok 8 börjat upptäcktes ett fel för ett tiotal kyrkobokföringsdistrikt, där födelseorten fallit bort för några tusen personer födda på 1920-talet och några decennier framåt. Detta kan du åtgärda genom att hämta och installera en rättelsefil (patch) som finns på Rötter.

Länk till buggfixen


Släktforska! – podden för nya och gamla släktforskare

En relativt ny poddcast, alltså en slags radio över internet som du kan lyssna på när du vill, är “Släktforska! – podden för nya och gamla släktforskare” skapat av Lisa Holmblad som också driver släktforskningsbloggen Hur ska jag släktforska?

I senaste programmet av poddcasten intervjuas Christer Gustavsson som får berätta om släktforskningsprogrammet Disgen.

Lyssna på Släktforska!


Fotografregistret

Har du gamla fotografier där du ser ateljén eller fotografens namn eller rent av har funnit en ana som är fotograf kan du finna information om den på Fotografregistret. Det är ett register över fotografer och ateljéer baserade i Sverige från 1840-talet till omkring 1920-talet.

Det är baserat på Fotografregister 1860-1920 version 2.0 en sammanställning gjord av Bernhard Johanson i Gävle. Det är nu gjort mer överskådligt, uppdelat i olika kategorier och sökbart, men är fortfarande under uppbyggnad.

Fotografregistret


Filmhistoria

Är du intresserad av filmhistoria och Sveriges moderna historia i så fall ska du besöka Filmarkivet.se. Där har du möjlighet att fritt se unikt rörligt bildmaterial från Kungliga bibliotekets och Svenska Filminstitutets samlingar. Det rör främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle.

Filmarkivet.se


Nytt från ArkivDigital

ArkivDigital har meddelat att de nu har passerat ännu milstolpe och har nu hela 90 miljoner avfotograferade bilder ur kyrkböcker och andra handlingar! Då de flesta bilder innehåller ett helt bokuppslag innebär det nästan 180 miljoner sidor som kan användas för släktforskning.

Fler nyheter från ArkivDigital läser du om på deras blogg.

ArkivDigital - Blogg


Disbyt blir allt bättre

Disbyt är den stora släktdatabasen nu med över 32 miljoner personposter och till alla dessa personer finns det över 61 miljoner händelser knutna och 24 000 platser. Allt det stora materialet är uppbyggt med hjälp av er medlemmars bidrag med utdrag från er släktforskning. Det är vi alla evigt tacksamma för. Olof Cronberg har nu gjort några justeringar av filerna du får tillbaka av Disbytombudet för att hjälpa dig att kontrollera ditt eget material.

Att börja söka i Disbyt när du har en lös tråd kan ofta ge en god idé om du är ute på rätt spår eller inte. Att till exempel jämföra familjerna du finner i Disbyt med de du ser i husförhörslängden och se att det stämmer gör att du känner dig säkrare på ditt fynd och kan gå vidare bakåt eller framåt.

Bidra du också till ökningen posterna i Disbyt genom att skicka in ett utdrag till ditt Disbyt-ombud. Det fungerar oavsett släktforskningsprogram. Du vet väl också att du bör skicka in minst vartannat år för att bibehålla alla funktionerna?

Gör Disbyt-utdrag från Disgen

Gör Disbyt-utdrag från andra program

Sök i Disbyt


Estlandssvenskarnas släktdatabas

Föreningen Estlandssvenskarna SOV har tagit fram släktdatabasen Våra Anor som innehåller information om cirka 50 000 estlandssvenskar från 1700-talet till nutid.

Det genealogiska datat baseras i huvudsak på källdata från det estniska och det svenska Riksarkivet, men även kompletterats från andra källor.

Materialet är sammanställt av enskilda släktforskare och består, förutom personuppgifter, bland annat av personbilder, registerkort med fotografi, foton från estniska Riksarkivets passregister 1930–1939, fotografier av gravstenar, minnesmärken, gårdar, bomärken, gravkartor, artiklar och berättelser.

Databasen Våra Anor blir tillgänglig för medlemmar i Estlandssvenskarna SOV och hembygdsföreningar knutna till det estlandssvenska kulturområdet.

Om Estlandssvenskarnas släktdatabas


Ny omgång av Släktband

Släktband är Sveriges Radios program om släktforskning. Det har sänts under några år och alla äldre avsnitt finns hos Sveriges Radios arkiv att lyssna på.

Nu kommer det en ny omgång med flera avsnitt nu i vinter. Bland annat kommer det ett avsnitt om Hildegard som var en av de största illegala abortörerna.

Lyssna på Släktband


Riksföreningarnas släktforskardag

Reservera lördagen 5 februari till en digital heldag med intressanta föredrag och frågestunder för dig som släktforskare. Vi är en handfull rikstäckande släktforskarföreningar som återigen kommer att anordna en digital släktforskardag. Det är Genealogiska Föreningen, Föreningen för Smedsläktforskning, Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige, Svenska Släktakademien, Sällskapet Vallonättlingar och Föreningen DIS.

Programmet är ännu inte klart, men det kommer innehålla föredrag kring fyra teman; Norden, Migration, Fyra stånden och Källor vid sidan av kyrkböckerna.

Anmälan kommer öppna omkring 20 januari och det kommer att vara gratis precis som tidigare. Det är helt digitalt.


Nu finns Disgen 2021.2 tillgänglig

Sedan 16 december finns en uppdatering till Disgen 2021 ute på nedladdningssidan. Det dröjer ytterligare några veckor innan den hämtas inifrån Disgen. Vill du läsa om den och ladda ner den så läs mer här i DisForum.

Information om Disgen 2021.2