Nyhetsbrev mars 2023

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 30 mars.
Nyhetsbrev mars 2023

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Föreningen genomförde sitt årsmöte för några helger sedan. Det blev ingen ändring av styrelsens sammansättning. Två motioner behandlades och årsmötet beslutade om dem enligt styrelsens förslag. Protokollet håller på att justeras och kommer snart att finnas på webben. I övrigt kommer vi här med lite släktforskningstips som vanligt.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Nya telefontider på kansliet

Från och med 11 april 2023 kommer DIS kansli ha nya telefontider. Det blir en ändring mot vad som står i senaste Diskulogen. Telefonen kommer vara öppen måndag till torsdag klockan 9 till 12, medan på eftermiddagar hålls telefonen stängd. Detta gäller en tid framöver, tills ny information kommer.

Det går givetvis även fortsättningsvis bra att nå oss via e-post på kansliadressen dis@dis.se!

Men har du ett ärende om Disgen som bäst löses av en fadder så vänder du dig dit (se nedan).

 

Läs mer om Dis kansli

Vårt stöd till dig som använder Disgen eller openRGD

Vi har ett 60-tal erfarna medlemmar som helt ideellt och av eget intresse hjälper dig med frågor rörande Disgen och andra DIS-verktyg och tjänster. Vi har också faddrar för Apple/Mac och Linux. Verktyget openRGD har också två faddrar.

Varje enskild fadder är inte expert på allt men de hjälps åt och kan tillsammans klara av de flesta problemen och frågeställningarna.När det gäller Disgen kan du få hjälp med sådant som installation och uppstart, säkerhetskopiering och återställning, konvertering från äldre Disgen-versioner, byte från andra program till Disgen med mera av våra faddrar.

 

Disgensupport från en fadder

Föreningen för Smedsläktsforskning

En av de föreningar vi samarbetar med kring Riksföreningarnas släktforskardag är Föreningen för Smedsläktsforskning. Föreningen är ett forum för alla släktforskare som har smeder i släkten. Föreningen arbetar med att samla och förmedla uppgifter om smeder. Uppgifterna samlas i Smeddatabasen som regelbundet publiceras i form av Smedskivan.

Föreningen har en egen tidning Smedforskaren som vill förmedla gamla och nya rön om våra smeder och deras arbetsplatser. På deras webb finns också en shop där material om smeder finns att köpa.

 

Föreningen för Smedsläktsforskning

Översättare till och från norska sökes

Vi har fortfarande problem med att finna en intresserad medlem som kan översätta mellan svenska och norska för Disgen i första hand. Vi söker dig som kan översätta ord och meningar som används i Disgen, dess utskrifter och andra av våra verktyg. Det handlar med andra ord inte om några långa texter. Du kan också få vara med och verifiera översättningarna när det ska testas.

Kontakta DIS kansli och anmäl ditt intresse med ett meddelande till dis@dis.se

 

E-post DIS kansli

Kika in i Dis webbshop

Vår och sommar närmar sig med stormsteg. Det är snart dags att planera kommande utflykter och då passar det bra att använda en karta i Disgen. Hitta var personerna i din släkt har bott på den historiska kartan och jämför med dagens kartor för att se var utflykten ska gå.

I Dis webbshop finner du de olika historiska kartorna från flera olika tidsepoker. Du har häradsekonomiska kartor från mitten av 1800-talet, generalstabskartor som sträcker sig in på 1900-talet samt även den äldre ekonomiska kartan som började tas fram 1934.

 

Se utbud och pris i Dis webbshop

Nordiska museet gör stor bildsamling tillgänglig

I ett nytt projekt digitaliserar Nordiska museet 100 000 fotografier från sent 1800-tal fram till 1970-talet. Nu kan du se bilder som aldrig tidigare visats från kända fotografer som KW Gullers, Sten Didrik Bellander, Gunnar Lundh, Gösta Glase, André och Irène Reisz.

Bilderna består huvudsakligen av nitrat- och acetatnegativ som aldrig tidigare har visats. Fotografierna från slutet av 1800-talet till 1970-talet är organiserade under ämnen som stad och landsbygd, arbete och fritid, kulturella sedvänjor samt modefotografi, porträtt och reklam. De utgör en ovärderlig resurs för den visuella förståelsen av det svenska samhället.

 

100 000 bildminnen

Nyheter från ArkivDigital

ArkivDigital fyller ständigt på med uppgifter i sina register och nya bilder ur källorna.

Nu senast har en uppdatering av registret för generalmönsterrullorna skett. Det är påfyllt med sökbara uppgifter från Skånska husarregementet och Skånska dragonregementet. Totalt är det 188 490 nya poster som lagts till.

De har också en ny funktion som gör det enklare att söka efter sina släktingar och förfäder i ArkivDigitals register. I stället för att göra separata sökningar i deras olika befolkningsregister kan du nu med en enda sökning få ett träffresultat som inkluderar poster från upp till nio olika register.

 

ArkivDigitals nyheter

Släktforskarhelg i Norrbotten i maj

I norrbottniska Älvsbyn anordnas en släktforskarhelg den 27-28 maj 2023. Du kan läsa om programmet på Älvsbyns Forskarförenings hemsida. DIS-Nord är en av utställarna och föreläsningsprogrammet bådar gott!

.

 

Föreläsningar Norrländska släktforskarhelgen

Släktforskarvecka i Västmanland

Den 10–15 juli kommer det i orterna Västerås, Fagersta, Sala, Lindesberg, Nora och Köping att erbjudas ett brett utbud av aktiviteter för såväl nybörjare som erfarna släktforskare.

Den anordnas av ett flertal släktforskarföreningar i landskapet. Här finns möjlighet att besöka orter med dina anor, lyssna på intressanta föredrag och möta släktforskare. I den öppna Facebook-grupp föreningarna lagt upp för veckan finns information om programmet.

 

Västmanlands släktforskarvecka

Släktforskarvecka i Skåne

De skånska släktforskarföreningarna ordnar återigen en släktforskarvecka. Den ligger första veckan i juli. Du hittar informationen om när, var och hur i på länken nedan.

 

Släktforskarvecka Skåne 2023

Vill du lära dig mer om Disgen 2023?

Under våren genomförs flera Disgen-föredrag med videokonferenssystemet Zoom. Det är ingen anmälan till träffen, vi har dock en begränsning på max 500 deltagare, så det är först till kvarn som gäller. Längre fram i vår kommer ett om DNA-funktionerna i Disgen.

Tisdag den 4 april kl. 18.30 - Torgny Larsson berättar om hur du hanterar källträdet och skapar källa med källhänvisning automatiskt.

Video från träffen om nyheter i Disgen 2023 finns nu på föreningens videokanal.

 

Nyheter i Disgen 2023 - video

Medlemmars släktträd på Internet

Vi har i några nyhetsbrev presenterat några medlemmars släktträd - här kommer ett från

Björn Lindholm med medlemsnummer 6921. Han har skapat sidan: Genealogi - Släktforskning som han har skapat med släktträd över sin frus och sina egna anor, samt många flera.

Informationen på medlemmens sida ansvarar medlemmen för och om du finner något intressant kom ihåg att det är en andrahandskälla som du själv måste verifiera om du ska använda det i din egen släktforskning.


Disbyt för oss alla

Vill du lämna in till Disbyt från din släktforskning så hittar du informationen på vår webbsida, från startsidan går du in under menyn Verktyg. Där finns information hur du gör från olika släktforskningsprogram och hur du skickar in det. Det finns flera artiklar på webben om Disbyt liksom i Diskulogen. I Diskulogen kan du läsa både om “hur du gör” - i nr 125 - och flera användarberättelser om lyckokast i forskningen tack vare kontakter genom Disbyt.

Läs om hur du lämnar in till Disbyt

Läs om Disbyt i Diskulogen

Läs om socknarna i Disbyt


Släktforskardagarna 2023

I slutet av sommaren hålls årets Släktforskardagar i Östersund. Närmare bestämt den 26-27 augusti och det är ett fint program som erbjuds från arrangörerna. Släktforskardagarna är ett årligt arrangemang som är en höjdpunkt för många släktforskare. Det är olika arrangörsföreningar varje år för att sprida mässan runt om i landet. Förra året hölls Släktforskardagarna i Skövde och nästa år kommer de att arrangeras i Malmö.

 

Läs om Släktforskardagarna 2023

Forskar du om torpare, statare eller husmän?

Om du forskar kring det som kallas obesuttna, det vill säga ofta torpare, statare, husmän och inhyseshjon, och kanske vill publicera din forskning på något sätt finns det en stiftelse du kan söka bidrag från under 2023.

Den heter Arvid Lundbäcks stiftelse och delar varje år ut stipendier till släktforskningsprojekt som bidrar till att kulturarvet vårdas, förmedlas och förs vidare till kommande generationer. I år kommer stiftelsen att se positivt på forskning om de obesuttnas liv och livscykel. Främst påverkan på metodik och källor som används i släktforskningen.

 

Läs mer om var du kan söka!