Nyhetsbrev augusti 2023

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 31 augusti.
Nyhetsbrev augusti 2023

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Dags för ett nytt nyhetsbrev med olika släktforskningstips, som till exempel Riksarkivets olika arkivguider.

Släktforskardagarna 2023 har passerat men vi har fortsatt några erbjudanden i vår webbshop som du kan läsa om längre ner. Nästa års Släktforskardagar hålls den 24-25 augusti i Malmö.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Tips om stadsgenealogier

För flera städer i Sverige finns det släktforskare eller historiker som gjort register över invånarna i staden. Ofta har då rådhusrätternas domböcker använts för att få kompletterande information till kyrkböckerna. Läs vidare om Olof Cronbergs tips på länken nedan.

Läs mer om stadsgenealogier


Kartor över Finland för Disgen

Nu är DIS utbud av nordiska kartor kompletterat genom att även topografiska kartor över Finland är tillgängliga. De finska kartorna är uppdelade i två delar: Syd och Nord. Inom respektive område finns Landskarta i 1:1 000 000, Vägkarta i 1:250 000 och Bykarta i 1:100 000.

Utöver dessa kartor finns också en historisk karta över Karelen i 1:100 000, som således täcker de landsdelar som Finland fick avträda till Sovjetunionen.

Topografiska kartor Finland för Disgen


Erbjudanden i vår webbshop

Till och med söndag den 10 september är det fortsatt bra pris på medlemskap i webbshoppen. Det är prisvärt särskilt för släktforskaren som är intresserad av att köpa Disgen.

Medlemskap 2023 + 2024 med Disgen 2023: 700 kr

(Ordinarie pris för Disgen är 750 kr och ordinarie pris för medlemskap och Disgen är 940 kr.)

Enbart medlemskap 2023 + 2024: 190 kr (ordinarie pris 190 kr per år)

Som ny medlem får man alltså resten av år 2023 och hela 2024 på köpet för totalt 190 kr. Detta innebär bland annat att nya medlemmen kommer få: 6 nr av medlemstidningen Diskulogen (två nr 2023 och fyra nr 2024), tillgång till stora släktdatabasen Disbyt med stora möjligheter att söka släktingar, tillgång till flera andra fina verktyg, gemenskap i en regionförening (det är kostnadsfritt första året för nya medlemmar) samt support av faddrar med Disgen och openRGD.

Köp medlemskap i webbshoppen


Köp eller uppgradera till Disgen 2023

Till och med söndag den 10 september är det extra förmånligt pris på uppgradering av din äldre Disgen-version. Om du har en äldre version av Disgen (alltså version 8, 2016, 2018, 2019 eller 2021) så kan du uppgradera till Disgen 2023 för endast 150 kr om du köper senast 10 september.

(Ha ditt medlemsnummer och eventuella lösenord nära till hands. Var hittar jag dessa uppgifter?)

Uppgradera till Disgen 2023

Köp Disgen ny licens

Om du är befintlig medlem men inte köpt någon Disgen överhuvudtaget tidigare kan du nu köpa Disgen 2023 ny licens för 550 kr (ordinarie pris 750 kr).

Köp ny licens Disgen 2023


Prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund

Som medlem i Föreningen DIS får du 100 kronor rabatt på prenumeration och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår. Koden PWE823 använder du när du vill beställa eller förnya en prenumeration.

Det finns tre olika paket: Premium Brons, Silver respektive Guld. Där får du digitalt material som till exempel nationalitetsmatriklar och skannade äldre utgåvor av Släktforskarnas årsbok. Paketen kostar från 199 kronor och uppåt före rabatten, du ser priserna på länken.

Koden gäller också om du enbart vill ha en prenumeration på Släkthistoriskt Forum.

Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till den 31/12 2023, om du hellre väntar. Se mer på Sveriges Släktforskarförbunds informationssida.

Läs om prenumerationspaketen


ArkivDigitals nyheter

Glöm inte bort att kolla in nyheter hos ArkivDigital. Det har bland annat varit en del uppdateringar av Generalmönsterrullorna, bland annat för Drottningens livregemente till fot. Nyheterna aviseras i deras blogg samt deras sociala medier, där får du reda på när ArkivDigital gör sina uppdateringar.

ArkivDigitals blogg


Disbyt - har du alla funktioner?

Tycker du att du förlorat funktioner i Disbyt? Kan du till exempel inte längre göra jämförelsen mellan olika familjer som du sökt fram eller ser du inte antavlan och ättlingslistan för en aktuell person? Det beror i så fall på att du har tappat en behörighetsnivå i systemet.

Beroende på hur många personer du har i ditt utdrag och när du senast skickade in det så erhåller respektive tappar du behörigheter i Disbyt. Det är lätt åtgärdat genom att skapa ett nytt utdrag från ditt släktprogram (inte bara Disgen) och skicka in det till närmaste Disbytombud.

Och för att använda det nya verktyget DisbytMatch som vår medlem Lars Åke Sellberg tagit fram behövs ett utdrag från 2020 eller senare, för att få med de nödvändiga D- och E-filerna.

Läs mer om Disbyt


Har du sett Rötters Porträttfynd?

På Släktforskarförbundets webbportal, Nättidningen Rötter, finns under menyvalet Faktabanken en rad olika databaser. Några är fritt tillgängliga, andra ligger i Premiumpaketen vi nämner ovan. En av de fria databaserna som du kan söka i är Porträttfynd. Här finns över 250 000 porträtt, sökbara till exempel på fotografens namn. Du kan också bidra med både identifikation och fotografier av visitkorts- och kabinettstypen med eller utan kunskap om vem fotografiet föreställer.

Botanisera i Porträttfynd


Riksarkivets arkivguider

Riksarkivet ger ut en mängd olika publikationer, böcker och arkivguider etcetera. I Riksarkivets webbutik hittar du både sådana som finns att köpa och sådana som finns att ladda ner gratis som pdf-filer. En del av publikationerna i webbutiken har tagits fram av Landsarkivet i Uppsala, som det tidigare hette. Bland skrifterna finns korta introduktioner till källmaterial av olika slag, domkapitel och bruksarkiv till exempel. Även om exemplen kan vara från ett visst område så kan du ju enkelt lära dig mer om vad som kan finnas även för det område du forskar i.

Klicka på de olika knapparna i webbutiken som du hittar på länken - det finns fler skrifter bakom knapparna.

Besök Riksarkivets webbutik