Nyhetsbrev december 2023

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 20 december.
Brevbäraren kommer med nyhetsbrev december 2023.

God jul från Föreningen DIS!

Hej!

Dags för årets sista nyhetsbrev med lite släktforskningstips inför jul- och nyårshelgen. Våra medlemmar har nyligen fått Diskulogen, som papperstidning eller via mejlad länk om man valt pdf. Nu tipsar vi om radio- och tvprogram, aktiviteter i januari-februari och om en del annat.

Kansliet kommer att ha stängt över jul och nyår, från den 22 december till och med den 1 januari samt trettondagsafton 5 januari. Eventuella beställningar i webbshoppen som kommer in då levereras efter helgerna.

Föreningens styrelse, kansliet och funktionärer önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Ny säsong för radioprogrammet Släktband

Släktband började sändas 2004 och hade fram till våren 2023 sänts i 200 program med och av Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström. Programmet har haft som fokus att öppna olika arkiv och presentera sätt att hitta mer uppgifter om släktingarna och deras liv.

I december 2023 startade Släktband en ny säsong med ny programledare, Freja Lantto Heldebro.

Släktband sänds klockan 10.35 på måndagar och finns även tillgängligt på appen Sveriges Radio Play, när och var du vill. Du kan ju även lyssna via internet i din webbläsare på datorn.

Läs mer om programmet och lyssna på både nya och gamla avsnitt hos Sveriges Radio.

Släktband


Släktforskningens dag lördag 20 januari 2024

Släktforskningens dag inträffar den tredje lördagen i januari varje år. Då håller många av Sveriges Släktforskarförbunds medlemsföreningar öppna hus och arrangerar aktiviteter. Se efter i Rötters kalendarium om det finns aktiviteter i din närhet.

Rötters kalendarium


Nyhet - Skifteskartor för Disgen

Föreningen DIS erbjuder nu anpassning till Disgen av en storskalig historisk karta som visar fastighetsrättsliga förändringar såsom laga skifte, storskifte, enskifte, hemmansklyvning eller ägostyckning, detsamma gäller för äldre stadskartor.

Köp möjligheten att göra en beställning av din önskade historiska karta via DIS webbshop.

Det går till och med att beställa en anpassning till Disgen av en storskalig karta som du själv hittat någonstans.

Läs mer om skifteskartor för Disgen


Disbyt blir allt bättre - nu 25 år på internet!

Disbyt är den stora släktdatabasen, med familjekopplingar, nu med över 31 miljoner personposter och till alla dessa personer finns det över 62 miljoner händelser knutna och 26000 platser. Allt det stora materialet är uppbyggt med hjälp av er medlemmars bidrag med utdrag från er släktforskning. Det är vi alla tacksamma för.

Att börja söka i Disbyt när du har en lös tråd kan ofta ge en god idé om du är ute på rätt spår eller inte. Att till exempel jämföra familjerna du finner i Disbyt med de du ser i husförhörslängden och se att det stämmer gör att du känner dig säkrare på ditt fynd och kan gå vidare bakåt eller framåt.

Bidra du också till ökningen av posterna i Disbyt genom att skicka in ett utdrag till ditt Disbyt-ombud. Det fungerar oavsett släktforskningsprogram. Du vet väl också att du bör skicka in minst vartannat år för att bibehålla alla funktionerna, som att följa familjerna i flera generationer (mer eller mindre fullständiga familjer ska tilläggas, det beror ju på uppgiftslämnaren).

Gör Disbyt-utdrag från Disgen

Gör Disbyt-utdrag från andra program

Sök i Disbyt


Riksföreningarnas digitala släktforskardag

Lördagen den 10 februari 2024 får du boka in för att lyssna på föredrag från de rikstäckande släktforskarföreningarna. Tema för dagen är “Fastigheter, kartor och byggmiljö”.

Dagen kommer innehålla flera föredrag från respektive förening. Det är ett samarrangemang mellan Sällskapet Vallonättlingar, Genealogiska föreningen, Svenska Släktakademien, Judiska släktforskarföreningen i Sverige, Föreningen för smedsläktforskning samt förstås Föreningen DIS.

Det detaljerade programmet kommer att presenteras i slutet på januari.


Lövsta bruksarkiv

Goda nyheter för dig som är vallon- och smedsforskare: Nu finns hela det stora bruksarkivet efter familjen De Geers Lövstabruk samlat på Riksarkivet i Uppsala. Bruksarkiven som tidigare förvarats i Lövstabruk kommer bland annat från järnbruken i Lövsta, Gimo, Tobo, Vällnora och Rånäs.

Arkivet från Lövstabruk


Nyheter i DIS webbshop

Ny bok - Släktforska i Göteborg

Att följa dessa anfäder och anmödrar som levt i Göteborg är lite annorlunda om man jämför med hur det ser ut för övriga Sverige. Det här är en bra handbok för dig som vill ha hjälp på traven.

Släktforska i Göteborg

Ny bok - Emigrantforska på nätet

Det här är en uppdatering av handboken med samma namn som kom ut 2017. Den har varit slut från förlaget, och när en ny upplaga skulle tas fram uppdaterades den förstås.

Emigrantforska på nätet

Dessutom har vi Sveriges dödbok nr 9 (1815-2022) och Sveriges befolkning 2000 till försäljning, liksom handböcker och andra databaser. Det vill säga det mesta en släktforskare behöver!

Sveriges dödbok 9


Artificiell intelligens i släktforskningen?

Ett nytt teknikområde som växt de senaste åren inom informationsteknologin är artificiell intelligens (AI). Det är ett vitt och svårbegripligt begrepp som kan tillämpas på många olika sätt. Kanske att det är något som kan användas inom släktforskningen på ett eller annat vis. På YouTube finns det en föreläsning av Niklas Hertzman för ArkivDigital som visar på hur framförallt verktyget ChatGPT skulle kunna ge dig ett nytt verktyg i din släktforskning.

ChatGPT som släktforskningsassistent

Är du intresserad av att delta i en studiegrupp inom föreningen för att lära oss mera om hur ChatGPT och liknande verktyg eventuellt skulle kunna användas inom föreningens verksamhet och som forskningsassistent inom släktforskningen? Meddela DIS kansli om du är intresserad.


Har du missat något nyhetsbrev?

På vår webb har vi inte bara äldre nummer av Diskulogen tillgängliga, utan även våra nyhetsbrev som vi regelbundet skickar ut som e-post. Titta gärna igenom dem och se om det finns något släktforskningstips att inspireras av.

Nyhetsbrev från 2023

Nyhetsbrev från 2022


Såg du Historien om Sverige på tv?

I höst har serien Historien om Sverige gått på Sveriges Television. Den finns förstås att se på SVTPlay, och du kan se den oavsett var du befinner dig i världen.

Det har skrivits en del om serien, både ris och ros, arkeologer och historiker har skrivit om vad de saknar och vad som inte tas upp. Det har också skrivits i skånska tidningar om att det är ett internationellt koncept som använts. Så du kan se Danmarks historia upplagd på samma sätt (men utan svensk text).

På SVTPlay finns även andra serier med historisk vinkel. Det är fritt fram att botanisera, det finns om musik, litteratur och vikingar etc.

SVTPlay om svensk historia

Vill du lära dig om Danmark eller Norge hittar du motsvarande serier här.

DR Danmarks historia

NRK Norsk historie

Och till 600-årsjubileet av Kalmarunionen togs denna serie fram, det vill säga 1997. Men eftersom Kalmarunionen på sitt sätt varade fram till 1523 och valet av Gustav till kung av Sverige, kan man ju säga att det i år är 500 år sedan unionen upphörde (nu citeras visserligen enbart Wikipedia) .Vi har ju i Sverige i år hört och läst mycket om Gustav Vasas tillträde.

Nordens historia