Installationsanvisning

Lite tips inför installationen av Disgen.
Hämta Disgen 2018 från webben

Exemplet nedan bygger på Disgen 2018 men är tillämpbart även för nyare versioner även om detaljer i bilder skiljer sig åt för olika versioner.


Programmet installeras via en fil som laddas ned från DIS hemsida. Du hittar knappen under Verktyg > Disgen.

Klicka på knappen Ladda ner Disgen. Se bilden ovan.

Fortsättningen kan se lite olika ut beroende på vilken version av Windows du använder. Men i princip är tillvägagångssättet detsamma.


Vi har valt att göra installationen så enkel som möjligt för den vanliga användaren så  programmet ersätter din ev tidigare version av Disgen 2016 eller 2018. Dina data finns kvar och kan användas med den installerade versionen. Den extra försiktiga personen ser till att ha aktuella säkerhetskopior av sina datamappar i Disgen före installation.

Om du använder dubbla skärmar med olika förstoring få du se en informationsruta när Disgen startas i slutet av installationen. Klicka i så fall på Mer information.


Den nedladdade filen disgen_install_version återfinns i mappen hämtade filer (Downloaded files). Dubbelklicka på filen.

install-anvisning-3200.JPG

Säkerhetsinställningar i din PC kan ge dig en varning. Välj Ja.

install-anvisning-1210.jpg

Installation av Disgen 2018

Följande beskrivning gäller från första uppdateringen av Disgen 2018 dvs från version 2018.1.

Stegen ser lika ut oberoende av om du har Disgen sedan tidigare eller ej. 

Nu visas första steget i installationsguiden, klicka på Nästa.

Valet "Avancerade installationsval" är endast för våra funktionärer som behöver ha flera versioner installerade samtidigt för att kunna hjälpa våra medlemmar. Vi beskriver inte de valen här för att undvika förvirring. 

install-anvisning-3300.JPG

Licensavtal visas, läs och välj Jag godkänner. Du kan också läsa texten i programmet från menyvalet Hjälp > Om Disgen under fliken Villkor.

install-anvisning-3400.JPG

Acceptera föreslagen målkatalog genom att klicka på Installera. För att välja en annan katalog bör du vara förtrogen med ev konsekvenser.

install-anvisning-3500.JPG
Exempel från Windows 10

Installationen är klar och du kan avsluta guiden genom att klicka på Slutför.

install-anvisning-3600.JPG


Vid en normal installation av Disgen 2019 så kommer Disgen 2016 och/eller 2018 att avinstalliseras. När du sedan startar Disgen 2019 så kommer listan med datamappar att återanvändas från Disgen-versionen du använde innan. I vissa fall kommer du själv att få ta ställning till vilken lista du ska välja. När du väljer en datmapp som använts i  en tidigare version så kan du få en fråga om du vill uppdatera datamappen till aktuell version.


Programmet har startats och startfönstret visas. Läs informationsrutan och klicka OK.

install-anvisning-3800.JPG
Exempel från en nyinstallation.
install-anvisning-3100.JPG

Förslagsvis passar du som är medlem på att betala licensen för Disgen. Enklast gör du det genom att gå till Hjälp-menyn och välja ”Köp Disgen…”. När du fått licensen på mejl kopierar du den och klistrar in den i Disgen. Det gör du genom att återigen gå till Hjälp-menyn och väljer nu ”Aktivera licens”. Läs mer här. Om du inte är medlem än går du lämpligen till vår webbshop och blir medlem och köper Disgen samtidigt.

install-anvisning-3950.JPG

Så länge du inte köper licens så kommer en info-ruta liknande nedanstående att visas.

install-anvisning-3900.JPG

Om du uppdaterar ditt Disgen så kommer fönstret när programmet startas att ha ett utseende liknande nedanstående bilder.

Först kan du få en uppmaning att uppdatera den senast använda datamappen för  att kunna användas i aktuell Disgen-version. Välj "Ja, uppdatera datamappen". Varje gång du vill öppna en datamapp med äldre ursprung än din aktuella Disgen-version får du möjlighet att uppdatera den också.

install-anvisning-3850.JPG

Därefter visas startfönstret.

install-anvisning-3700.JPG

 

Relaterat innehåll