Skicka stora filer

Har du behov av att skicka stora filer, till exempel till DIS Arkiv. Det finns lite olika lösningar på problemet. Här beskriver jag hur du kan använda överföringstjänsten Sprend.
E-mail kuvert

Ibland finns det behov av att skicka en stor fil via E-Posten men det går inte. De flesta E-Post tjänster har någon maxgräns för hur stora filer du får skicka. Även om du kan skicka så kan mottagaren ha problem med att ta emot filen.
Det handlar oftast om när filstorleken börjar överskrida mellan 10 - 20 MB (Megabyte). Vanligtvis blir det stora filer när du hanterar foton, videofilmer och annan multimedia, men även dokument kan naturligtvis bli stora. I vårt fall inom DIS är det till exempel om du ska skicka en hel släktforskning till DIS Arkiv som det kan bli stora mängder med data. 

Det finns olika alternativa lösningar på problemet. Du kan använda någon fildelningstjänst i molnet, till exempel, Dropbox eller Microsoft Onedrive. Du kan läsa lite om det i artikeln Dela stora filer med fildelningstjänster. Ett annat användbart alternativ är överföringstjänster som finns på Internet. En som vi använder i olika sammnhang inom DIS är tjänsten Sprend. Det är en svensk webbtjänst som tar hand om filöverföring utan kostnad. Filen laddas tillfälligt upp på Sprends servrar och sedan kan mottagaren hämta den därifrån. Det är gratis om din fil är max 2 GB (Gigabyte) och du inte överför fler än 10 stycken filer på en månad.

Använda Sprend

Sprend är lättanvänt, det finns instruktioner på dess sida, här kommer också en instruktion.

  1. Förbered din fil, eventuellt skapa en ZIP-fil i vilken du kan ha flera filer, så du vet var du har den på datorn.
  2. Gå till Sprend överföringstjänst.
  3. Startsidan ser ut så här.
    Sprend.png
  4. Klicka på knappen “Välj fil” och leta reda på din fil som du vill överföra. Tänk på att den inte får vara större än 2 GB.
  5. I rutan “Till” skriver du in mottagarens E-post adress och i rutan “Meddelande” skriver du ett litet meddelande till mottagaren om vad det är för något du skickar.
  6. Klicka på knappen “Sprenda filen”. 
  7. Filen läggs upp på Sprends server någonstans i molnet och mottagaren får ett mail med en länk som denne kan klicka på för att ladda ned filen till sig.
  8. Filen lagras hos Sprend i en vecka och mottagaren kan hämta filen när som helst under den tiden.

Med betalversionen av Sprend går det också att kryptera filen och skicka ännu större filer. Läs mer om betalversionen på deras sidor.

Andra alternativa tjänster

Det finns ett flertal liknande tjänster som också kan användas. En del kostar pengar andra är gratis. En del kan du skicka ännu större filer i. En del lagrar dina filer kortare tid andra kan lagra filen längre tid. Du måste själv undersöka utbudet och vad de har att erbjuda. Sen får du välja utifrån dina behov.

 

Relaterat innehåll