Nyhetsbrev april 2018

Nyhetsbrev april 2018

Nyhetsbrev från Föreningen DIS

Hej!

Med ett par av vårens stora händelser bakom oss, som vårdagjämning, påsk och övergång till sommartid, så återstår bara ankomsten av Disgen 2018. Och det tror vi blir rätt snart!


Disgen 2018 snart ute

Vi håller på med de absolut sista förberedelserna för att släppa Disgen 2018. Det kommer att synas spår av det på webben eftersom vi lägger ut färdigställda guider i handledningen efterhand som de blir klara. Det ger er dessutom möjlighet att stilla nyfikenheten på vad som kommer. Håll ögonen öppna efter Disgen 2018 på vår webb under slutet av april.

Disgen 2018!

Sveriges historiska befolkning 1750-1900

Vi bedömer att vi har 73% av Sveriges historiska befolkning under perioden 1750-1900 i Disbyt-databasen. Tack vare bidrag från tidigare och nuvarande medlemmar finns en stor databas att söka i för att få kontakt med andra forskare.

Men det finns plats för fler. Om du själv bidrar får du större glädje av Disbyt. Om du inte uppdaterat ditt bidrag på länge så är det dags. Det är ingen nackdel om du inte är "klar" med din forskning. För din egen del är det snarare en fördel för att få tips om hur du kommer vidare.

Att skicka in bidrag

Släktforskarförbundet söker fler frivilliga

Är du intresserad av att bli moderator?

Anbytarforum är ett populärt forum för den som är intresserad av släktforskning och närliggande ämnen.

Diskussionerna pågår dygnet runt, årets alla dagar, vilket kräver en stor arbetsinsats för övervakning. Därför behöver Anbytarforum nu fler aktiva moderatorer. Varje huvudrubrik, och ibland även underrubriker, behöver en egen värd, en så kallad moderator.

Läs mer!

Topografiska kartor i shoppen

Vi har samlat en svit av topografiska kartor från 1989 - 2004, anpassade för Disgen, på ett usb-minne. Kartvolymerna är Sverigekartan (skala 1:1 milj), Röda Översiktskartan (1:250 000), Blå Vägkartan (1:100 000) och Gröna Terrängkartan (1:50 000).

Inom kort kan du också köpa ekonomiska kartor för Göteborgs och Bohus län 1932-39 (anpassade för Disgen). Håll koll i shoppen! De är speciellt intressanta eftersom flygfotografering användes för första gången i kartsammanhang.

Till Dis webbshop!

Bota din skrivklåda!

Både vår tidning Diskulogen och vår webb behöver fler artiklar. Artiklar som är korta eller långa, vardagliga eller unika, om släkt eller hembygd. Vår erfarenhet är att ovana skribenter bland våra medlemmar har skrivit riktigt bra och intressanta artiklar när vi väl övertygat dem om att låta det bli av. Du kan bara du vågar.

Skriv och mejla!

Dispos - din genväg till husförhörslängderna

Visste du att i Dispos finns ortsregister till husförhörslängderna för 85 % av Sveriges församlingar? Uppgifterna registrerades i GidX-projektet som var ett samarbetsprojekt mellan Dis och dåvarande Genline. En sökning i Dispos leder dig vidare till husförhörslängderna oavsett om du använder Ancestry, ArkivDigital eller Riksarkivet (Svar).

Läs mer!

Lär dig mer om ortnamn

SOFI, som står för Institutet för språk och folkminnen, kom 2016 ut med andra utgåvan av "Svenskt ortnamnslexikon". Är du nyfiken på vad olika ortnamn betyder så är boken köpvärd. Första utgåvan från 2003 finns också för gratis nedladdning (pdf) på hemsidan.

Ortnamnslexikon

Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).