Nyhetsbrev november 2018

Nyhetsbrev november 2018

Nya och gamla databaser - tips och inspiration från Föreningen Dis

Hej!

Vi har fått möjlighet att ta upp förhandsbeställningar på den nya "dödskivan" som snart släpps från Släktforskarförbundet.

På hösten/vintern brukar de flesta säga att vi hinner mer med släktforskning. Kanske för att vi är mer inomhus vid datorn. Men för att slita blicken från kyrkböckerna så tipsar vi i slutet av nyhetsbrevet om släktforskningsföredrag du kan se hemma.

Vi gör din släktforskning enklare.


Du har fortfarande chans att vinna en handbok!

Nu är det dags! Om du aldrig har skickat in bidrag till Disbyt har du chans att vinna en bok.

Du som skickar in ditt allra första bidrag till Disbyt under november månad 2018 deltar i en utlottning av en valfri bok ur Släktforskarförbundets handboksserie. Använd knappen nedan för att läsa hur du gör för att skicka in ett bidrag för att delta i utlottningen. Du vet väl att du kan skicka in oavsett vilket släktforskningsprogram du använder - du gör bara en så kallad gedcom-fil från ditt program.

Passa på att få hjälp från Disbyt innan du blir klar med din släktforskning!

Gör ett Disbyt-bidrag

Försäkra dig om nya Sveriges dödbok 7

Sveriges dödbok, Sveriges Släktforskarförbunds kanske mest framgångsrika projekt genom tiderna, har hittills utkommit i sju upplagor. På grund av en stor efterfrågan gav man för ett år sedan ut en förhandsversion innehållande ungefär två tredjedelar av det totala materialet för perioden 1860-1900. Nu i november kommer den slutliga, fullständiga versionen av Sveriges dödbok 7 med kompletta uppgifter för perioden 1860 till 2016 med gratis komplettering för 2017 när de uppgifterna blivit tillgängliga från Försäkringskassan till Släktforskarförbundet.

Sveriges dödbok är en sökbar databas som ges ut på USB-minne och DVD-skiva. Den sjunde och senaste versionen innehåller alla som avlidit i Sverige från 1860-2016, med uppgifter ur myndighetsdatabaser och genom projektet "Namn åt de döda". Passa på och förhandsbeställ från Dis webbshop så levererar vi så snart den kommit in i till kansliet i slutet av november 2018.

Sveriges dödbok är ett oumbärligt redskap för släktforskaren!

Förhandsbeställ!

Uppgradera till Disgen 2018

Gör som tusentals medlemmar gjort de senaste månaderna! Skaffa Disgen 2018 med till exempel den nya släktöversikten! Tänk på att våra faddrar alltid finns till din hjälp när du bäst behöver dem.

Uppgradera till Disgen 2018!

Gör samefynd på Rötter

Att forska om samesläkter kan vara en utmaning, bland annat på grund av deras rörlighet genom historien. Men på Rötter kan du med samiska rötter få hjälp. I databasen Samefynd i faktabanken finns uppgifter om samer som påträffats i källorna.

Särskilt i norra Sverige träffar släktforskare ibland på samer i gamla kyrkböcker och andra handlingar och många hjälper andra forskare genom att notera dem i Samefynd, som just nu innehåller uppgifter om 1400 personer.

Gå till Samefynd!

Fördjupa dig i tolkning av gamla handskrifter

"Tolka rätt! Fördjupning" är en komplettering till handledningen av gamla handskrifter - "Tolka rätt!" av Torbjörn Wahlström och Thorulf Imselius. Båda böckerna säljs av Dis-Filbyter.

Den nya boken innehåller flera svårtolkade bokstäver, siffror och ordningstal (såväl romerska som arabiska), cirka 90 latinska ord samt 23 svårare eller speciella texter. Till alla texter finns källreferenser till såväl ArkivDigital som till Riksarkivet/Digitala forskarsalen (när det finns).

DIS-Filbyters butik

Att hitta begravda på nätet

Här är en artikel där du kan läsa om var du kan hitta uppgifter om avlidna för att komplettera din forskning, både gravregister och dödsannonser. Det finns även andra intressanta länkar i artikeln.

Läs artikeln!

Har vi rätt adress till dig?

Passa på att titta vilka medlemsuppgifter vi har fått av dig. Är något fel eller saknas kan du rätta till det direkt. Försäkra dig om att Diskulogen och annan information når dig.

Kanske har du flyttat? Kanske har kopparnätet avvecklats och du bytt e-postadress?

Kolla och ändra adress!

Vill du se föredrag hemma?

Vid Släktforskardagarna 2015 (Nyköping) och 2016 (Umeå) filmade Utbildningsradion ganska många av föredragen. Tyvärr gjorde man inte det 2017 och 2018.

Men googla och du kan finna enstaka filmer, t.ex

Tidigare år sänds ibland på Kunskapskanalen och de finns faktiskt tillgängliga att se via webben, på dator eller platta, på UR Skola och ger inspiration med ny kunskap.

Länk till filmer från

Släktforskardagarna 2015

Länk till filmer från

Släktforskardagarna 2016

Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).