Hitta dina begravda på nätet

Långa rader med gravstenar

Sveriges Släktforskarförbund har i slutet av november 2017 släppt en ny databas "Sveriges dödbok nr 7 (förhandsversion)". Den är  alltså den sjunde versionen i ordningen. Släktforskarförbundet kallar den förhandsversion och den omfattar det som är excerperat och klart för perioden 1860-2016, ca 11,3 miljoner poster. I ljuset av det så skriver vi om olika nätresurser för att hitta uppgifter om våra begravda på kyrkogårdar i Sverige. Där kan du hitta eller verifiera dödsuppgifter.

Begravda i Sverige 2, som är den senaste versionen av Begravda i Sverige (utgiven 2012). Den är framtagen i ett samarbetsprojekt mellan Sveriges kyrkogårdsförvaltningar och Sveriges Släktforskarförbund. Vi har några få exemplar i lager av skivan som innehåller sammanlagt drygt 6,4 miljoner begravda från cirka 3000 kyrkogårdar, eller 95% av alla digitalt registrerade i Sverige.

Flera sajter finns att välja bland

De olika leverantörerna av IT-system har egna webbplatser till sina kunder. Så du kan bli tvungen att söka på flera platser för att hitta det du söker. 

De mindre landsbygdsförvaltningarna använder ofta gravar.se. De har enligt egen uppgift (dec 2017) närmare 1,8 miljoner gravsatta på drygt 1900 kyrkogårdar i sina register.

De större kyrkogårdsförvaltningarna och städer använder ofta svenskagravar.se. De säger sig representera 47 kyrkogårdsförvaltningar (dec 2017) med  omkring omkring 2.3 millioner gravsatta på över 350 kyrkogårdar. Här finns bl.a. Stockholm kyrkogårdsförvaltnings gravar.

Leverantören som använder finngraven.se säger sig vara den ledande leverantören av kyrkogårdssystem. De har enligt egen uppgift (dec 2017) närmare 500 av landets 850 kyrkogårdsförvaltningar som kunder. 

I de flesta fall får du också fram en gravkarta så att du kan hitta gravplatsen.

Släktforskarförbundets databas med gravstenar från gravstensinventering är också en naturlig plats att söka i. Den är ett komplement till skivan Begravda i Sverige. Databasen har enligt egen uppgift (dec 2017) över 330.00 gravstenar med drygt 726.000 personer.

Dödsannonser kan också finnas på internet

Begravningsbyrån Fonus har minnessidor där du bl.a. kan finna dödsannonser.

På familjesidan.se visas genom Sveriges Begravningsbyråers Förbunds försorg också dödsannonser.

Svenska kyrkans begravningsplatser och kyrkor

Om du vill lära mer om kyrkans begravningsplatser förr och nu så finns en skrift som bl.a. behandlar medeltidens kyrkogårdar, olika gravrum och begravningsplatsers sociala indelning.

Du kan också gå in på Svenska kyrkans webbplats för att söka på ett församlingsnamn för att få information om kyrkan eller kyrkogården. Eftersom pastoraten är ansvariga så varierar innehållet.

Amerikanska sajter

Det finns två amerikanska sajter med liknande information som helt bygger på att volontärer bidrar med foton och texter, Find A Grave och Billiongraves. Du kan hitta många svenska emigranter i andra delar av världen.