Hur långt sträcker sig minnet av personen på ett kort?

Ett talande exempel på hur fel det kan bli.
Bild på tre kvinnor tagna mellan 1874 och 1900
Mor Ingrid - Mormor eller moster? - Moster Katarina

Bilden nedan finns i min mormor Idas album. Mormor var född 1887 och dog 1978 91 år gammal. Visst är det ett helt makalöst vacker bild. Ett vackert ansikte med mycket karaktär omgärdat av en klut som verkar ny av tjockt varmt kläde. En vacker schal med långa fransar och ett livligt mönster. Kappan verkar också ny med fin skoning kring uppslagen på ärmarna. Och det finaste av allt är förklädet med en härlig lyster och en silkig skoning längst ner. Fotografen har verkligen lyckats att förmedla att den kvinnan har det bra ställt.

1_AnnaIsraelsdotter_300fg_350Pix.jpg

Varje gång jag frågade vem det var fick jag samma svar. Mormor. Tänk en bild av min mormors mormor. Som 10-åring på 60-talet tyckte jag det var helt fantastiskt. Många år efter min mormors död skickade jag bilden som en jämförelse för att tidsbestämma andra bilder. Då började tvivlen växa. Mormors mormor dog 1873 69 år gammal och kortet kan omöjligt varit taget så tidigt. Tofsarna på stolen indikerar att bilden är tagen på 1880-talet då tofsar kom på modet hos fotograferna.  Möjligen kan det varit mormors farmor för hon dog 1888 83 år gammal. Själv hade mormor Ida aldrig träffat någon av dem. För att vara runt 80 år så känns kvinnan på kortet yngre.

En ny upptäckt gjordes några år senare, Kvinnan har ingen vigselring på vänster ringfinger. Både Idas farmor och mormor hade sina män i livet när de dog. Så det kan inte vara någon av dem. Men det måste vara en nära släkting. Kortets placering i albumet tyder också på det, för det är bara nära släktingar som finns på samma uppslag.

Det finns en teoretisk kandidat och det är Idas moster Katarina. Hon levde 1829-1922. Hon blev änka redan 1875. Hon bodde i huset på andra sidan Idas staket. Det är därför kandidaten är teoretisk för man tycker ju att mormor som bodde så nära henne borde ha kommit ihåg henne. Men minnet sviker för identifieringen gjordes på 1970-talet och då var mormor över 80 år och Katarina hade varit död i närmre 50,

Det finns en bild till av Katarina tagen före 1875 där också hennes man finns med. Om den är tagen 1874 så var det när de varit gifta 20 år – inte för jag vet om man uppmärksammade det med en bild men åldern på kortet tyder på tidigt 1870-tal. 1874 var Katarina 45 år. 1889 var hon 60 år. I montaget ovan finns hon längst till höger. Längst till vänster finns Idas mor Ingrid som var syster med Katarina. När bilderna läggs bredvid varandra så kan man förstå att Ida kallade kvinnan i mitten för sin mormor. Hon är ju väldigt lik Idas mor Ingrid.

Gåtan med vem som finns på kortet blir nog aldrig löst men sannolikheten är stor att det är mormor Idas moster Katarina som är avbildad på kortet i mitten.

Summa summarum.

Inte ens namningen av bilder kan man vara säker på. Även här måste man ha ett kritiskt öga. Personens ålder när bilden togs och åldern på den som namnade kan vara ledtrådar till hur säker uppgiften är. Andra bilder av samma person kan också hjälpa till. Fotografen var skicklig på att förmedla en historia om personen i sin bild. Det blev mer och mer utpräglat allteftersom fotokonsten utvecklades. I fotots barndom var kortet och kopian fortfarande ganska dyr så man valde vilka man skulle ge ett kort till. Kortets placering i albumet kan också vara en ledtråd.

Anbytarforum > Gamla bilder > Bildgåtan > Övrigt diskuteras det ofta när en bild är tagen. Där finns bra tips på hur man kan tänka. Det är en länk till gamla forumet. Finns många fler möjligheter i nya här.