Nyhetsbrev februari 2019

Nyhetsbrev februari 2019
Nyhetsbrev februari 2019

Inspiration och nya tips från Föreningen Dis

Hej!

Det är länge sedan man kunde se Tipsextra på tv, men här kommer istället lite extra släktforskningstips från när och fjärran.

Vi gör din släktforskning enklare.

A note to our English-speaking members: from now on we will send our regular newsletter to all members regardless of your country. The newsletter is in Swedish only, at least for the time being. Google Translate can probably make at least parts of it understandable. If you prefer not to receive the newsletter in the future, please send an email to our office at dis@dis.se.


Endast tre dagar kvar att vinna en handbok!

Du som skickar in ditt allra första bidrag till Disbyt nu under februari månad 2019 kan (förutom att hitta nya forskarvänner) vinna en handbok. Som nämndes i förra nyhetsbrevet deltar du då i en utlottning av en valfri bok ur Släktforskarförbundets handboksserie. Använd knappen nedan för att läsa hur du gör för att skicka in ett bidrag för att delta i utlottningen. Du som förnyar ditt Disbyt-utdrag vinner enbart nya släktingar den här gången.

Gör ett Disbyt-bidrag

Facebook-grupper för emigrantforskare

Facebook kan vara ett bra hjälpmedel när man släktforskar. Det finns t.ex. nästan 500 olika grupper som handlar om Australien.

Amerikanskan Kathrine R. Willson har gjort ett enormt arbete och samlat över 13.000 Facebook-grupper på sin webbsida. Även om den har en amerikansk prägel så innehåller sammanställningen länder från Afghanistan till Zimbabwe och andra teman som t.ex. adoption och "släktföreningar". Ta en titt!

Läs här!

Ett nytt sätt att navigera i ArkivDigital

Nu har ArkivDigital lanserat den nya funktionen Församlingskartan. Med hjälp av en karta kan du nu enkelt hitta en församling och sedan från kartan komma vidare till kyrkböckerna.

Läs här!

Medlemssupport på hemsidan

Nu har vi samlat supporten till våra medlemmar under en egen rubrik på vår webbplats. Inte helt oväntat är rubriken Support. Här kan du exempelvis hitta kontaktuppgifter till Disgen-faddrar, kontrollera och ändra dina medlemsuppgifter, och annan hjälp till självhjälp.

Titta in!

Kolla förnamnen!

Hur stavas egentligen ett visst förnamn? Vilka förnamn är egentligen samma - hur är det med Jon och Jonas? Vad har namnen för ursprung?

Frågorna besvaras ofta i Släktforskarförbundets namndatabas som är en snabb referens till våra förnamn genom tiderna. Namndatabasen är sammanställd av Håkan Skogsjö (om vilkens förnamn databasen lakoniskt säger "Håkan nordiskt").

Du kan också studera Statistiska centralbyråns förnamnsstatistik för nyfödda och befolkningen i stort. Intressant läsning.

Komplettera gärna med en sökning i DIS egen databas Discount (som du hittar här - logga in med samma uppgifter som du använder i Disbyt!) för att få en känsla för hur vanligt namnet varit i olika tider och landsändar.

Namnlistan!

Köp Disgen 2018

Disgen är enkelt att använda för nybörjaren. Disgen innehåller också åtskilliga finesser som du har användning av om du är en erfaren släktforskare. Det mest unika med Disgen är att du enkelt kan arbeta med flera familjer eller släktträd parallellt. En mycket användbar funktion när du mitt i din forskning stöter på ett tillfällighetsfynd du vill ta hand om utan att avbryta din pågående forskning. Eller när du ska jämföra familjer i din DNA-forskning.

Unna dig ett modernt svenskt släktforskningsprogram för att enkelt registrera, analysera och presentera din forskning.

Köp Disgen 2018!

Glöm inte att våra faddrar alltid finns till din hjälp när du bäst behöver dem.

Faddrar till din hjälp!

Botanisera i shoppen

Ta en titt i vår webbshop och se vad du hittar för intressant. Vi har hela floran av Släktforskarförbundets sexton handböcker, från Fader okänd till Arkiveringshandboken, samt Olof Cronbergs bok Gamla tiders sjukdomsnamn. Inte att förglömma är våra egna historiska kartor både för kartintresserade och Disgenanvändare.

Vi har också befolkningsskivorna utgivna av förbundet och Riksarkivet, Rotemannen 3 samt Begravda i Sverige 2 och senaste versionen av Sveriges dödbok.

Beställ!

DIS årsmöte 2019

Kom till årsmötet på Scandic Hotel i Mölndal den 9 mars. Kallelse och förslag till agenda finns i decembernumret av Diskulogen. Mer detaljer och årsmöteshandlingarna finns på DIS hemsida.

Årsmöteshandlingar 2019

Försäkra dig om en bok för hängmattan

Förköp nu och säkra ditt exemplar av Släktforskarnas årsbok 2019 med många initierade artiklar om både metod och levnadsöden.

Beställ årsboken!

Föreningarnas material i ny söktjänst

Du har väl inte missat nya Produkt-sök på Rötter? Tjänsten samlar lokalt släktforskningsmaterial som exempelvis födda-vigda-döda för en ort, bouppteckningsregister, klipparkiv, fotosamlingar och kyrkogårdshandlingar från alla hörn av landet.

Sveriges Släktforskarförbunds medlemsföreningar har tagit fram hundratals unika databaser och andra släktforskningsresurser som i många fall finns utgivna på skiva, USB eller på nätet.

I Produkt-sök är det tänkt att släktforskare snabbt och enkelt ska kunna hitta lokalt material utifrån landskap eller intresseområde. Det kan handla om produkter som finns till försäljning hos föreningen, eller som ingår i medlemsavgiften eller som föreningen tillhandahåller gratis.

Till Produkt-Sök

Titta på föredrag från Rootstech

I veckan hålls den stora släktforskarmässan Rootstech i Salt Lake City i USA, från den 27 februari till den 2 mars. Några föredrag visas live på webben och en hel del spelas in och kan ses ganska snart efteråt på hemsidan. Allt är på engelska men med en video kan man ju stoppa uppspelningen och "backa bandet" för att lyssna om igen och titta på presentationerna om igen.

Rootstech 2019

Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).