Nyhetsbrev mars 2019

Nyhetsbrev mars 2019
Nyhetsbrev mars 2019

Inspiration och nya tips från Föreningen Dis

Hej!

Läs våra tips från när och fjärran. Hör av dig om du själv vill bidra med dina bästa tips!

Vi gör din släktforskning enklare.


Vinst med Disbyt!

Kjell Sedin i Södertälje vann utlottningen och valde handboken "Vad står det? – En handbok i handskriftsläsning". Mer om det kommer i nästa Diskulogen.

Även om vi inte har en ny utlottning denna gång så vinner du på att förnya ditt Disbyt-utdrag. Ännu bättre blir det för dig som inte skickat in tidigare. Ni hittar nya släktingar och släktforskare med samma intresseområden som du själv.

Det är enkelt att bidra oavsett vilket släktforskningsprogram du använder.

Gör ett Disbyt-bidrag

Släktforskning för noviser

Erfarenheter, råd och tips för den som vill börja släktforska eller är nybörjare inom släktforskning. En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. "Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen", säger släktforskaren och bloggaren Jan Granath.

När man fördjupar sig i bloggen kan man hitta intressanta resurser som nybörjarkurs och länksamling till bloggar och hemsidor.

Gå till bloggen!


Sveriges Dödbok 7, 1860-2017!

Alla som köpt den färdiga versionen av Sveriges dödbok 7 1860-2016 och har den installerad på sin dator kan ladda ner en gratis uppgradering där även 2017 ingår. En del har fått problem vid installation men nu finns en lösning. Läs mer på länken nedan.

Läs mer om uppdateringen!


Nya Disgen 2019 är på gång!

Vi håller på med förberedelserna för att släppa Disgen 2019. Det syns redan spår av det på webben eftersom vi lägger ut färdigställda guider i handledningen efterhand som de blir klara. Det ger er dessutom möjlighet att stilla nyfikenheten på vad som kommer. Håll ögonen öppna efter Disgen 2019 på vår webb under slutet av april.

Disgen är enkelt att använda för nybörjaren. Unna dig ett modernt svenskt släktforskningsprogram för att enkelt registrera, analysera och presentera din forskning. Disgen är unikt tack vare att du enkelt kan arbeta med flera familjer eller släktträd parallellt vilket du t.ex har glädje av om du använder DNA-tester i din forskning.

Du som köper Disgen 2018 nu får Disgen 2019 utan extra kostnad när den kommer ut.

Köp Disgen!

Du vet väl att våra faddrar alltid finns till din hjälp när du bäst behöver dem!

Faddrar till din hjälp!


Shoppa loss!

Nu har vi fyllt på med mer kartor anpassade för Disgen. Denna gång med ekonomiska kartor (1935-1978) som visar fastigheter, registerbeteckningar och mycket mera. För närvarande är vi klara med 14 län i Götaland och Svealand. Framåt sommaren hoppas vi bli klara med hela landet.

Äldre ekonomiska kartor


Sök i tre ordböcker på en gång

Vad känner du till om SAOL, SO och SAOB? Jo, det är tre olika ordböcker från Svenska Akademien. Den traditionella med 126 000 ord (SAOL), den moderna med 65 000 ord (SO) och den mest intressanta historiska ordboken med omkring 500 000 (SAOB). Med hjälp av en ny gemensam sökning kan du till exempel läsa om schäfer som står för både hund och fåraherde.

Sök i alla tre!


Kungliga Biblioteket är en guldgruva

Kungliga Biblioteket har inte bara gamla dagstidningar skannade som vi berättat om i ett tidigare nyhetsbrev. Deras samlingar är så stora att det inte går att fritextsöka i alla samlingar samtidigt. Men det finns en bra sida där du kan börja ditt grävande och sökande.

Sök i samlingarna!


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).