Nyhetsbrev september 2019

Nyhetsbrev september 2019

Högsäsong för släktforskning!

Äntligen är vi inne i höstmånaderna så att släktforskningen kan ta ny fart. Från och med detta nyhetsbrev och resten av året skickas nyhetsbrevet också till nya läsare och forskare som visade intresse för Dis på Släktforskardagarna i Borås.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Vad hände på Släktforskardagarna i Borås?

Årets Släktforskardagar hölls i Borås 24-25 augusti med ca 4700 besökare och 65 utställare under helgen. I Dis monter var det både miniföredrag, förevisning av nyheter i verktygen Disbyt och Dispos och den kommande appen till Disgen, samt försäljning förstås. Vi tackar de som jobbade i montern och de som besökte oss.

I andra montrar var det också försäljning av olika produkter, både sådana som funnits ett tag och sådana som var nyheter, som ArkivDigitals nya handbok i släktforskning.

Bland de 30 föreläsningar som hölls under helgen filmades en föreläsning, mycket intressant och tänkvärd, om källkritik, som finns att se på Släktforskarförbundets Youtube-kanal.

Se filmen här!


Diskulogen med tips och medlemsberättelser

Diskulogen är en medlemsförmån som innehåller både artiklar om släktforskning, tips om Dis verktyg och Dis-medlemmarnas egna berättelser. Nummer som är äldre än ett år kan läsas fritt på webben.

Passa på och läs berättelserna om ”Prins Jablonsky i Tornedalen” och ”Martha och Ivan” i juninumret 2018.

Läs Diskulogen


Du har väl skickat in ditt material till Disbyt?

Sök bland totalt 39 miljoner poster inlagda av 7000 medlemmar.

Kanske just din DNA-träff har lagt in ett träd i Disbyt så att du kan förstå släktskapet bättre än i FTDNA och kanske då koppla träffen i trädet på FTDNA och få blå eller röda markeringar beroende på om matchningen är på din fars eller mors sida. Skickar du in ett bidrag till Disbyt med fler än 1000 personer så har du möjlighet att se en klickbar antavla - men du måste förnya ditt bidrag efter två år för att behålla den möjligheten, så det är kanske dags nu?

Läs hur du gör!


“Disgen blir bara modernare och modernare”

“Disgen blir bara modernare och modernare” berättade spontant en helnöjd medlem i helgen i samband med en föreläsning ute på landsbygden utanför Linköping. Gör som han gör, använd ett modernt svenskt släktforskningsprogram för att enkelt registrera, analysera och presentera din forskning. Få ut mer av din släktforskning med hjälp av Disgen! Bland annat finns en praktisk funktion för att upptäcka om personen du är på väg att registrera redan finns i din databas.

Tveka inte att ta hjälp av faddrarna om du behöver. Vår support ingår i ditt medlemskap.

Köp eller prova Disgen!


Nya handböcker i webbshoppen

Släktforskarförbundets alla handböcker finns i Dis webbshop till bra priser.

Senaste tillskotten i shoppen är "Släktforska i städer", "Släktforska utanför Norden" och "Från DNA-test till släktträd" som täcker lite olika intresseområden.

Du hittar dem enklast genom att skriva i sökrutan i toppen av webbshoppens startsida.

Shoppa!


För dig som är vilse i kromosomdjungeln

“DNA med Åsa och Linda” ger svar på många av dina frågor som rör DNA-tester. Med instruktionsfilmer och korta artiklar med illustrationer lär du dig mer om dna-mysterierna.

Lär om DNA


Dis regionföreningar

Dis regionföreningar har aktiviteter och gemenskap för dig. Dis Syd och Dis-Filbyter erbjuder till exempel omkring 50 aktiviteter vardera på olika orter under hösten. Läs på deras hemsidor och se vad som erbjuds under hösten.

Kontakt


Har du riksdagsmän i din släkt?

Har du riksdagsmän i din släkt och är nyfiken på vilka avtryck de satt på riksdagarna?

Riksdagsförvaltningen har i samarbete med Kungliga biblioteket digitaliserat riksdagstryck för perioden 1521-1970. Det innebär alltså både ståndsriksdagen 1521-1866 och tvåkammarriksdagen 1867-1970. För perioderna 1809-1866 och 1867-1899 finns sökbara person- och sakregister i pdf-format. Trots registren kan det var knepigt att hitta rätt bland alla pdf-filer, men varför inte göra ett försök.

Några exempel: Stort och smått som frågor om dödsstraffets avskaffande och om “häradsboerna” ska få skatteköpa häradsallmänningen i Holaveden diskuteras i andra kammaren.

Börja här!


Fler vägar att hitta emigranter till USA

Du kan nu använda ett nytt register hos ArkivDigital baserat på listor över utvandrare som är upprättade av de lokala polismyndigheterna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. Bara Göteborgs poliskammare har över 1,2 miljoner passagerare. Registret har flera sökmöjligheter som kan användas för att öka chansen att hitta rätt person. Du ska som vanligt vara fantasifull när du väljer sökvillkor.

Register hos ArkivDigital


Utförsäljning av en spännande DVD

En av Otto Kugelbergs stora samlingar är de klipp ur ett okänt antal tidningar av födelse-, vigsel- och dödsannonser från huvudsakligen 1888-1904 som han sammanförde i 33 kapslar omfattande ca 15.000 pappark med de inklistrade notiserna.

Denna samling som donerades till Kungliga biblioteket finns skannad på DVD (21.600 bilder). Otto Kugelberg (1843-1916) var den store specialisten på släkt- och personhistorisk forskning omkring förra sekelskiftet.

Passa på! Vi har några få exemplar kvar i vår webbshop som vi säljer för 100:- (frakt tillkommer).

Köp Kugelberg!


DIS Forum

Vi har haft problem under sommaren med falska registreringar av användare på DIS Forum och nyregistreringen har därför varit avstängd en tid, men den är nu öppen igen.

Till Dis Forum


Har du aktuella medlemsuppgifter?

Har du kanske flyttat eller ändrat telefon/e-postadress sedan du blev medlem? Du kan enkelt kontrollera och ändra dina medlemsuppgifter på vår hemsida. Kolla så att du inte missar tidningen Diskulogen eller annan bra info från oss. Detta mejl går kanske till din gamla e-postadress som numera bara kollas då och då?

Kontrollera medlemsuppgifter!


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).